2014. április 28.

Bonbonos doboz csokiból




Egyedi és elegáns ajándék lehet anyák napjára egy csokiból készült bonbonos doboz saját készítésű bonbonokkal. Én most egy kisebb doboz készítését mutatom be, amelynek az elkészítéséhez egy desszertgyűrűt használtam segítségnek.
A leírás eredetileg a Maminti art márciusi online kiadványában jelent meg, amely itt lapozgatható ingyenesen.

Hozzávalók:
- kb. 100 g étcsokoládé
- 30 g fehér csokoládé
- 1 tk. porrá őrölt liofilizált eper vagy málna (elhagyható)

Szükséges eszközök:
- írásvetítő fólia
- habkártya
- ecset



Lemérjük a desszertgyűrű kerületét, és ezzel megegyező hosszúságú (nálam 23 cm), 3,5 cm vastag csíkot vágunk ki az írásvetítő fóliából. Ez lesz majd a doboz oldala. A doboz aljához és a tetejéhez két akkora darabot vágunk ki az írásvetítő fóliából, amelyeken kényelmesen elfér a desszertgyűrű. A kivágott fóliadarabokat kozmetikai vattapamaccsal áttöröljük, hogy ne maradjanak rajtuk ujjlenyomatok.
Elkészítjük a mintát a doboz oldalára és a tetejére. Ehhez a csíksablont a fóliacsíkra fektetjük, a kerek mintázósablont pedig az egyik négyzet alakú fóliadarabra fektetjük. A fehér csokoládét megolvasztjuk, színezhetjük porrá őrölt liofilizált eperrel vagy málnával, majd temperáljuk. Érdemes sűrűbbre olvadó csokoládét használni a minták készítéséhez. A temperált csokoládét a habkártya segítségével a csík alakú mintázósablonra kenjünk, lehúzzuk a felesleges csokoládét, majd óvatosan lehúzzuk a sablont a mintáról. Ezt megismételjük a kerek mintázósablonnal is.



Ezután elkészítjük a doboz tetejét és alját. Ehhez egy desszertgyűrűt a kerek mintázósablonnal készített minta köré állítjuk, egy másik desszertgyűrűt pedig az üres, négyzet alakú fóliadarabra helyezzük. Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztjuk és temperáljuk, majd a desszertgyűrűkben óvatosan eloszlatunk kb. két-két evőkanálnyit, hogy kb. 3 mm vastag csokiréteget kapjunk. Az így készített csokoládékorongokat jó félórán keresztül hűtjük, majd óvatosan lehúzzuk róluk a desszertgyűrűket.
Jöhet a doboz oldala. A mintázott fóliacsíkot sütőpapírral letakart felületre fektetjük. A maradék étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. A fóliacsíkon elterítjük a temperált csokoládét, hogy egyenletesen fedje, majd késsel alávágunk, és tiszta felületre tesszük a csíkot. A maradék temperált csokoládéval egy ecset segítségével körbekenjük a doboz alját jó alaposan. Ekkor fogjuk a doboz oldalát, és az alj köré állítjuk, simítjuk. Belülről temperált csokiba mártott ecsettel kenjük át azt a pontot, ahol a doboz oldala illeszkedik. A csokoládét hagyjuk megdermedni, majd késsel levágjuk-lepattintjuk az esetleges kiálló csokoládé-részeket a doboz aljánál, és óvatosan lehúzzuk a fóliát a doboz oldaláról.
A dobozt tetszőleges bonbonokkal töltjük meg, majd ráillesztjük a tetejét.


5 megjegyzés :

Erika írta...

De gyönyörű, mindig néztem ezeket!:))

Lívia írta...

Nagyon szép!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm! :)

gionetta írta...

Zsuzsi! Ez brutális! Csodaszép és elegáns! Hogy van ennyi türelmed? :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm! Ezzel fejlesztem a türelmem ;)