2013. december 29.

Szilveszteri bólé minitoták



A minitorták a szilveszteri narancsos-pezsgős bólé ízvilágát idézik: a fehér csokoládéból készült habos-könnyű mousse-t narancshéj és pezsgő ízesíti. A piskóta pisztáciával készült, ami tökéletesen passzol a töltelék narancsos ízéhez. Ha esetleg nem kapunk sótlan pisztáciát, akkor sem kell kétségbe esni, mandulával is tökéletes lesz! A torták tetejére újévi malac került: ez készülhet szintén mintázott pisztáciás piskótából vagy marcipánból is, amelyet a Szilveszterre való tekintettel némi aranyszínű lüszterporral dobunk fel.
A recept eredetileg a MamintiArt online karácsonyi kiadványában jelent meg, amely itt érhető el. A piskótát, illetve a marcipánt díszítő minták készítéséhez a MamintiArt szuper sablonjait használtam, amelyek itt érhetőek el.
Ha valaki csak valamilyen egyszerűbb édességet szeretne összedobni szilveszterre, szívből ajánlom a pezsgős-narancsos fehércsoki-mousse-t, amely pohárban tálalva önálló desszertként is szuperül megállja a helyét.
Ezzel a recepttel kívánok Nektek boldog új évet!




Hozzávalók 4 minitortához:
Pisztáciás piskóta:
- 4 tojás
- 4 ek. cukor
- 3 kk. pisztáciaolaj (vagy étolaj)
- 3 ek. finomra darált pisztácia (vagy darált mandula)
- 2 ek. liszt
- 1 kk. sütőpor
Mintázómassza:
- 1 tojásfehérje
- 30 g porcukor
- 15 g kakaópor
- 25 g liszt
- 30 g olvasztott vaj
Fehércsoki-mousse:
- 110 g tej
- 2 tojássárgája
- 1 bionarancs héja
- 1 rúd vanília
- 2,5 lap zselatin (= 5 g)
- 200 g fehér csokoládé
- 60 g félédes pezsgő
- 130 g habtejszín
- 3-4 ek. narancslekvár
Tetejükre:
- kb. 120 g marcipánmassza
- arany lüszterpor
- pár gramm kakaóvaj vagy fehér csokoládé




Először a mintázómasszát készítjük el a piskóta díszítéséhez. A tojásfehérjét a porcukorral egy botmixer vagy kézi habverő segítségével habosra keverjük, majd hozzádolgozzuk a lisztet és a kakaóport, végül pedig az olvasztott vajat. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csík formájú díszítősablonba belekenjük a mintázómasszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még háromszor megismételjük egymás alá a sütőpapíron. Ha a malacmintát is piskótából szeretnénk elkészíteni, akkor négyszer egymás után a malacos sablonba is belekenjük a mintázómasszát. A tepsit hűvös helyre tesszük, míg készül a piskótatészta.

A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a pisztáciaolajat is. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a darált pisztácia, liszt és sütőpor elegyét. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Ha a piskóta langyosra hűlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. A piskótából a minta mentén a desszertgyűrűnk méretének megfelelő csíkokat vágunk (én 8 cm átmérőjű desszertgyűrűt használtam), és belülről körbebéleljük a piskótacsíkokkal a desszertgyűrűk oldalát. Egy kisebb kiszúróval négy korongot szaggatunk: ez lesz a minitorták alja. Végül egy desszertgyűrűvel kiszaggatjuk a malacmintákat is: ezeket lehet majd a kész minitortákra illeszteni. A pisztáciás piskótát a minitorta aljánál és belül, az oldalánál vékonyan megkenjük narancslekvárral.

A mousse-hoz egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a bionarancs lereszelt héjával, majd hozzákeverjük a tejet. A tojásos tejet lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta a mutatóujjunkat, akkor csíkot hagy rajta. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk a tejes krémben az előzőleg jéghideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat, majd beledobjuk a feldarabolt fehér csokoládét is, és egyneművé keverjük. Ekkor belekeverjük a pezsgőt is. A habtejszínt habbá verjük: nem kell túl keményre, csak éppen legyen tartása. A tejszínhabot két részletben a csokis masszához forgatjuk. A mousse-szal megtöltjük a piskótával körbebélelt desszertgyűrűket, és egy éjszakán keresztül hűtjük.

Másnap óvatosan lehúzzuk a desszertgyűrűket a minitortákról. A mousse tetejére egy kevés narancslekvárt kenünk, majd ezzel ragasztjuk a tortákra az előre kiszúrt, malacmintás piskótakorongokat.




Piskóta helyett marcipánnal is fedhetjük a minitortákat. A marcipánt két réteg sütőpapír között kinyújtjuk, majd nyújtófával belenyomjuk a malacos mintázósablont. Aranyszínű lüszterport egy kevés olvasztott kakaóvajban vagy fehér csokoládéban feloldunk, és egy ecset segítségével kifestjük a malac körvonalait, mielőtt lehúznánk a marcipánról a sablont. A malacmintát desszertgyűrűvel kiszúrjuk, majd szintén narancslekvárral illesztjük a minitorták tetejére.



3 megjegyzés :

mandala írta...

BUEK !
Nagyon szepek !!!

Unknown írta...

Hűű... És biztos nagyon finomak is! Már a hozzávalók nevének elolvasásától is csorog a nyálam... :) Aki ilyennel kezdi az évet szerencsétlen nem lehet. :D Boldog Új Évet! :D

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm szépen, mandala és Vöröskaktusz! :)