fotó: Csigó Zita |
A blogon már számtalan drazsévariáció fordult elő: drazsírozott magvak (pisztácia, mandula, mogyoró), aszalt gyümölcsök egyaránt. Viszont eszembe jutott, hogy az egyik kedvenc verzióm, a duplán gyümölcsös drazsé, amely eredetileg a Fahéj magazin 2013/tavaszi számában jelent meg, még ide az oldalra nem került fel. A magazin tavaszi számába üde tavaszi színvilágú recepteket készítettem, így jutott eszembe, hogy a csokidrazsét a végén porcukorral és keményítővel kevert liofilizált málnaporban forgassam meg: így szép üde rózsaszín lesz a külsejük, de ízben is passzolni fog a málna az aszalt gyümölcsökhöz. Tehát kívül
rózsaszín csokidrazsé következik két verzióban: savanykás aszalt meggy fehér csokiba forgatva
és feketecseresznye roppanós étcsokiburokban. Ez a drazsé nagy kedvenc lett, már többször is készült (pl. itt is írtam).
Hozzávalók:
-
100 gr aszalt feketecseresznye (vagy aszalt meggy)
-
60 gr étcsokoládé (vagy fehér csokoládé, ha aszalt meggyből készítjük)
-
10 gr fagyasztva szárított (liofilizált) málna
-
40 gr porcukor
-
1 tk. kukoricakeményítő
Az
aszalt feketecseresznyét (vagy meggyet) egy nagyobb (előhűtött) tálban előkészítjük, amelyben kényelmesen meg lehet forgatni. A liofilizált málnát porrá törjük, és egy tálba
szitáljuk. Hozzászitáljuk a porcukrot és a kukoricakeményítőt, majd
összekeverjük. Az étcsokoládét (vagy aszalt meggyhez a fehér csokoládét)
megolvasztjuk és temperáljuk. A temperált csokoládéból egy evőkanálnyit az
aszalt gyümölcshöz teszünk, és addig kavarjuk, míg el nem oszlik egyenletesen a
szemeken. Ekkor újabb adag csokoládét adunk az aszalt gyümölcsökhöz, és
azt is eloszlatjuk rajtuk. Ezt addig folytatjuk, míg a csokoládé el nem fogy. Addig
keverjük a csokoládét az aszalt gyümölcsökhöz, míg egyenletesen be nem fedi őket, és a csokoládé el nem kezd szilárdulni. Ekkor ráöntjük a
málnás-keményítős porcukrot, és kézzel addig forgatjuk össze, míg a porcukor
egyenletes rétegben nem fedi a szemeket. Közben igyekezzünk szétválasztani
kézzel az esetlegesen összeragadt szemeket. A kész drazsét jó fél órán
keresztül hagyjuk pihenni, hogy a csokoládé szobahőmérsékleten
megszilárdulhasson. Ekkor
egy szita segítségével eltávolítjuk a felesleges málnás porcukrot. A drazsét
légmentesen záró dobozban, szobahőmérsékleten tároljuk.
Tipp:
Keverjünk egy jó késhegynyi chilit a málnás-keményítős porcukorhoz!
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése