2012. június 23.

Müncheni bonbonkörkép



A héten Münchenben jártam, a fő célpont a kézirattár volt, de szerencsére a kézirattárak általában öt körül bezárnak, így maradt idő városnézésre is. Persze jó bonbonbloggerként előre utánanéztem, hol is kéne bonbonokat kóstolni. Münchenben elég sok helyen vehetünk kézműves bonbonokat, én három helyet derítettem fel:

(München, Maffeistrasse 1.)

Talán az Elly Seidl München legismertebb bonbonmárkája, a város több pontján is van üzletük. Lehet tőlük online is vásárolni, sőt még pralinékurzusra is beiratkozhatunk. A bolt, ahol én jártam, a Maffeistrassén van, egy ugrásra München szívétől, a Marienplatztól. A kis üzlet kirakatát nyári hangulat jellemzi: a dekoráció a tenger-témakört járja körül, ennek megfelelően tenger gyümölcsei alakú bonbonok vannak a kirakatban.


Ahogy a honlapon is látható, hatalmas a választék: vannak vajas ganache-ok, folyékony töltelékű bonbonok, különféle ízesítésű marcipánok, karamellák, krokantok, nugátvariációk, klasszikus trüffelek, koktél trüffelek stb. A legtöbb bonbon, ízesítés abszolút a klasszikus vonalat képviseli viszont, nem nagyon bukkanhatunk izgalmas fűszerekkel vagy pl. ehető virágokkal készült darabokra. Sok bonbonnál a honlap szerint nem magát a gyümölcspürét használják, hanem aromapasztákat. Én öt izgalmasabbnak ígérkező darabot kóstoltam:

- Tequila Sunrise koktéltrüffel: az ötlet nagyon jó, belül a tequilás ganache jó alkoholos (csak miért rózsaszín??). A narancsízt a narancssárga és narancsízű bevonócsokoládé adja: ebben a mennyiségben viszont a narancssárga csokinak hihetetlenül műíze van, kár érte! Nekem is volt ilyen csokilencsém, max. csíkozáshoz, díszítéshez érdemes használni csak. Viszont maga a kombináció jó ötlet, már meg is van, én hogy készítem majd el :)
- Aloe vera marcipán (hosszúkás, tejcsoki csíkokkal): izgalmasan hangzott, de a belül lévő zöldes színű marcipántölteléknek csak marcipáníze volt, külön nem lehetett érezni az aloe verát.
- Teás karamella (borzas golyó): itt ez ízlett a legjobban, a karakteres tea és a karamell jó párost alkot. Plusz a burokban volt valami ropogós, ami a textúráját is megdobta.
- Kivis-tejszínes: érdekes ötlet a kivi bonbonban! Finom volt, bár szerintem némi passiógyümölccsel erősítettek rá az egzotikus kivi-ízre.
- Ananászlikőrös: fondant alapú folyós töltelék cukorkéregben. Sajnos az ananászíz nem volt túl intenzív.

(München, Dienerstrasse 14-15.)



A Dallmayr delikáteszház valami egészen elképesztő ínyencparadicsom: a nagy épületben, nem messze a Marienplatztól, különféle delikáteszrészlegekben válogathatunk: borok, italok, pralinék, kávék (helyben őrlik meg), teák, cukrászsütemények, húsospult, tészták, sajtok, péksütemények, tengeri herkentyűk, hidegbüfé, zöldség-gyümölcs. Én a pralinérészlegen néztem szét alaposabban. Itt 75-féle kézzel készített bonbonból válogathatunk, ezek többségükben a hagyományos vonalat képviselik szintén, de vannak már izgalmasabb fűszerezésűek is. A pralinékon kívül saját táblás csokoládéik is vannak: töltött, ízesített, feltétekkel megpakolt, illetve különleges területszelektált kakaóbabokból készült táblák. Én pralinékat kóstoltam:



- Szecsuáni borsos (fehér kocka) és szezámos (tejcsokis kocka): ezek nagyon ízlettek, jól eltalált arányú volt az ízesítés.
- Banános karamella (az egyik kerek): szintén finom, szépen érezhető volt a banános íz is a karamellában.


