2012. december 19.

Szaloncukor házi meggyes-mákos marcipánból



Még a téli Dining Guide Food Show-n kérdezte tőlem Annamari, a Rozmaring&Csokoládé blog írója, hogy hogyan lehetne meggyes-mákos szaloncukrot készíteni. Sikeresen bogarat ültetett a fülembe, így találtam ki egy nagyon egyszerű, marcipánalapú szaloncukrot. A nagy kedvenc cukorszirupos marcipán-alapreceptből indultam ki, ezen annyit módosítottam, hogy a mandula egy részét darált mákra cserértem, és a cukorsziruphoz nem vizet, hanem meggybefőtt levét használtam. Végül a masszát aszalt meggyel dúsítottam. Isteni lett a végeredmény!



Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:
Marcipán:
- 85 gr egész mandula blansírozva
- 15 gr darált mák
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr meggylé / meggybefőtt leve
- 1-2 szem keserűmandula vagy keserűmandula-kivonat / -aroma

- egy kis marék aszalt meggy (esetleg előzőleg konyakba áztatva)
- kb. 20-25 dkg étcsokoládé
- 2 tk. darált mák

A mandulát kb. három percre forró vízbe áztatom, majd lecsöpögtetem és aprítógépben durvára aprítom. A durvára aprított mandulát összekeverem a mákkal, és sütőpapírra terítem. A cukrot, a mézet és a meggylét egy lábasba kimérem, és 118 fokos cukorszirupot főzök belőle maghőmérővel ellenőrizve. A cukorsziruppal lelocsolom a mákos mandulát, összekavarom, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor aprítógépbe teszem, és pulzálva addig aprítom, míg szépen egynemű masszába összeáll. Közben apránként, kóstolgatva adagolok hozzá keserűmandula-kivonatot vagy -aromát. Szilikonos lapon átgyúrom, és belegyúrom az aszalt meggyet is. Folpackba csomagolom, és egy éjszakát, de legalább pár órát pihentetem a hűtőben.



Másnap kézzel szaloncukrokat formázok, sütőpapírra sorakoztatom, és hagyom fél órát száradni.



A csokoládét megolvasztom és temperálom, és kimártom benne a szaloncukrokat. Amíg friss a csokibevonat, meg lehet szórni darált mákkal is a tetejüket.


4 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsi, elkárhozok! Annyira eltaláltad azt az ízvilágot, amit imádok! Köszönöm

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon örülök, hogy tetszik! :)

Kávé és Csokoládé írta...

Zsuzsi, köszönöm a recepteket. tegnap készítettem diómarcipánosat. Nagyon finom lett. Ma ezt próbálom ki, ha lesz rá időm. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Kávé és Csokoládé, de örülök, a diós nekem is nagy kedvencem!