2013. július 8.

Jeges Bounty-trüffel



Nem jégkrém, nem trüffel, de nem is cakepop, hanem valamilyen keveréke ennek a háromnak. Az alap egy nagyon kókuszos fehércsoki-ganache, de a ganache-golyókat lefagyasztom, majd étcsokival vonom be. Tulajdonképpen forma nélkül készült, egyetlen falatnyi jégkrém - vagy trüffel nyáriasítva, ahogy tetszik. Ez a méret már csak azért is praktikus, mert a ganache-alap túl tömény lenne nagyobb jégkrémformában kifagyasztva. Teljesen olyan, mint a Bounty, csak ráadásul jéghideg is, ami nem hátrány ebben a melegben :)

Update: Közben rájöttem, hogy icepopnak lehetne ezeket a pálcás jeges trüffeleket keresztelni :)

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Ganache:
- 60 g kókusztej
- 1 tk. akácméz
- fél rúd vanília magjai
- 110 g fehér csokoládé
- 50 g kókuszreszelék
- 10 g vaj
Csokiburok:
- 70 g étcsokoládé
- 20 g kakaóvaj



A ganache-hoz a kókusztejet a mézzel és a vaníliamagokkal forrásig melegítem, majd beledobálom a darabokra tört fehér csokoládét, és egyneművé keverem. Hozzákeverem a kókuszreszeléket, majd a vajat is. Hűtőbe teszem, míg formázható állagú nem lesz. Ekkor kézzel a szokásos trüffel-méretnél egy kicsit nagyobb golyókat formázok a ganache-ból, majd kisebb jégkrémpálcákat (vagy nyalókapálcát, darabokra vágott hurkapálcát) szúrok mindegyikbe. Egy tálcán a mélyhűtőbe teszem, és kifagyasztom.
Jöhet a csokibevonat. Az étcsokoládét összeolvasztom a kakaóvajjal (a kakaóvaj el is hagyható akár - ezzel vékonyítjuk a csokiburkot, nélküle kicsit vastagabb lesz a burok), majd egyenként megmártom benne a pálcájuknál fogva a ganache-golyókat. (Természetesen temperálni felesleges ezúttal, hiszen a mélyhűtőből elővett ganache-golyók egy pillanat alatt lehűtik a csokit.) Ha kell, egy kanállal is segítek, hogy tökéletesen fedjen a csokibevonat. A csoki szinte azonnal ráköt a fagyos ganache-golyókra, így ehetjük azonnal vagy egy légmentesen záró műanyag dobozba sorakoztatva visszatehetjük a mélyhűtőbe fogyasztásig.

4 megjegyzés :

Julia írta...

Zsuzsi, tündériek ezek a kis Ice-popok! :) Jó ötlet!

Praliné Zsuzsi írta...

Julia, köszi szépen, örülök, hogy tetszik! :)

Györgyi írta...

Szuper ötletes!!

Praliné Zsuzsi írta...

Janka, köszönöm! Nagyon egyszerű is, gyorsan megvan, érdemes kipróbálni ;)