- Az egyik abszolút kedvencem a mangó lassi parliné volt (sárga gömb): finom savanykás a joghurttól, üdítő mangóízzel.
- Passiógyümölcsös karamella (sárga csíkos tejcsokigömb): ez volt a hónap bonbonja, nem okozott csalódást.
- Levendulás kocka: kétrétegű (zselé-ganache), de nekem már túl intenzív volt benne a levendula, nagyon "szappanízűvé" tette, pedig a finoman levendulás csokikat szeretem.
- A citromos-karamellás zselé (kerek) is finom volt, érdekes a karamellíz zselé formájában.
- Mézeskalácsos (dombormintás kocka) is jól eltalált.

A Neuhaus kicsit kakukktojás, hiszen nem német üzletről van szó, hanem a legnagyobb múltú belga pralinéüzemről. Az üzlet, ahol én jártam, közvetlenül a már emlegetett Elly Seidl-üzlet mellett található. A csokoládéműhely története egészen 1857-re vezethető vissza, a svájci Jean Neuhaus ekkor telepedett le Belgiumban, és állítólag az ő unokája találta fel a pralinét. Jean Neuhaus és sógora eredetileg gyógyszertárat nyitott Belgiumban, emésztést serkentő szerként árultak mályvacukrot és étcsokoládé-kockákat is többek között. A sógor halála után Jean Neuhaus a fiával az üzlet csokoládéágát kezdte fejleszteni. Az üzlet hamarosan népszerű lett, Neuhaus 1895-ben nyitotta meg első exkluzív csokoládéüzletét Brüsszelben (Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin). Az üzlet egészen 1978-ig családi kézben maradt, ekkor eladták, új tulajdonosai NV Neuhaus Mondose SA néven nemzetközi céggé alakították. Így ma már a Neuhaus-csokoládéknak csupán 20%-a készül kézzel, a többit géppel készítik. (Forrás: Csokoládé, 122. o.)

- Náluk nagyon ízlett az ibolyás csokoládé: sima tejcsokiganache jól eltalált ibolyaízesítéssel, rajta kandírozott ibolya.
- Finom volt a ropogós kekszdarabokkal izgalmassá tett ropogós-karamellás ganache is (kocka alakú).
- Többféle likőrös töltelékkel is vásárolhatunk bonbonokat. Ezek közül a narancslikőröset kóstoltam, semmi faxni, csak finom narancslikőr, leheletvékony cukorkéreggel. Hiába, ezek a gyengéim :)

... És mikor hazaértem, egy nagy doboz bonbon várt, a párom hozta Amszterdamból, a Vanderdonk műhelyből. A bonbonok mind kézzel vágottak vagy formázottak, tehát nem polikarbonát formában készültek. A díszítésük nagyon változatos: struktúrafólia, transzferfólia, más színű csokival minták stb. Ami mindjárt megfogott bennük, hogy szokatlanul picikék, így nagyon sok félét lehet kóstolni belőlük (a Neuhaus-bonbonok például meglepően nagyok voltak). Az eddig kóstoltak alapján itt is a klasszikus ízek dominálnak: különféle gyümölcszselék, mogyorópraliné, csíkos nugát, fehér nugát magvakkal, alkoholos ganache, kávés ganache stb.


Münchenben azért nemcsak bonbonokat vettem, a piacot (Viktualienmarkt) is felderítettem. Innen kimért keserűmandulát sikerült vennem, nagyon jó lesz majd házi marcipánba aroma helyett! Néhány kép a piacról:

Húsok

Mézek

Zöldségek

Fűszernövények


Olajbogyók, antipasti

Sajtok

És a kötelező bajor menü: Weisswurst édesmustárral, pereccel és sörrel

5 megjegyzés :

Mary írta...

Zsuzsi fantasztikus jó kis beszámoló volt. Bonbonok is szépek de a te bonbonjaid szerintem sokkal szebbek! :)

Erika írta...

Nekem is tetszett a részletes beszámoló, és csatlakozom, nemcsak szebbek a Tieid, hanem különlegesebbek is !:)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, Erika, köszönöm :)) Azért ezek is nagyon szépek voltak, csak kicsit az utazás viselte meg őket :)

gionetta írta...

Köszönjük a címeket, az ötleteket. Ha eljutunk végre Münchenbe, kóstolgatunk mi is majd. De egyet kell értenem, a Te bonbonjaid, sokkal, de sokkal izgalmasabbak és szebbek. Mert benne van a szíved! ;-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, nekem tetszett München, menjetek mindenképp! De ha Heidelbergben jártok, akkor várlak egy kis bonbonkóstolóra ;)