2010. november 14.

Barackpálinkás praliné - szigorúan 18+


Ma megalkottam az ellentétek bonbonát: az ártatlanságot sugalló fehércsoki-külső jófajta házi barackpálinkába áztatott asztalt barackdarabokkal felturbózott étcsokis krémet rejt... Szigorúan 18 év feletti kategória, és nem fér bele a zéró toleranciába!

Ez a bonbon több szempontból is kísérleti jellegű volt. Egyrészt most próbáltam ki először az étcsokis krémet pálinkával összeházasítani. Jelentem, nagyon jól működik együtt a krémes csoki és a karcos pálinka. Másrészt most először használtam fehércsokit a bonbonformám kikenéséhez. Itt az a tapasztalatom, hogy - az ét- és tejcsokival ellentétben - szükséges a formák mélyedéseit kétszer is kikenni az olvasztott fehércsokival, így kapunk biztosan ép bonbonokat a mutatvány végén.


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 dkg fehércsoki
- 3 dkg étcsoki (60%)
- 1,5 dkg vaj
- kb. fél deci barackpálinka
- 3 szem aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarackot nagyon apró darabokra vágom, és annyi barackpálinkát öntök rá, amennyi éppen elfedi. Majd hagyom, hogy néhány nap alatt a barack és a pálinka ízei összeérjenek.
A fehércsoki kétharmadát vízfürdő felett megolvasztom. A szilikon bonbonformám mélyedéseit ecsettel kikenem az olvasztott fehércsokival. Miután a csokiréteg megszilárdult, még egy rétegben kikenem a mélyedéseket a fehércsokival, és hűtőbe teszem, míg ez is megszilárdul.
Közben elkészítem a barackpálinkás tölteléket. Az étcsokit a vajjal együtt kevergetve felolvasztom. Ehhez hozzákeverek szűk két teáskanálnyit a barackpálinkából, amiben az aszalt gyümölcs ázott. Utána hozzáadom a lecsöpögtetett aszalt sárgabarackdarabokat, és összekeverem. A krémet lehűtöm, hogy tovább sűrűsödjön.
Kiveszem a szilikonformát a hűtőből, és egy icipici kanállal beleadagolom a krémet a mélyedésekbe, majd ismét hűtőbe teszem a formát, hogy könnyebb legyen befedni csokival.
A maradék fehércsokit felolvasztom, majd egy picit várok, hogy hűljön, nehogy felolvassza a krémet. Ekkor egy ecset segítségével lezárom a bonbonokat a fehércsokival, majd ismét hűtés következik. Egy óra múlva kifordítjuk a formából, és kóstolhatjuk is!
Ideális gasztroajándék lehet karácsonyra pálinkarajongóknak!

13 megjegyzés :

Vali írta...

De jól néznek ki ezek a pralinék. Pont jókor találtalak meg. Kell egy két praliné az adventi meglepetésembe. Jövök máskor is.

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Vali! Gyere csak, terveim szerint bővül még a választék adventig!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jól néz ki, meg finom is, ahogy a hozzávalókat olvasom. Én ugyan nem szeretem a fehér csokit, de étcsokival is jó lehet.

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Gesztenye! Én is inkább étcsoki-párti vagyok, csak nagyon kíváncsi voltam, hogy működik a fehércsoki a szilikon bonbonformával :) No meg a fehércsoki édessége egy kicsit ellensúlyozta a karcosabb étcsokis-pálinkás tölteléket nekem. De biztos finom lehet csak étcsokival is!

Gesztenye receptjei írta...

Én az étcsokival is kétszer kenem ki a formát, biztos, ami biztos alapon :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Nekem szokott működni az vegyes ét-tejcsokis kikenésnél az egyszeres is. No meg mohó vagyok, több tölteléket akarok bele :D

Gesztenye receptjei írta...

Eri!

Én is átvittem egy külön blogba a csokikat, de még nem tudom megtartsam -e ? :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Mivel még egy hete sincs, hogy belekezdtem a blogírásba, nem nagyon vagyok ezügyben tapasztalt :) Mondjuk nekem a józan paraszti eszem azt mondaná, hogy ha lenne egy olyan jól bejáratott, olvasott blogom, mint a tiéd, akkor nem vacakolnék egy másik beindításával, hanem a meglévőben valami feltűnő helyre kitenném képpel, hogy Csokis finomságok/ Gasztroajándékok/ Bonbonok vagy akármi, és akkor arra kattint az olvasó, és máris a tematikus részben van, és nem kell két blogot szimultán bűvölni :) De lehet, hogy csak én vagyok ilyen lusta :)

Gesztenye receptjei írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Rebaba írta...

Szia!

Úgy látom, még egy hely, ahonnan lehet ihletet meríteni :) Azt hiszem, én is gyakran foglak látogatni - majd esetleg ötletelgethetünk :)
Marcsi a Bonbondából

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Marcsi!
Nagyon örülök, hogy benéztél!
A Te szuper blogodhoz képest még csak ötletmorzsák vannak itt, de terveim szerint rohamosan szaporodni fognak a bejegyzések - legalábbis fejben már sokminden megvan :) Úgyhogy ötletelésre fel!

Bianka írta...

Fantasztikusak

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, Bianka!