2013. április 29.

Kávészirup (fagyikhoz)


Kávészirup házi vaníliafagyin

A kávékivonat (coffee extract) receptjét a cukrász Eddy Van Damme honalpján találtam. Az az igazság, hogy én eredetileg erősebb kávéízre számítottam, míg végeredmény szerintem inkább egy harmonikus ízű, sűrű kávészirup lett. Épp ezért kivonatként nem is használnám, de szirupnak érdemes lehet elkészíteni: szuperül fel lehet vele dobni sokféle, ízben passzoló bolti vagy házi fagyit (pl. vanília, csoki, dió, mogyoró, tiramisu stb.) vagy akár sütikhez is használhatjuk a tészta locsolásához, szaftosabbá tételéhez. Nekem sima házi vaníliafagyival nagyon-nagyon bejött!



Hozzávalók:
- 45 gr invertcukor/akácméz
- 360 gr cukor
- 180 gr forró víz
- 90 gr jó minőségű őrölt kávé (én aprítógépben frissen aprítottam)
- 1 rúd vanília

Az invertcukrot/mézet forrásig melegítem. Ehhez több részletben adom hozzá a cukrot: mindig csak egy keveset teszek hozzá, megvárom, míg az az adag felolvad, majd ekkor teszem hozzá a következő adag cukrot. Ebből aranyszínű karamellt készítek. A forró vizet óvatosan hozzáöntöm a karamellhez (vigyázat, kicsit fröcskölni fog!), és addig keverem, míg az esetleges szilárdan maradt karamelldarabok is feloldódnak. Ekkor hozzáadom az őrölt kávét és a vaníliarúd kikapart magjait (a rúddal együtt), majd forrásig melegítem. Letakarom, és 24 órán keresztül állni hagyom.



Másnap konyharuhán keresztül átszűröm, és üvegekbe töltöm. Ebből az adagból kb. 1,5 dl kávészirup lett.



6 megjegyzés :

NEDUDDGI írta...

Teljesen 2db ségbe vagyok esve, mert elkezdtem keresni az oldaladon, az egyetlen fagylaltot, amit meg is eszem, és döbbenet lett úrrá rajtam, percekig, a - csitulj piciny dobogó szívecskémet - mormoltam, mert NINCSEN CSOKI fagyi recept fenn seholsenem találtam, és brühühü + :( de csak reménykedem, hogy ami késik, az a 3-ik vágányon a déli sebes Etyekről Pátyon át.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI :D

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, akkor nem elég alaposan néztél szét, ugyanis csokifagyi több receptben is szerepel - merthogy csak úgy önmagában nem lenne olyan izgalmas, ezért ált. kicsit megvariálom:
- Itt vienetta formájában, meggyel: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/09/csokis-konyakmeggyes-vienetta.html
- Itt mondjuk kapott még egy plusz csokiburkot és jégkrém-formát öltött:http://www.pralineparadicsom.hu/2012/05/hazi-magnum.html.
Ezekből ki lehet hámozni az alap csokifagyi receptjét :)

Márti írta...

Nagy kávé rajongó vagyok, ezt biztos kipróbálom! köszi :)

Praliné Zsuzsi írta...

Márti, mindenképp, biztosan ízleni fog, én is nagy kávérajongó vagyok :))

Be Sweet :) írta...

Nagyon ötletes. Biztosan kipróbálom, de a kérdésem az lenne, hogy csak fagyikhoz tudjuk használni??
Mennyire intenzív az íze? :)

Praliné Zsuzsi írta...

Pici Cica, szerintem annyira, mint pl. egy jó erős eszpresszónak. Nem csak fagyihoz lehet használni, lehet pl. vele piskótákat meglocsolni, hogy szaftosabbak legyenek, krémekhez keverni, jegeskávéhoz használni, ilyesmi :)