2013. július 24.

Jégkrém Guinness-szel és égetett karamellszósszal



Még a múlt héten posztolt durván csokis, tonkababos-meggyes minitorták után maradt pár kanálnyi égetett karamellszósz. Ekkor ugrott be a karamellás és Guinnness-es bonbon, amit még a Dining Guide Street Food Show-ra készítettem. Ebből az ízvilágból kiindulva készült végül jégkrém: az alap egy Guinness-el alaposan felturbózott, főzött étcsokifagyi, és ezt egészíti ki a szintén picit melaszos ízvilágú égetett karamellszósz, amelyet a jégkrém belsejébe töltöttem. Nekem az idén nyáron készült jégkrémek közül talán ez a kedvencem eddig: nagyon izgalmas, ahogy elkezdjük enni a jégkrémet, és egyszer csak előbukkan a lágy karamellszósz a közepén.
Az aktuális VKF! témájába - Beach Blogger Bistro - ez a jégkrém is beleillik: ha lenne egy kis bódém egy strandon, a már posztolt fagyiszendvics mellett ez a jégkrém is biztosan szerepelne a felhozatalban!



Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 dl habtejszín
- 0,5 dl tej
- 50 g étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 1 ek. kakaópor
- 1 tojássárga
- 1 ek. muscovado cukor (vagy barna nádcukor)
- 0,5 dl Guinness
- egy csipet fleur de sel
- kb. 2-3 ek. égetett karamellszósz (recept itt; a jégkrém ízvilágához a barna nádcukorból készített változat passzol jobban)
Csokiburok:
- 80 g étcsokoládé
- 20 g kakaóvaj
- kb. 2 tk. kakaóbabtöret

Először a fagyialapot készítem el. A tojássárgát kikeverem a muscovado cukorral és a fleur de sel-lel, majd hozzákeverem a tejet és a tejszínt. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítem (kb. 80-82 fokig melegítem maghőmérőn mérve). Egy kis tálba kikészítem a kakaóport és a darabokra tört étcsokit, majd erre öntöm a forró tojásos-tejes krémet, és kézi habverővel egyneművé keverem. Végül hozzákeverem a Guinness-t is, és teljesen kihűtöm.
Mikor a fagyialap kihűlt, kb. kétharmadig megtöltöm vele a jégkrémformákat, és addig fagyasztom, míg nagyjából megszilárdul a fagyialap, de még nem kőkemény. (Ha mégis nagyon megfagyott, pár perccel korábban vegyük ki a fagyasztóból, és picit hagyjuk felengedni.) Egy kiskanál segítségével kb. 3-4 mm mély mélyedéseket vájok a megfagyott fagyialapba: fontos, hogy sehol se érjek el a formáig, se az aljánál, se oldalt. Ezt a mélyedést megtöltöm a karamellszósszal, majd kb. egy órára visszateszem a formát a fagyasztóba. Végül rákanalazom a maradék fagyialapot a karamellszósz tetejére. Itt látható, hogyan töltöttem meg karamellszósszal a jégkrémeket:



Végül teljesen kifagyasztom a jégkrémeket. A bevonáshoz az étcsokit összeolvasztom a kakaóvajjal, hozzákeverem a kakaóbabtöretet, és egy bögrébe teszem ezt a keveréket. Ebben egyenként megmártom a jégkrémeket, ahol kell, kiskanállal igazítok a csokiburkon. A csoki szinte azonnal megköt, ehetjük is!

A lovely day for a Guinness!

Tipp: Ez a fajta töltött jégkrém csak fekvő formátumú jégkrémformában készíthető el. Ha nincs ilyen formánk, érdemes megcsinálni a fagyialapot (akár a többszörösét a receptben szereplő mennyiségnek), majd ne jégkrémformában, hanem simán fagyinak fagyasszuk ki: az alapot márványozzuk a karamellszósszal, mielőtt kifagyasztanánk.

3 megjegyzés :

Dina írta...

Na most vettél le végképp a lábamról! Eddig is ámuldoztam, de ez... Árulni kéne, szerintem hamar nagy piacod lenne! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Dina, na ennek nagyon örülök :) Hát igen, jó is lenne, télen bonbont, nyáron meg jégkrémeket árulni :))

Erika írta...

Nagyon beindult a fantáziád! Ha egyszer nyitsz, én kérek meghívót, és első törzsvendéged leszek!:)