2014. július 11.

Sörfagylalt



Idén több sörfesztiválon is ettem sörfagyit: búzasöröst (na ennek mondjuk nulla búzasör-íze volt), Stout sörrel készültet, csokis alapút, illetve hagyományos angolkrém-alapút is. Tavaly már felkerült a blogra egy sörrel készült csokoládésorbet, ami nagy-nagy kedvenc azóta is, de szerettem volna hagyományos főzött alapból készült sörfagyit is kipróbálni. A neten böngészve (ez pl. egy nagyon szuper blog csupa sörös étellel, köztük sok fagyi is van) alapvetően két változatot lehet erre találni: a sört vagy sziruposra beforralva-sűrítve adják hozzá a főzött alaphoz vagy csak simán, mindenféle főzőcske nélkül kerül az alapba. Én a szirupos verziót találom jobbnak, hiszen ez koncentrálja a sör ízét, így intenzívebb ízű fagylaltot tudunk vele készíteni - márpedig a célom az volt, hogy a fagyinak tényleg határozottan söríze legyen. Ehhez még az kell, hogy nagyon karakteres sört válasszunk a fagyihoz: én egy cseh barnasört (Krušovice) használtam. Természetesen Németország-drukkereknek kötelező német sörrel készíteni a hétvégi vb-döntőre! :)

Sörfagyi a Főzdefeszten

Hozzávalók:
- 300 ml karakteres barnasör
- 2 tojássárgája
- 40 g kókuszcukor (vagy nádcukor)
- 200 ml tej
- 100 ml habtejszín

A sört alacsony lángon rotyogtatva kb. a felére beforralom: nekem pontosan 140 ml lett a beforralt szirup. Hagyom langyosra hűlni.
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd hozzákeverem a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve max. 80 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor már határozottan bevonja a krém a fakanál hátát. Ekkor hozzákeverem a tejszínt és a langyosra hűlt beforralt sört. Az alapot teljesen kihűtöm.
Másnap fagylaltgépben kikeverem az alapot, illetve gép híján egy lapos dobozba öntöm, beteszem a fagyasztóba és jó félóránként botmixerrel átkeverem, míg meg nem fagy.



Ehhez a fagyihoz zseniálisan jól illik a kedvenc sóskaramell-öntetem (ennek a posztnak a végén található meg a receptje): a karamellizálásnál ne kapjuk le a cukrot a tűzhelyről, amikor éppen elolvadt, hagyjuk egészen sötétborostyánra karamellizálódni, mert az a leheletnyi kesernyésség nagyon jól fog passzolni a sörfagyi malátás ízéhez! Az öntettel márványozhatjuk is a fagylaltgép által készre kevert fagyit, mikor dobozba tesszük át, vagy önthetjük a gombócokra is tálalásnál. Én márványoztam most, csak túl jól sikerült összekeverni a fagyival a karamellt, így annyira nem látszódik a képeken, de az íze...

Nincsenek megjegyzések :