Ebben a melegben képtelenség lenne bonbonozni (na jó, néha még létezni is nehéz), így most nem is bonbonrecept jön. A nyár folyamán igyekeztem, illetve igyekszem az őszi-téli bonbonozáshoz különféle alapanyagokat előállítani: aszaltam már epret (ennek a felét már majdnem megettem, kellett az íróasztalon hagyni!), meggyet, és jön még a szilva és a körte aszalása is.
Időközben a június végén elkezdett zölddió-likőröm is elkészült. Az itt leírt adaghoz cukorszirupot adtam még (fél liter víz + 25 dkg cukor); a cukorsziruppal a diólikőr két hetet állt még a spájzban. Bár a neten olvasgatott receptekben egy hét állást olvastam, de pont az egy hét leteltekor nyaraltam, így kicsit tovább maradt a likőr a diókon, bár ez csak a javára vált szerintem.
A múlt hét végén pedig gézlapok segítségével leszűrtem, és lehetett kóstolni. Szerintem isteni lett: jó sűrű, átható dióízzel. Szuper lesz bonbonokba, sütikbe, fagyikba - mostanság úgyis a dióra kattantam rá! A tanulság pedig az, hogy tökéletesen működik vodkával is, na és hogy jövőre minimum dupla adagot kell gyártanom belőle!
9 megjegyzés :
de jó a tanulság. köszi.
amúgy valahol olvastam, hogy egész szeptember (nemtudomhányadikáig) lehet hagyni a diókat az alkoholban. így nálam amit ma megtehetsz, ráér holnap is alapon, még vár az egész diólikőr a égkifejletre. azért már nem sokáig.
a kis pohárban levő színe alapján igencsak alapos ízlelgetésre hívogat a likőröd. ráadásul ma nem is fogok vezetni (aszfaltozák az utcánkat, hurrá), szóval akkor most átnyúlok a monitoron, s kiszolgálom magam.
koccintunk?
égkifejlet = végkifejlet
Én is jöttem koccintani! :) Szeretem a diólikőrt :)
Még sosem ettem
nem ettem ittam :)
4Gyerek, biztos nem rontja el, ha még hagyod állni! Csak én már nagyon akartam kóstolni :) Nagyon szívesen koccintanék Veled, nem csak virtuálisan is :)
Ami, gyere csak Te is koccintani :)
Bianka, pedig érdemes! Ja, és tujátok, mi lett az alkoholos diókkal? Szép lassan megették a malacok, így nekik is jutott a jóból :D
malacok? jujj....nem dőlingéltek?
tudod, a diólikőr addig van nálam bíztonságban míg nem készül el. utána már kérdéses milyen hosszú lesz az élete
Nem, mert csak keveset kaptak egyszerrem, épp csak feldobódtak :D A diólikőr még megvan nálam, de lehet csak az az oka, hogy ilyen melegben jobban esik a hideg sör meg fehérbor :)
Jé, nem is láttam anno a második felvonást (valószínű azért, mert épp nyaraltam) :) Most vettem csak észre, hogy saját bejegyzésem írom, és a linket kerestem a recepthez :) Bár ha jól emlékszem másképp csináltam, mint te, kíváncsi lennék, hogy van-e különbség :)
Megjegyzés küldése