2015. április 30.

Málnás mangóhab kocka

Köszönet a szép kerámiatálért Lantos Judit keramikusnak!


Az úgy volt, hogy maradt egy kevés mangópürém, amit valamihez fel kellett használnom. Mindenképp valami könnyű gyümölcsöset és egyszerűt szerettem volna készíteni, így született ez a kocka. A mangóhabhoz vajas lapot sütöttem fagyasztott málnával megszórva, így a ropogós málnamagok  jó kis kontrasztot alkotnak a pillekönnyű mousse-szal. A tetejére pedig málnazselét készítettem, ahol szintén meghagytam a málnamagokat, így kicsit rusztikusabb lett összhatásában a desszert. Ha valakinek már sok ennyi málnamag, természetesen lehet magmentes málnapüréből is készíteni a zselét!

Utóirat:
Igen, tudom, "normális" embereknél inkább maradék csirkepörkölt van, nem mangópüré, nálam az előbbi a ritkább, úgyhogy mangóhab kockát bármikor szívesen cserélek maradék csirkepörköltre :)

Hozzávalók 4 nagyobb kockához vagy 8 szelethez:
Vajas lap (Desszert.Neked receptje alapján):
- 60 g puha vaj
- 55 g porcukor átszitálva
- 60 g tojás (két felvert tojásból mérjük ki!)
- 60 g liszt
- 1 rúd vanília
- 1 marék fagyasztott málna
Mangómousse:
- 120 g mangópüré (nekem ilyen volt; ha friss mangót pürésítünk, finom érettet érdemes keresni)
- fél narancs leve
- 20 g porcukor
- 1,5 lap zselatin
- 160 g habtejszín
Málnazselé:
- 200 g málna (vagy átpasszírozott málnapüré)
- 40 g cukor
- 6 g pektin



A vajas laphoz a puha vajat a porcukorral és a vaníliarúd magjaival egy elektromos mixer segítségével kihabosítom. A felvert tojást három részletben hozzákeverem, majd végül hozzákeverem a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsin szűk fél centi vastagságban kikenem, megszórom a nagyobb darabokra tördelt fagyasztott málnával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Amikor kihűlt, egy 14x14 cm-es keret segítségével egy négyzetet vágok ki belőle - ebben a keretben fogom összeállítani a desszertet. A maradék málnás vajas lap meg simán elfogy magában :)

A mousse-hoz a narancs levét a porcukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A zselatinos narancslét alaposan összekeverem a mangópürével. A tejszínt habbá verem, majd két részletben a mangós részhez forgatom. A mangóhabot a 14x14 cm-es keretbe öntöm, a málnás vajas lapra. Hűtőbe teszem egy éjszakára. (Ha marad ki a mangóhabból, fagyinak kifagyasztva is zseniális, a mousse ugyanis fagyigép nélkül sem fog jegesedni - erről itt írtam bővebben.)

Másnap elkészítem a málnazselét. A leturmixolt málnát csípősre melegítem (már gőzöljön, de még ne forrjon), majd a cukorral összekevert pektint folyamatos keverés mellett hozzáadom. Kb. egy percig hagyom forrni kevergetve, majd pár percig hűtöm, utána a mangóhab tetejére simítom. Nem lehet túl forró, mert akkor megolvasztja a habot, de túl sokáig sem hűthetjük, mert a pektines zselé viszonylag gyorsan elkezd kötni. A keretet eltávolítom a desszertről, majd tetszőlegesen kockákra vagy szeletekre vágom. Négy nagyobb kocka vagy nyolc szelet lesz így belőle.

2 megjegyzés :

Unknown írta...

A mangóra allergiás vagyok. A többit becserélem csirkepörköltre :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ó, szegény! Akkor majd szétnézek a hűtőben, van-e másfajta maradék gyümölcspürém esetleg :))