2013. szeptember 24.

Édes Napok fesztivál - élménybeszámoló



Az idei Édes Napok fesztivál mindhárom napján kinn voltam, így nagyon sok csokit tudtam kóstolni, sok izgalmas kurzuson, bemutatón vettem részt, és nem utolsósorban nagyon sok kedves (sok esetben eddig csak virtuális) ismerőssel találkoztam és tudtam beszélni kedvenc témánkról, a csokoládéról. Az új helyszín, a Millenáris nem hivatalos közvéleménykutatásom szerint mindenkinek jobban tetszett, mint a korábbi helyszín, a budai vár: sokkal jobban megközelíthető, tágasabb, a nagy vízfelületek hangulatossá teszik.




Bonbonok

Harrer bonbonok
Harrer pohárdesszertek
A legtöbb bonbont még pénteken kóstoltam: ilyenkor - munkanap lévén - nem voltak még túl sokan, így kényelmesen lehetett beszélgetni a csokikat árusítókkal. A kóstolást a Harrer standjánál kezdtem: itt nagyon finom, harmonikus, fűszeres bonbonokat kóstoltam: rózsaborsosat, tazmán feketeborsosat, ami épp kellemesen csípett utóízében, de a kedvencem a rózsa & ylang-ylang kombináció volt - izgalmasan parfümös, de egyáltalán nem tolakodóan. A Harrer-standnál még a mousse-alapú pohárdesszertek voltak nagy kedvenceim: habos, könnyű finomságok koncentrált ízzel.

Zangio-bonbonok
A kóstolást Zangio-bonbonokkal folytattam: itt találtam egy meglepő, számomra abszolút új ízre, a hagymakaramellre. Ehhez salátahagymát karamellizálnak, és ez kerül az étcsokoládé-ganache-ba. A hagyma a saját cukortartalma révén finom édes, karamelles ízűvé válik, ami gyönyörűen összesimul a csokoládéval. Nagy rajongója lettem, a fesztivál alatt repetázni is muszáj volt belőle! Ezen kívül még a borókás bonbon fűszeres ízvilága fogott meg.

Bobojka
A Bobojka Csokoládémanufaktúra bonbonjai közül az abszolút kedvencem a kecskesajtos volt: enyhén citromos, így első kóstoláskor egy pillanatra a túrórudi megszokott ízvilága villant be, de aztán jött is a kecskesajt komplexebb íze. Itt nagyon ízlett még a chili & lime bonbon is, illetve kóstoltam egy málnapálinkásat, ami azért volt meglepő számomra, mert alapesetben én a málnapálinkát étcsokoládéval tudnám elképzelni, itt viszont a burok és a ganache is fehér csokoládé alapú volt - mégis nagyon harmonikus lett az ízvilága.

Lady Lavender
Lady Lavender bonbonjai az én ízlésemnek már sokszor már túl merész ízvilágot képviselnek, de például a fanyarabb ízvilágú dohányleveles ízlett!

Kóstoló Pelle-Molnáréktól
A Pelle-Molnár házaspár diabetikus, illetve paleo vonalú kísérleteiről már a Facebook-on olvastam, így kíváncsian mentem kóstolni. Egy 97% kakaótartalmú, liofilizált málnával és rózsával ízesített táblából kóstoltam, amely kókuszcukorral és steviával van édesítve. Szinte el sem hiszi róla az ember, hogy tényleg 97% a kakaószárazanyag-tartalom, olyan jól találták el az ízesítést, a kókuszcukor és a stevia együttes használata pedig megakadályozza, hogy stevia-mellékízt érezzünk. Az itt kóstolt bonbonok közül egyértelműen a vörösboros (merlot, Hilltop) - kakukkfüves bonbon nyert nálam, a bor nagyon szépen harmonizált a fűszerrel és a csokival is.
Persze kóstoltam olyan bonbonokat is, amelyeket inkább nem kellett volna, de ilyesmi nem tudta elrontani a kedvem, hiszen annyi izgalmas, inspiráló bonbont kóstoltam, hogy ezekért már abszolút megérte bevállalni a csokitúladagolást, amit péntek este például csak magában evett kovászos uborkával sikerült némileg kompenzálni :)

A három nap alatt számtalan izgalmas kurzuson, bemutatón, kóstolón tudtam részt venni: Chantal Coady kóstolóval egybekötött bemutatóján, choco-coachingon Nagy Judittal és Szántó Tibor két pénteki mesterkurzusán (utóbbiról külön posztban hozok beszámolót).


