2013. november 24.

Forrócsoki-pálcák karamellizált fehér csokiból



A házilag készült forrócsoki-pálcák még mindig kedvenc gasztroajándékaim Karácsony körül: pikk-pakk készen vannak, és nagyon jól lehet variálni az ízesítésüket. És nem utolsó sorban cukin lehet csomagolni - amihez nem mindig van türelmem mondjuk, de ha belendülök, akkor dekortapaszt ragasztok a pálcákra, vagy kedves dolgokat írok rájuk, sőt, néha még ajándékkísérő-gyártásra is vetemedek! 
A blogon már két verzióban szerepelnek forrócsoki-pálcák: mogyorós és chilis-narancsos ízesítéssel, de a Díványra is felkerült tegnap egy cikkem forrócsoki-pálcákról, ahol még sok ötletet adok ízesítéshez. Most pedig egy új variáció jön, méghozzá karamellizált fehér csokiból! Kifejezetten édesszájúaknak és karamell-rajongóknak telitalálat!
A jól bevált felespoharas módszeren most sem változtattam: ezekben fér el kényelmesen 30-35 grammnyi csoki, amennyi azért simán kell másfél-két deci forró tejhez. Viszont a fa spatulát a szuper kicsi fakanálra cseréltem az eztettem. a boltból - szerintem ez igazi must have a forrócsoki-szezonban! Nemcsak jobban néz ki, hanem ezzel tényleg kényelmesen lehet keverni majd a forró csokit.



Hozzávalók 3 darabhoz:
- fűszerek (nálam most mézeskalácsfűszer, de fahéjjal is szuper lenne!)

- 3 db műanyag felespohár
- 3 db kicsi fakanál (vagy gyógyszertári fa spatula)

A karamellizált fehér csokit felolvasztom, majd ízlés szerint fűszerezem. Ezután temperálom: vagy porított kakaóvajjal érdemes, vagy először hűtsük le kavargatva 27 fok körülre, majd melegítsük vissza 30 fokra. A temperált csokit kiskanállal a felespoharakba adagolom. A poharakat hűtőbe teszem, majd pár perc múlva - amikor már épphogy szilárdulni kezd a csoki - beleállítom a kicsi fakanalakat is. Kb. egy órán keresztül hűtöm, majd amikor már látszik, hogy a csoki elengedte a felespoharat, óvatosan kiütögetem a pohárból.
Majd lehet csomagolni, dekorálni kedvünk-türelmünk szerint!

Felhasználás: A forrócsoki-pálcát másfél-két deci forró tejbe állítjuk, egy-két percet várunk, majd felkeverjük. Akár tejhabosítóval ki is habosíthatjuk.


4 megjegyzés :

Petra írta...

Teljesen egyetértek, én is fogok készíteni a karácsonyi csomagokba. A csokoládé karamellizálást még tanulnom kell, de istenien hangzik. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, szerintem érdemes a karamellizálást is kipróbálni a fehér csokival, és milyen jópofa lesz a karácsonyi csomagban a forrócsoki-pálca 4 színben :)

Roxi írta...

Kedves Praliné Zsuzsi :)
A kérdésem az lenne, hogy mielőtt beleszúrod a spatulákat, mennyire szilárdul meg a csoki? Csak olyan fapálcikákat kaptam, aminek a végén egy csillag alakú bumszli van, félek, nagyon megbontaná a már szilárdulófélben levő csokit, ha belenyomnám. Szerinted?:)

Praliné Zsuzsi írta...

Roxi, éppen csak egy kicsit kezd el szilárdulni a csoki, tehát már sűrűn krémes, de még nem szilárd - a lényeg, hogy olyan szilárdságú legyen, hogy a pálcika megálljon benne, ne dőljön el oldalra.