2013. szeptember 16.

Sült banános jégkrém karamellizált fehércsoki-burokban



A sült banános fagyi két nemrég kapott könyvemben is szembejött velem: Recchiuti könyvében és Fany Gerson paletákról szóló receptes könyvében. Mindketten olyan határozottan állították, hogy a sült banántól extra intenzíven banános lesz, hogy muszáj volt kipróbálnom. És tényleg, valami fantasztikusan megdobja a banán ízét az, hogy megsütjük, eszméletlenül finom!!
Nem követtem egyik receptet sem pontosan, csak a banánsütés ötletét tartottam meg. A pürésített sült banánt aztán egy főzött vaníliás alaphoz tettem, így szuper krémes lesz a fagyi: nem kell hozzá fagyigép sem, mégsem fog jegesedni! És akkor mielőtt valaki hiányolná a csokiburkot róla, elárulom, hogy azt is kapott ám, nem is akármilyet: karamellizált fehér csokiba mártottam, ami eszméletlenül jól egészíti ki a sült banán ízét!



Hozzávalók kb. 8 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 2 banán
- 2 dl tej
- 50 g nádcukor
- fél vaníliarúd
- 2 tojássárgája
- 1,5 dl habtejszín
- 2 tk. rum (elhagyható)
Csokiburok:
- 40-50 g kakaóvaj



A banánokat egyenként alufóliába csomagolom, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöm - ekkora a héjuk teljesen megfeketedik. Hagyom a fóliában kihűlni, majd óvatosan kicsomagolom, és a sült banánhúst kiskanállal kikanalazom a héjakból. Félreteszem.
A tojássárgákat a vaníliarúd magjaival és a nádcukorral alaposan kikeverem, majd hozzáadom a tejet is. Kis lángon, folyamatos kavarás mellett besűrítem a tojásos krémet: maghőmérőn nézve kb. 80 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor a tojásos krém már bevonja a fakanál hátát. A tojásos krémbe belekeverem a sült banánhúst, és botmixerrel egyneműsítem. Végül hozzákeverem a rumot és a habtejszínt, majd alaposan kihűtöm a fagyialapot. Ha kihűlt, jégkrémformába adagolom és kifagyasztom.
A csokibevonathoz a karamellizált fehér csokit és a kakaóvajat összeolvasztom egy bögrében. A bögrét óvatosan megdöntve egyenként megmártom ebben a bevonóban a banános jégkrémeket, kiskanállal javítva ki a csokizás hiányosságait, ahol szükséges. A csokibevonat szinte azonnal rádermed a fagyos jégkrémekre.



Tipp: Karamellizált fehér csoki helyett bevonhatjuk ízlés szerint ét-, tej- vagy fehér csokoládéval is!


10 megjegyzés :

Éva írta...

Nagyon tetszik, igen finom lehet! Kifogom próbálni mert imádom a banánt és nagyon kiváncsi vagyok hogy milyen lehet jégkrémnek elkészítve.Talán a külső burkot most csak simán étcsokisra csinálnám:)

Györgyi írta...

Ez valami eszméletlen jó lehet :) Szenzációs a sült banán a karamellizált fehér csokival!

Unknown írta...

nagyon durvaaaa :)))))

Erika írta...

Ez tényleg hihetetlen, miket "művelsz"!:)

Zsuzsi írta...

Zsuzsiiiiiiii! Kérlek, kérlek fogadj örökbe, ez egyszerűen lenyűgöző!
Valentin-B Zsuzsi

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, köszi, finom lesz étcsokival is! :)

Janka, nagyon köszi! :)

Renja anya, hát igen, csak a kalóriatartalmát ne nézzük! ;)

Erika, köszi! :))

Zsuzsi, biztos, hogy jól meggondoltad? Állandóan fagyit és bonbont kell akkor enni :D

Unknown írta...

A habtejszínt felvered, mielőtt beleforgatod a főzött alapba?

Praliné Zsuzsi írta...

Nem, nem vertem fel a habtejszínt, de fel is lehet verni laza habbá, szerintem nagy különbség nem lenne, a sült banán+főzött alap kombója teljesen jó, krémes állagot biztosít neki.

Unknown írta...

Fantasztikus ez a recept!! A sült banános fagyihoz remekül passzol a pirított fenyőmag is, érdemes kipróbálni! ;)

Praliné Zsuzsi írta...

De örülök, hogy ízlett! Nagyon jó ötlet a fenyőmag, én sós földimogyoróval próbáltam még :)