2014. július 7.

Mozart-jégkrém


Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis

A Mozart-golyó igazi klasszikus, nagyon sokan szeretik a mogyorónugát-pisztáciamarcipán-csokoládé triót. A blogon már többször, több formában is felbukkant ez az ízhármas: tallérok formájában, szaloncukorban és minitortában, a Díványra pedig az eredeti, Fürst-féle Mozart-golyó házi változatát készítettem el legutóbb. Ideje volt, hogy egy kicsit nyáriasítsam a jó öreg Mozartot, így most jégkrémbe álmodtam a jól bevált ízeket: egy réteg marcipános pisztáciafagyi és egy réteg mogyorófagyi kapott hajszálvékony roppanós csokiburkot. Nem ragozom, csak annyit mondok, hogy brutálisan jó lett! :)

Köszönöm még a Noosti Kft.-nek, hogy több pisztáciás terméküket kipróbálhattam!

Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis

Hozzávalók kb. 2 nagyobb és 4 mini jégkrémhez:
Mogyorófagyi:
- 1 tojássárgája
- 1 ek. cukor
- 1 ek. akácméz vagy glükózszirup
- 25 g étcsokoládé
- 35 g 100%-os mogyorópaszta*
- 100 g tej
- 50 g habtejszín
Pisztáciafagyi:
- 1 tojássárgája
- 1 ek. cukor
- 1 ek. akácméz vagy glükózszirup
- 100 g tej
- 30 g marcipánmassza lereszelve
- 30 g pisztáciakrém (vagy helyette ugyanennyi finomra őrölt sótlan pisztácia)
- 2 tk. pisztácialiszt vagy finomra őrölt pisztácia (sótlan)
- 50 g habtejszín
Csokiburok:
- 150 g étcsokoládé
- kb. 30 g kakaóvaj

Ha nincs mogyorópasztánk, akkor helyettesíthetjük házilag készített verzióval is. Ehhez 35 g törökmogyoróra van szükség. A mogyorót 160 fokos sütőben pár perc alatt pirítsuk meg, majd a papírvékony barna héját dörzsöljük le egy konyharuha segítségével. A még meleg mogyorószemeket tegyük aprítógépbe egy-két teáskanálnyi porcukorral, és aprítsuk addig, míg a mogyoró olajtartalma el nem kezd kiválni, és pasztaszerű állaga nem lesz. Kicsit darabosabb, kevésbé egynemű lesz a végeredmény, mint a készen vásárolható paszta, de ugyanolyan finom lesz vele a fagylalt.

Mogyorópaszta: a házi verzió

Legegyszerűbb, ha a két fagyialapot egyszerre kezdjük el készíteni: megfőzzük egyben a két alaphoz való angolkrémet, majd felezzük, és már külön-külön folytatjuk tovább. Tehát két tojássárgát két evőkanál cukorral és két evőkanál mézzel/glükózzal összekeverünk, majd hozzáadjuk a 200 g tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük: maghőmérőn mérve kb. 80-82 fokig melegítjük, illetve addig, míg a krém be nem vonja a fakanál hátát és ha végighúzzuk rajta a mutatóujjunkat, határozottan látszódni fog a nyoma. Ekkor elfelezzük a kész angolkrémet, és külön-külön folytatjuk a fagyialapok készítését. A mogyorófagyi alapjához hozzákeverjük az apróra vágott étcsokoládét és a mogyorópasztát, végül a habtejszínt. A pisztáciafagyi alapjába belekeverjük a lereszelt marcipánmasszát, a pisztáciakrémet és a pisztácialisztet, végül a habtejszínt is hozzáadjuk. A két fagyialapot hűtőben teljesen kihűtjük.

Az egyik fagyialappal félig töltjük a jégkrémformákat (kikavarhatjuk fagyigéppel is előtte a fagyialapot, de ebben az esetben szerintem akár ez mellőzhető is). Ez a jégkrém akkor fog működni, ha fekvő jégkrémformáink vannak (nekem ilyen és ilyen van), hiszen ekkor tudjuk majd egyszerre harapni a két réteget. A félig töltött jégkrémformákat a fagyasztóba tesszük, majd ha ez a réteg megfagyott, teletöltjük a formákat a másik fagyialappal, és kifagyasztjuk a jégkrémeket. 

A csokiburokhoz az étcsokoládét és a kakaóvajat összeolvasztjuk egy bögrében. A kakaóvajra azért van szükség, hogy szép vékony csokiburkot tudjunk készíteni (erről itt írtam bővebben). Érdemes egyébként is vékonyra olvadó csokoládét használni (pl. J.D. Gross Amazonas 60%, Lidl). A kakaóvajas csokoládéban egyenként megmártjuk a jégkrémeket, ahol kell, kiskanállal plusz csokoládét rálocsolva igazítjuk ki a csokiburkot. A csokoládé szinte azonnal ráfagy a jégkrémekre, így rögtön ehetjük is :)

Foodstyling :)
Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis


Tipp: Készíthetjük más formában is: pl. dobozban rétegezve a kétféle fagyialapot és a csokoládét vagy mini jégkrémtorták alakjában.

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Megcsináltam, nekem nem volt pasztám, szóval mindenből igazit használtam (mogyoró, pisztácia).
Frenetikus lett!

Praliné Zsuzsi írta...

Wow, de örülök neki, hogy bejöttek a jégkrémek! :) Ha van kedved (és még nem ettétek meg mindet), küldj a jégkrémről képet a játékra: http://www.pralineparadicsom.hu/2014/06/nagy-nyari-fagyis-jatek.html :)