2010. november 17.

Mozart mostohatestvére




Hogy miért lett mostoha? Mert az eredeti Paul Fürst-féle Mozart-golyó pisztáciával dúsított marcipángömböcből és az azt körülvevő nugátrétegből áll, ezt mártják jófajta étcsokoládéba egy-egy fapálcikára szúrva. A csokoládémáz megszáradása után a pálcikákat eltávolítják, és az így maradt lyukakat a bevonáshoz is használt csokoládéval töltik fel. Nálam két dolog is hiányzott az eredeti lemásolásához: a pisztácia és az idő. Így készült el Mozart rapid mostohatestvére mandulamarcipánból mindössze negyed óra alatt. Az íze azért szerintem nem lett rosszabb, sőt... Fontos viszont, hogy magas kakaótartalmú étcsokit használjunk, ami ellensúlyozza a marcipán és a nugát töménységét. 


Hozzávalók kb. 20 nagyobb golyóhoz:
- 20 dkg mogyorónugát (otthon is készíthetjük pl. így)
- 20 dkg marcipánmassza
- 15 dkg étcsokoládé (min. 70%; én 80%-ost használtam)

A mogyorónugátot kockákra vágom, majd a a kezemmel golyókká gömbölyítem. A nugátgombócok ezután hűtőbe kerülnek. A marcipánmasszát kb. fél centi vastagra nyújtom, majd nagyobb kerek kiszúróval vagy egy pohár segítségével akkora körlapokat szaggatok belőle, amelyekkel be lehet csomagolni a nugátgolyókat. A marcipánlapokkal bevonom a nugátgömböket, és a kezemmel ismét gömbölyűre igazítom.
Az étcsokoládét vízfürdő felett megolvasztom, majd egy villa segítségével megmártom-megforgatom benne a golyókat, és sütőpapírra teszem száradni. Engem személy szerint nem zavar, ha a kész golyóknak egy pici talpa van, attól még lehet szép a máz, legalább stabilabban áll a kapszliban, így én jobban szeretem a sütőpapíron szárítós megoldást. Ha valakit viszont zavar az így keletkező talp, akkor szúrjon fogpiszkálót a gömbökbe, és a csokiban megmártott golyókat szúrja hungarocellbe. Majd a pálcák eltávolítása után - ha sok ideje és türelme van - a maradék csokival eltüntetheti a fogpiszkálók helyét is. De ekkor már nem 15 perces Mozart-golyók lesznek :)






Tipp a már Karácsonyra készülőknek:
   
Mozart-szaloncukor
Ezzel módszerrel és ezekből az alapanyagokból remek szaloncukrot is készíthetünk, én biztosan fogok is. A nugátmasszából ebben az esetben sodorjunk hurkákat, ezeket aztán daraboljuk fel, és a kezünkkel próbáljuk a végeket is legömbölyíteni. A kinyújtott marcipánmasszából (lehet pisztáciával is dúsítani) vágjunk téglalapokat, és csomagoljuk be a nugátdarabokat, formázzuk a kezünkkel. Végül olvasztott étcsokoládéban mártsuk meg. Tuti siker lesz!


"Eredetibb" hamis Mozart-golyók találhatók pl. Macinál és a Bonbondában.

9 megjegyzés :

Bianka írta...

Remek

Praliné Zsuzsi írta...

És milyen finom:D

Gesztenye receptjei írta...

Eri!

Nagyon jól néz ki :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Gesztenye! Tuti megcsinálom majd szaloncukornak is!

Nelli írta...

Oh ez nagyon jól néz ki!Szaloncukornak is kitűnő lesz szerintem.Be is szerzem a hozzávalókat!
Köszönöm szépen, hogy olvasóm lettél!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Nelli! Örülök, hogy benéztél és olvasóm lettél :)

Nelli írta...

Mikor írsz újabb receptet?Várom ám nagyon!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Holnap! :) És megsúgom, ma vettem egy Pralinenträume című kis receptkönyvet Bécsben, úgyhogy lesz mit kipróbálni!

Nelli írta...

Hűűűűű, de várom!:-)
Bécsben már gondolom Karácsonyi díszben pompázik minden.