2010. november 24.

Csokoládélikőrös praliné


Ismét Mozart a téma, bár most nem a Mozart-golyó alakjában jelenik meg, hanem a pralinék töltelékét bolondítottam meg Mozart csokoládélikőrrel, amire Bécsben tettem szert.
A bonbon még a hétvégén a Mars pralinékkal együtt készült, így azokhoz hasonlóan roppanós, krokanttal kibélelt csokiburokba került a likőrös töltelék - ám ez egyáltalán nem rontott rajta, sőt! Selymes étcsokikrém, csokilikőr, ropogós karamellizált mogyoródarabok: így lesz kerek egész ez a bonbon!

Hozzávalók 12 nagyobb darabhoz:
- 5 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg + 3dkg étcsokoládé
- 2 ek. tejszín
- 2 cl csokoládélikőr
- kb. 4 teáskanálnyi mogyorókrokant (házilag is elkészíthetjük: törjünk apróra mogyorógrillázst)

Az 5 dkg tejcsokoládé és az 5 dkg étcsokoládé kétharmadát vízfürdő felett felolvasztom. Az olvasztott csokival kikenem egy ecset segítségével a bonbonforma mélyedéseit vastagon, majd fény felé tartva ellenőrzöm, mindenhol fedi-e a csoki. Ezután egyenletesen beszórom a krokantdarabokkal a kicsokizott mélyedéseket. A formát hűtőbe teszem kb. 20 percre.
A töltelékhez a 3 dkg étcsokoládét megolvasztom kb. 2 ek. tejszínnel, majd hozzákeverem a csokilikőrt. Kicsit hűlni hagyom a tölteléket.
Egy pici kanál vagy habzsák segítségével a tölteléket beleadagolom a bonbonforma mélyedéseibe. Megolvasztom a maradék ét- és tejcsokoládét, majd egy ecset segítségével lezárom a mélyedéseket. Hűtőben kb. egy órát hűtöm a bonbonokat, majd kinyomom a formából.


És végül egy kérés:
Ha tetszett a Barackpálinkás praliné a blogon, kérlek, szavazzatok rá a Kifőztük újság receptversenyén ("Egy KISS szilveszteri bódulat" fantázianéven). Köszönöm!

14 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Szia, tegnap tévedtem a blogodra, este beázattam a barackot, és nem bírtam vele napokat várni, így ma délelőtt elkészültek az első bonbonjaim. Így természetesen szavazni fogok rád.
Egy kérdésem lenne viszont, hogy te hogyan oldod meg a csoki temperálását? Néztem sok oldalt, kissé bonyolult volt, egyszerűsítettem a dolgot, de így meg nem lett tökéletes. Még nem fordítottam ki a formából a bonbonokat, de a talpán látszanak a fehér csíkok. Szóval, ha van valami trükk, kérlek segíts!

Citromhab írta...

Csodásak a bonbonjaid!!!

Bianka írta...

Mesés

Gesztenye receptjei írta...

Eri!

De jóóóó ötlet.
Nekem meg ott porosodik a kamrában a Mozart likőr, mert nekem nem ízlett csak úgy magában :-))

Mézigörl írta...

Wow! Annyira, de annyira megkóstolnám! Isteniek lehetnek?!:))

Nelli írta...

De finom lehet ez a bonbon is!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Citromhab, köszönöm szépen!

Bianka, kedves vagy!

Gesztenye! Nincs is jobb helye a porosodó Mozart likőrnek egy bonbonnál :)

Mézigörl, köszi, sajnos már csak voltak, de majd jön az utánpótlás :)

Nelli, köszönöm, nekem nagyon ízlett, ki kell próbálni! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Kedves Tatin!