Chantal Coady bemutatója



Chantal Coady, a Rococo Chocolates alapítója és a londoni Academy of Chocolate egyik alapítótagja a fesztivál mindhárom napján tartott előadást. Itt a The Grenada Chocolate Company fantasztikus csokoládéit mutatta be. A kakaóbabfarmerekből és csokoládékészítőkből álló kooperatíva Grenada szigetén, a Karib-térségben tree-to-bar csokoládékat készít, azaz a kakaóbabok feldolgozása csokoládévá is helyben történik. A termékeik "organic" minősítésűek, azaz semmilyen vegyszert nem használnak, a gépek napenergiával működnek, és a termékek szállítása Grenadából is gyakorlatilag nulla szénmonoxid-kibocsátással történik, csak nap és szél segítségével (fair transport; erről itt írt a The Telegraph). A vállalkozás 2000-ben indult, Chantal 2002-ben ismerte meg a csokoládéikat.
Chantal először a kakaóbab feldolgozásáról mond rövid bevezetőt, majd öt tételt kóstoltunk a Grenada Chocolate Company csokoládéiból.



Erős kezdés, az első tétel a kakaóbabtörettel gazdagított Nib-A-Licious elnevezésű tábla (60% kakaótartalommal), amely az idei díjkiosztón ezüstérmet nyert a londoni Csokoládéakadémiától. A második tétel egy 71% kakaótartalmú tábla, amely kevés hozzáadott kakaóvajt tartalmaz (a kakaóvajat egyébként ugyancsak a vállalat állítja elő a saját csokoládéihoz), így nagyon koncentrált az íze. A harmadik tétel a Salty-Licious nevű tábla: 71% kakaótartalmú étcsokoládé karib-tengeri sóval. A bemutató utáni "közönségszavazáson" egyértelműen ez a tábla lett a többség kedvence. Ezután egy 2012. tavaszi kakaóbabszüret terméséből készült táblát kóstoltunk, végül a 82%-os, hozzáadott kakaóvajat nem tartalmazó tábla méltón zárta a sort.




A pénteki bemutatón Chantal férje, James egy mozsárban kezdett kakaóbabokat egy kevés cukorral aprítani-finomítani - ezt aztán mindenki kipróbálhatta. Az első képen a pénteki állaga látható, a második kép a vasárnapi bemutatón készült: ekkorra már szépen kivált a kakaóvaj a babokból, és elkezdett masszává összeállni. Aprítógépben szerencsére gyorsítható a folyamat :)
Chantal előadásait Szántó Tibor hozzáértő tolmácsolásában hallgathattuk meg.


Choco-coaching Nagy Judittal (eNJé)

Nagy Judit, eNJé (kép az Édes Napok Facebook-oldaláról)

Nagy Juditot, azaz eNJét eddig a limitált kiadású csokoládékollekcióiról ismerhettük: már a Kötődés és a Szívdobbanás kollekció egyes darabjainál is egy-egy érzelmet, lelki történést próbált megidézni-kifejezni Judit a csokoládé "nyelvén." Nekem már ekkor is újszerűnek tűnt ez a megközelítés, így rögtön felkeltette az érdeklődésemet Judit choco-coaching foglalkozása az Édes Napokon.
De mi is az a choco-coaching? Judit szavaival "egy folyamat, amelyben a coach és ízélmények segítenek abban, hogy elérjük a céljainkat." Az ízélményeket pedig a csokoládé adja.

