2012. augusztus 1.

Mogyorós-kétféle csokis jégkrém



A nemrég posztolt csokoládés-mogyorós gianduja nagyon sokféleképpen használható, és nem csak bonbonokhoz, hanem akár jégkrém készítéséhez is: főzött fagyialapba kevertem külön-külön a tejcsokis és az étcsokis gianduját, majd jégkrémformában fagyasztottam a két fagyialapot, így kaptam egy kétrétegű jégkrémet. Persze a csokiburok nem maradhat el: ezúttal mogyoródarabokkal gazdagított tejcsokival vontam be a jeges finomságokat. Extra csokis és extra mogyorós, próbáljátok ki! Az állaga is nagyon szuper, extra krémes (bár nem fagyigépben készült), ami szerintem annak is köszönhető, hogy a darált mogyoró nem csak úgy "simán" került a jégkrémbe, hanem a csokis mogyorópaszta formájában, amihez addig aprítottam, hogy kiengedje az olajtartalmát.



Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
(Nagyobb formához duplázni kell!)
Fagyialap:
- 1 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 csapott ek. xilit/cukor
- 3 púpos tk. tejcsokis gianduja
- 3 púpos tk. étcsokis gianduja
Csokiburok:
- 6 dkg tejcsokoládé
- 2 dkg kakaóvaj
- 1-2 dkg törökmogyoró

A tojás sárgáját a xilittel kikeverem, majd hozzáadom a tejet, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítem (maghőmérőn mérve kb. 80-82 foknál, illetve mikor vastag, határozott rétegben bevonja a fakanál hátát, akkor jó). A tojásos masszát két egyenlő részre osztom, és az egyikbe belekeverem a tejcsokis gianduját, a másikba pedig az étcsokisat. Végül mindkettőhöz keverek fél-fél deci habtejszínt. A kétféle fagyialapot hűtőben kihűtöm.
Ha kihűlt, először az étcsokis fagyialappal félig töltöm a jégkrémformákat. Beteszem kb. egy órára a mélyhűtőbe, hogy az étcsokis rész megszilárduljon. Ekkor ráadagolom a tejcsokis fagyialapot, és visszateszem a formát a mélyhűtőbe, míg teljesen megfagy.
A burokhoz a mogyorót 180 fokon pár percig pirítom, majd ledörzsölöm a barna héját. Nejlonzsákba teszem, és egy nyújtófával durvára töröm. A tejcsokoládét és a kakaóvajat összeolvasztom, majd egy bögrébe töltöm, és hozzákeverem durvára tört mogyorót. A jégkrémeket kiveszem a formából, majd egyenként megmártom a mogyorós csokiban. A burok szinte azonnal megköt, úgyhogy ehetjük is! A mélyhűtőben jól záródó dobozban érdemes tárolni.


4 megjegyzés :

gionetta írta...

Ez most nagyon jól jönne a strand után! Mehetek Hozzád má este? ;))

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, persze, várlak! Csak siess, a jégkrém gyorsan fogy :)

Nelli írta...

Kérek szépen egyet!:-)Persze ha jut még!De ha nem az sem baj, mert mire odaérek biztos készül másik Nálad!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, most csak zserbós meg őszibarackos-passiógyümölcsös van készleten, remélem, az is jó ;)