Először is nagyon örülök, hogy kipróbáltad a pálinkás pralinét!
Nagyon jó a kérdésed. Először is, el kell árulnom, hogy az eddig felrakott bonbonoknál a csoki nincs temperálva, így nem véletlenül nem szerepel ennek a leírása a receptekben. Ennek két oka van. Egyrészt, hogyha rövid fogyasztásra szánok egy bonbont (max. 1 hét), akkor általában be kell valljam, nem bonylítom a temperálással az életem. Igyekszem jó minőségű csokit választani, ami szépen olvad, ha mattab lesz, az nem zavar, azt még nem tapasztaltam, hogy csíkos lenne. Másrészt most január végéig nem otthon lakok, hanem Bécsben, így az apparátus is hiányzik hozzá :)
Tehát úgy terveztem (és tervezem most is), hogy karácsony környékén lenne egy részletesebb leírás a temperálásról.
Viszont a múlt héten vettem egy Pralinenträume című könyvet, amelyben az általam ismert (márványlapra kiterítős) temperálási módszeren kívül egy egyszerűbbnek tűnővel is találkoztam, ezt szeretném én is kipróbálni. Ez az úgynevezett "beoltómódszer" (Impfmethode), aminek az a lényege, hogy a temperálni kívánt csoki 2/3-át vízfürdő felett felolvasztod max. 50 fokig - ha nincs maghőmérő, akkor amíg teljesen meg nem olvad. Majd a maradék 1/3 rész csokit feldarabolva az olvadt csokihoz adod, és addig kevered, amíg ez is fel nem olvad. Tehát a szilárd csokival hűtöd le az olvadtat (fehér csokinál 30-31 fokra ideálisan). Ezt a módszert tudom javasolni kipróbálni, én magam is szeretnék ezzel próbát tenni, és a tapasztalataimat majd a blogon is leírni.
A fehér csokinál pedig fontos, milyet használsz. Nekem pl. a Milka vagy a Boci ált. becsomósodik. Szépen olvad viszont a Choceur (Aldi) vagy a Spar sajátmárkása. Remélem, valamennyit segítettem!

BirgánAndi írta...

Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon fontos a hőfok, minden ezt határoz meg. Ha nagyobb hőfokon melegítjük a csokit, akkor lehet matt vagy olyan szürkés.
Köszi ezt a módszert, én ezt nem tudtam, hogy így is lehet, de majdnem én is így készítettem tudatlanul is, mert én mikróban melegítem a felét a legalacsonyabb fokozaton, majd a másik felét hozzáteszem, és mire elolvad pont jó a hőfoka. Előtte mindig vízgőz felett olvasztottam.
Ezt ki fogom próbálni.

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye! Igazad van, a hőfok tényleg fontos, optimális esetben max. 45-50 fokig szabad melegíteni a csokit, ezért írom pl. a vízfürdőt. Én mondjuk nem teszem vízfürdő fölé, mert kerámialapos főzőlapom van, azon pedig nagyon szépen tudom olvasztani a csokit alacsony hőfokon. Mikrózni nem szoktam, azt kevésbé kontrollálhatónak érzem, de ez persze szokás kérdése. Egyébként érdekes, amit írsz, én is valahogy tudattalanul is ehhez a módszerhez hasonlóan jártam el eddig: én beletettem az összes csokit, de még mielőtt mind megolvadt volna, levettem a főzőlapról, és kavargattam, amíg a maradék is felolvadt. Nem is tapasztaltam soha, hogy csíkos lenne pl. a csokiburok. Úgyhogy ez szerintem is jó módszer lehet!

Névtelen írta...

Kedves Lányok,

be kell, hogy írjak nektek, mivel itt elhangzanak dolgok, melyek sajnos nem egészen segítik a csokoládéval való bánásmódot.

A csokoládét maximum 33 fokosra szabad felhevítani, sosem többre. Itt ti 50 fokról szóltok.Ez sajnos nem helyes, ha nemm hiszitek, járjatok utána. Ha bevonásra használjátok, pláne nem szabad feljebb menni a höfokkal 33 foknál. Akkor lesz biztosan matt. Ajánlom elöször felmelegíteni, majd lehüteni a csokit. Másodszor is felhevíteni, ekkor lesz csillogós a csoki a bevonat után.

Szép dolgokat csináltok, üdvözlettel:

Sóti Márti

Praliné Zsuzsi írta...

Márti, biztosan nincs igazad, a kakaóvaj olvadáspontja eleve 34-35 fok között van. Ha már 33 fokon olvadna a csoki, abban a másodpercben elolvadna egy kocka csoki, ahogy kézbe vesszük, ugyanis a testhőmérséklet ennél magasabb. A csillogós bevonat minden titkát itt olvashatod a blogon, megfelelő szakirodalmi hivatkozásokkal:

http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html

Praliné Zsuzsi írta...

Ui.: a posztnál lévő kommentváltás két éves, minden, a témával kapcsolatos jelenlegi tudásom a fent linkelt posztban találod.