Bobojka-csokoládék a coaching-on
A folyamat fontos része a kérdésfeltevés, amelyre a coach közvetítésén keresztül a csokoládétól várjuk majd a választ vagy legalábbis az irányt, amerre elindulhatunk. Majd onnantól fogva, hogy kiválasztunk egy csokoládébonbont, folyamatosan az érzelmeinket figyeljük meg. Tulajdonképpen a csokoládékóstolás több érzékszervet mozgósító vonalán haladunk (külső, illat, hang, íz, lecsengés), de mégis más az egész folyamat, hiszen most nem a csokoládé a főszereplő, hanem mi magunk, a csokoládén keresztül magunkra, az érzéseinkre kell összpontosítani. Bevallom, ez először nehezen ment, nagyon sokszor kóstolok csokoládét, és megszoktam, hogy olyankor mindig a csokoládét próbálom leírni-jellemezni. Ebből az "üzemmódból" nehéz volt átkapcsolni, elvonatkoztatni, de aztán - magam is csodálkoztam - valahogy elindult a folyamat. A csokoládéval kapcsolatos, a kóstolás során lejegyzett reflexiókat aztán a coaching elején feltett saját kérdésünkre kellett vonatkoztatni Judit vezetésével. És itt jött az igazi meglepetés: valahogy a csokoládékóstolás során leírt érzések passzoltak-vonatkoztathatóak voltak nagyrészt a kérdésemre!
Igazi élmény volt a csokoládéra egy egészen új perspektívából nézni, Judit vezetésével. Ha valakit érdekel ez a fajta megközelítés, Judit honlapján meg lehet találni az elérhetőségét, én tényleg szívből ajánlom!


Színek és csokoládé

Színes kóstoló
Szombaton pedig sor került az én bemutatómra is a gasztroszínpadon, ahol kóstolókkal illusztrálva arra próbáltam több példát mutatni, hogyan színezhetünk csokoládét természetes anyagokkal és mire használhatjuk az így készült színes csokoládénkat. A témáról tervezek egy posztot, így itt csak néhány képet szeretnék mutatni a bemutatóról  - a képeket itt is köszönöm Kothencz Péternek!
Nagyon örülök, hogy sokakat érdekelt a bemutató, és nagyon örülök a pozitív visszajelzéseknek is!

Felolvadt a fehér csoki
Kaptam segítséget is....
... nem is egyszer!
Készül a színes csokiburok
Érkezik a kóstoló a közönségnek

Kész a duplán málnás csokinyalóka!
A bonbonok talpalása

Itt is köszönöm a szuperszínes kapszlikat az eztettem. a bolt webshopnak!

***

És ami még nagyon jó az Édes Napokban, hogy a három nappal még nem ér véget, hiszen jött velem néhány tábla is :)


6 megjegyzés :

Erika írta...

Nagyon szép összefoglaló, nekem is pont a kecskesajtos volt a favorit!
Ugyanis kétszer is visszamentem, mire megérkezett a szállítmány!:))
Viszont sajnos nem tudtam Veled személyesen megosztani, de csak annyit mondanék, profibb voltál bármelyik műsorvezetőnél!
Gratula!

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, ott voltál a bemutatón és nem beszéltünk személyesen? De kár! De nagyon-nagyon örülök, ha tetszett! :)

Nevotil írta...

Nekem speciel a karamellizált fehércsokis - kávészemes macskanyelv volta kedvencem ;) Meg a sósmogyorós pralinés is nagyon finom volt! Már jó ideje szemezek a karamellizált fehércsoki recepttel, de ezután tényleg muszáj lesz kipróbálni.
Egyetlen, amit sajnálok, hogy a teás gyömbéresből nem jutott, mert lecsaptak rá a gyerkőcök, akiknek végül túl csípős volt XD

Praliné Zsuzsi írta...

Nevotil, a karamellizált fehér csoki nekem is nagy kedvencem! Szerintem próbáld ki!
A liofilizált gyömbér tényleg jóóó csípős viszont, igazi gyömbérrajongóknak való :D

Nelli írta...

Bár nem voltam ott sajnos, de az élményt tökéletesen visszatudtad adni így Zsuzsi!Köszönöm szépen, hogy képzeletben ott lehettem! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, nagyon örülök, hogy akkor sikerült érzékletes beszámolót írnom! Remélem, azért legközelebb Te is el tudsz jönni majd!