2012. április 29.

Áfonyás-pisztáciamarcipános kockák



Nagy kedvencem lett mostanában az áfonya, így jött az ötlet, hogy kétrétegű kockában is kipróbálom, méghozzá ropogós pisztáciamarcipánnal párosítva. Nemcsak ízben, színben is ütős kombináció lett, nem érdemes egészben bekapni, gyönyörködni kell a keresztmetszet lila-zöld színeiben! A pisztáciamarcipánt is én készítettem, méghozzá sima marcipánból, amihez pisztáciapasztát adtam. Egy nekifutásra érdemes ebből nagyobb mennyiséget is csinálni,  hiszen alaposan becsomagolva fóliába hűtőben sokáig eláll.
A bonbon ezúttal Dolce Vita kávés játékára készült. Valahogy én úgy képzelem el, hogy a kékes-lilás bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder) remekül passzolnának a Nespresso új, gyümölcsös ízvilágú kávéjához: a bonbon, ami friss és liofilizált áfonyát is tartalmaz, szépen kiemelné a gyümölcsös jegyeket, de hagyná érvényesülni a jellegzetes kávéízt is. 



Hozzávalók egy kb. 27 dekás pisztáciamarcipán-rúdhoz:
- 20 dkg sima mandulamarcipán
- 7,5 dkg pisztácia
- 1 tk. jellegzetes íz nélküli magolaj (nálam dióolaj)

A pisztáciából 5 dekát a dióolajjal aprítógépbe teszek, és addig aprítom, míg egy sima pasztát nem kapok (közben, ha kell, leszedegetem az aprítógép oldalára tapadt pisztáciadarabokat). A marcipán masszában egy üreget formázok, ide teszem a pisztáciapasztát:


A pisztáciapasztát belecsomagolom a marcipánba, és addig gyúrom, míg a pisztácia egyenletesen eloszlik a marcipánban. Így néz ki ekkor:



Végül a maradék pisztáciát durvára vágom, majd az előzőkhöz hasonlóan belecsomagolom a marcipánba, és belegyúrom. 


Ha nem akarom rögtön felhasználni, akkor folpackba csomagolva hűtőbe teszem.





És akkor lássuk az áfonyás-pisztáciamarcipános kockákat!

Hozzávalók 16 db kockához:
- 10 dkg pisztáciamarcipán
- kb. 10 dkg áfonya
- 7 dkg fehér csokoládé
- 1 tk. liofilizált áfonya (elhagyható)
- 1 ek. habtejszín
- 1 tk. vaj
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg (áfonyaporral színezett) fehér csokoládé



A pisztáciamarcipánt két lap sütőpapír között kinyújtom, és egy kb. 10x10 cm-es krémeskeretbe vagy sütőpapírral bélelt szögletes edénybe teszem. Az áfonyát leturmixolom, átpasszírozom szűrőn és beforralom jó sűrűre. Összesen 1 jó evőkanálnyi pürére van szükségünk, ehhez hozzáadom a tejszínt, megmelegítem, majd beledobom a felaprított fehér csokit és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Végül hozzáadom a vajat és a liofilizált áfonyát (a kis áfonyaszemektől hepehupás a kockák teteje). A ganache-t ráöntöm a marcipánlapra, és lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap hajszárítóval megmelegített késsel körbevágom a keretet, és 16 kis kockára vágom a rétegeket. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd megmártom benne a kockákat egyenként, és sütőpapírra ültetem száradni. A fehér csokit egy kis áfonyaporral elkeverve megolvasztom és temperálom, majd tetszőleges csíkokat rajzolok a kockákra egy kivágott végű nejlonzacskó segítségével. Hűtőbe teszem, míg a fehér csoki is megdermed.

Tipp: Áfonya helyett egyéb gyümölcsöket (pl. eper, meggy, málna, szeder, vegyes erdeigyümölcs) is használhatunk!
Már meggyes verzióban is elkészítettem, úgy is szuper!


Ropogós pisztáciamarcipán ötlete:
William Curley: Couture Chocolate. London, 2011. p. 52. Layering pistachio marzipan.

7 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Zsuzsi!
Szuper kombináció lett, a bonbon pedig csodaszép, biztos a siker a játékon. MOst épp 25 fok van a konyhában, nehezen tudnék csokizni:-))
A Mozart kockához én is így készítettem a pisztáciás marcipánt, imádom:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Gesztenye! Itt még nincs annyira meleg :) Már én is készítettem hasonlóan pisztáciás marcipánt egy sünös bonbonhoz (http://www.pralineparadicsom.hu/2011/03/sun-praline-paradicsomban-1-felvonas.html), de ezekkel az arányokkal nekem jobb lett.

Gesztenye receptjei írta...

Nekem pont elfogyott a pisztáciám, a környékünkön nem is lehet kapni.

Praliné Zsuzsi írta...

Én itt Heidelbergben az Aldiban szoktam mindig nagyon jó áron (2 euró körül 20 dkg) nem sózott pisztáciát venni. Nem tudom, hogy az otthoni Aldikban van-e.

Unknown írta...

Régóta olvaslak már, idő híján a megjegyzések mindig elmaradnak... de most már nem tudok "elmenni" dicsérő szavak nélkül a bejegyzéseid mellett.
Szuper szép dolgokat készítesz, fantasztikus ízkombinációkat alkotsz meg. Ez a fenti recept szintúgy lenyűgöző. Gratulálok a blogodhoz is, hiánypótló! A rengeteg recept mellett nem fukarkodsz az ötletekkel, technikákkal sem. Köszönöm, jó olvasni :) Csak ne hagyd abba ;)

Praliné Zsuzsi írta...

Eszter, nagyon-nagyon köszi a kommented, szuper érzés ilyet olvasni! Nem tervezem abbahagyni ;)

eszti írta...

Helyes :)