A dulce de lechés táblánál meséltem, hogy szert tettem egy műanyag csokitáblaöntő formához, ami eredetileg húsvéti dizájnú volt, de szerintem a húsvéti minták nélkül is nagyon szép fényes táblák készíthetők benne. Szerencsére elég mély is a forma, így mehet bele töltelék. És amiért szeretem a táblakészítést: nemcsak a töltelékkel kreatívkodhat az ember, hanem még a csokitábla alját is meg lehet pakolni a töltelékkel harmonizáló feltétekkel.
Ebbe a két táblába epres-marcipános krém került, az alját pedig liofilizált eperszeletekkel pakoltam meg, illetve a duplán epres pralinék készítésekor kimaradt liofilizált epres kókuszreszeléket szórtam még rá. Az eredmény: szép roppanós csoki, amiből isteni krémes epertöltelék buggyan ki!
Hozzávalók 2 táblához:
- 3 ek. eperpüré
- 2,5 dkg marcipán
- 2,5 dkg fehércsokoládé
- 20 dkg étcsokoládé
- néhány liofilizált eperszelet és liofilizált epres kókuszreszelék
A töltelékhez az eperpürét megmelegítem, majd belereszelem a marcipánt, beletöröm a fehércsokit, és addig keverem, míg egynemű masszát kapok. Hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a táblaformát. Picit várok, utána a felesleges csokit kicsurgatom a mélyedésekből, és lehúzom a forma széleiről a csokit. Hűtés következik, míg a csoki visszadermed.
A tölteléket eloszlatom a két táblában szép vékonyan, egyenletesen. Vissazteszem a formát a hűtőbe. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a táblákat. Mielőtt a csoki megszilárdulna, rápakolom a liofilizált eperszeleteket, és megszórom a liofilizált epres kókusszal. Persze a feltét tetszés szerint változtatható (pl. kakaóbabtöret, csokikaviár stb.), vagy akár el is hagyható.
18 megjegyzés :
Elég jól néz ki! :)
ízlelőbimbók izgatása címmel feljelentelek?
hogy hol, még nem tudom. de ezt már merényletnek hívják.
s én mint fakír, jövök. újból és újból.
és szenvedek.
de mostazegyszerkimegyekéskiveszemasütőbőlafinisütit.
Ez őrület!Erre kell hazajönnöm a munkából!:-)
Lassan már csokigyárat is nyithatsz!:-)
Gyönyörű és nagyon finom lehet!Nem lehetnék a nővéred?
Most így kell kezdenem a napot? Itt ez a csoki csoda és nem ehetek belőle? Borzasztó! :)
Jobb lett volna, ha rá sem pillantok! Most nekem is csinálnom kell hasonlót!
Nagyon fini lehet!
Nem is tudom mit mondjak talán azt, hogy megint elkápráztattál! Gyönyörű!:)
FANTASZTIKUS!!! :)
Fantasztikus vagy nem találok szavakat
JEEE! tuti nagyon! :) Nagyon jó így is, minta nélkül...a következő legyen csillámporos! :D Ez a tábla amúgy kb 10 dkg?
Tegnap kezdtem el az idei drazszikus fogyókúrámat, így külön öröm, hogy csak virtuálisan ehetek ebből a csodából.
Ajaj, látom, sikerült mindenkit magamra haragítanom :D
Gomba, köszönöm! Elég finom is volt :)
4Gyerek, jó, hogy volt egy kis süti a tarsolyodban :)
Nelli, szia Nővérkém! Mikor jössz csokit enni?
TücsökBogár, egész biztos vagyok benne, hogy valami finomság Nálad is volt! Jó kis péksüti vagy fagyi :)
Éva, hajrá!
Mary, köszönöm szépen!
Edith, köszönöm, kedves vagy!
Bianka, köszi :)
Emőke, okés! Majd rajzolok vmi mintát rá csillámporral! Sztem több, mint 10 dkg egy tábla, mert alapból 10 dkg a csoki, aztán erre jön még a töltelék meg a feltét. Sztem olyan 15 dkg lehet.
Tatin, láttam fb-n. Sok sikert!!!!
DEJÓÓÓ!!! Az epres mindig jöhet!:)
Hűű, de király! :O És a fotóóóók! :OO Szuper! :)
Erika, örülök, hogy tetszik! Akkor mostanában sok neked való bonbon jön még a blogon :)
Egycsipet, nagyon köszönöm! Nekem a sok piros tetszik a fotókon :)
Ez valami fantasztikus. Minden amit készítesz hihetetlenül jól hangzik.
Édes és Keserű, nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszenek! A Nálad emlegetett epres-bazsalikomos bonbon is jön hamarosan :)
A csoki is nagyon finom lehet, de engem most az a középső fotó nyűgözött le igazán. Lassan fotós blogot is nyithatsz:D
Anditanti, nagyon köszönöm :) A fotós blogtól olyan messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől, de igyekszem:)
Megjegyzés küldése