Nagy favorit nálunk Karácsonykor a Mozart-szaloncukor, aminek egy kezdetleges verzióját még a blog első évében posztoltam itt. Azonban a Greweling-féle házi marcipán sikerén felbuzdulva idén már saját készítésű pisztáciamarcipánnal készítem a Mozart-szaloncukrot. A pisztáciamarcipán állagával nagyon meg voltam elégedve, nagyon szépen összeállt, egyáltalán nem morzsálódott, szuperül bele lehetett csomagolni a mogyorónugát-darabokat.
Ezzel a poszttal szeretnék a blog minden kedves olvasójának nagyon boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánni!
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Pisztáciamarcipán:
- 50 gr blansírozott mandula
- 50 gr sótlan pisztácia (megtisztítva mérve)
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr víz
- 1-2 szem keserűmandula vagy pár csepp színtelen keserűmandula-aroma
- 100 gr mogyorónugát
- kb. 250 gr étcsokoládé
Először
a pisztáciamarcipánt készítem el. A mandulát és a pisztáciát 3-4 percre forró
vízbe áztatom, majd lecsepegtetem, és aprítógépben durvára aprítom. Ezután
cukorszirupot készítek: a vizet, a cukrot és a mézet egy kisebb lábasba
teszem, és 122 fokosra melegítem. A kész
cukorszirupot ráöntöm az összeaprított mandula-pisztácia keverékre, és
összekeverem, hogy mindenhol befedje a magokat, majd szobahőmérsékletűre
hűtöm. A cukorszirupos magokat aprítógépben addig aprítom, míg egy tömbbé áll
össze, és sima, egyenletes lesz az állaga. Ha keserűmandula-aromát használunk,
azt az aprítás elején adjuk a magokhoz, majd kóstoljuk, hogy kell-e még
pótolni. Érdemes pulzálva aprítani, és a gép falára tapadt masszát egy kanállal
időnként lekaparni. Ha kész, a masszát sütőpapíron átgyúrom, rudat
formázok belőle, és folpackba csomagolva pár órára a hűtőbe teszem.
A
mogyorónugátot 20 pici téglalapra vágom fel: ezek lesznek a szaloncukrok
közepei. A pisztáciamarcipánból kisebb diónyi darabokat veszek, először golyót
formázok, majd kilapítom, és belecsomagolom a mogyorónugát-rudacskákat,
végül a kezemmel hosszúkás szaloncukor-formát alakítok ki.
Jobbról Mozart-golyók, balról szaloncukrok félkészen |
Az
étcsokoládét megolvasztom és temperálom, és egy villa
segítségével egyenként megmártom benne a szaloncukrokat, majd ezeket
sütőpapírra ültetem, míg a csokiburok megszilárdul.
Végül
a szaloncukrokat csomagolom: méretre vágott selyempapírba és csillogós
sztaniolba, amit ezüst színben alufóliából is szabhatunk házilag.
Tipp: Ha golyókat formázunk, Mozart-golyókat készíthetünk :)
4 megjegyzés :
Nagyon szépek, ismét! Békés Karácsonyt! Ági
Nagyon szépen köszönöm, Ági!
A mogyorónugát elkészítésére nincs valami tipped?
Ildi, nézd meg ezt a posztot, szerintem ez tökéletes házi mogyorónugátnak: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/07/gianduja-mogyoropasztas-csoki-hazilag.html.
Megjegyzés küldése