A kávé-Baileys páros bonbontöltelékként már bizonyított, így gondoltam, fagyiban is remekül működnének! A kávés ízt instant kávé segítségével adtam a főzött fagyinak, és jó adag ír krémlikőr került bele (bevallom, most nem pont Baileys, hanem testvére, a Carolans, ami olcsóbb és az összetétele is szimpatikusabbnak tűnt), így aztán választanunk kell, hogy fagyizunk vagy vezetünk.
A csokiburok pedig ismét elmaradhatatlan volt: ezúttal tejcsokiból készült, amelybe instant kávét kevertem. Az instant kávé izgalmas ropogósságot ad a jégkrémnek, míg maga a fagyi a nagy mennyiségű likőrnek köszönhetően gyorsan olvad, puha és selymes.
A jégkrém a SAD 6. fordulójára készült, ahol Noémi, a Mandulasarok blog írója felteszi a kérdést: Kávét vagy teát? Bár mindkettőt szeretem, de ha választanom kell, egyértelműen a kávéra voksolok! Noémi azt is kérte, hogy a díszítés az édesség valamely hozzávalójából legyen és ropogjon, nálam mindkét kritériumnak eleget tesz a csokibevonatba kevert instant kávé, bár nagyon jól el tudnám még képzelni kakaóbabtörettel is helyette.
Hozzávalók 4 nagyobb és 4 kisebb formához:
Fagyialap:
- 2 tojás sárgája
- 2 dl teljes tej
- 2 kk. vaníliakivonat
- 3 tk. instant kávé
- 4 ek. xilit (ízlés szerint módosítható vagy cukorra cserélhető)
- 1 dl ír krémlikőr (Carolans vagy Baileys)
Csokibevonat:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 6-7 dkg kakaóvaj
- 1-2 tk. instant kávé
A tojássárgákhoz hozzákeverem a xilitet, a vaníliakivonatot és a tejet, majd kis lángon főzni kezdem. Közben hozzáadom az instant kávét, ami a meleg tojásos tejben szépen feloldódik. Sűrűre főzöm az alapot (maghőmérővel kb. 80 fokig/amikor a fakanál hátán látszik, hogy sűrű a massza, megmarad az ujjunk nyoma). Leveszem a tűzről, átszűröm, majd belekeverem a krémlikőrt. Így nem fő ki belőle az alkohol. A masszát alaposan lehűtöm, majd a jégkrémformákba adagolom, és kifagyasztom.
A csokibevonathoz a tejcsokit és a kakaóvajat felolvasztom, majd összekeverem. Egy bögrét kétharmadig töltök a kakaóvajas csokival, teszek hozzá instant kávét, majd a bögrét óvatosan megdöntve egyenként megmártom-megforgatom benne a jégkrémeket, ha kell, kiskanállal adagolok plusz csokit a folytonossági hiányoknál. A bevonat szinte azonnal dermed. A jégkrémeket mikrodobozba sorakoztatom, majd visszateszem a mélyhűtőbe.
Tipp: Még finomabb állagú jégkrémeket kaphatunk, ha a fagyialapot fagyigépben keverjük ki, és eztán adagoljuk a jégkrémformákba!
8 megjegyzés :
Hát ez isteni finom lehet!Szívesen elnyalogatnám ebben a kánikulában.
Nem kérdés: fagyizunk!!! :-DDD
Ez valami istenkirályság lehet... Megyek is, és iszok egy bögre hideg tejeskávét :-)
Hú... Fagyizzunk, fagyizzunk! Lenyűgözően festenek ezek a jégkrémek! Szinte hihetetlen hogy házilag ilyen szépségeket tudsz készíteni. Őszintén csodállak!
Marisz, Viki, köszönöm :))
Edeskonyha: pedig nagyon egyszeru hazilag is ilyen jegkremeket csinalni, kell hozza egy jo forma, es a csokibevonat kakaovajas higitasa a masik trükk :)
(Bocs az ekezetek miatt!)
Pont most ettük meg az első házi-fagyimat itthon. A Te recepted lesz a következő próbálkozásom csak csokilikőrrel, mert az van a hűtőben! :-)
Szuper a blogod és az ötleteid!!
Teller-cake, biztos szuper lesz csokilikőrrel is, hajrá!
Nagyon tetszik. Bár még soha nem próbáltam otthon jégkrémet itt az ideje!
Erdőkóstoló, ezt nagyon ajánlom kipróbálni, szerintem te is gyorsan házijégkrém-függő leszel :)
Megjegyzés küldése