2011. július 18.

Sárgabarackos - mákos praliné



A múlt héten valamelyik nap reggel épp szokásos körutamat jártam a neten: csekkoltam a kedvenc blogjaimat, ki mit főzött. Ekkor bukkantam rá Ildinyó gusztusos mákos-sárgabarackos lepényére. Nagyon érdekesnek tűnt nekem a mák & sárgabarack kombó, még sosem próbáltam, de mindjárt izgatni kezdte a fantáziámat. Mit gondoltok, mi jutott először az eszembe? Igen, talált, süllyedt. Mindjárt egy bonbonban kezdtem gondolkodni. Két rétegűt terveztem: lett egy hihetetlenül könnyű-habos sárgabarackkrém pici marcipánnal és fehércsokival sűrítve, és egy mákos marcipánkrém. Ildinyót pedig épp megtaláltam a facebookon, amikor ezen elkezdtem gondolkozni, és beszállt a brainstormingba. Az ő ötlete volt, hogy fehércsokiburok kéne ennek a bonbonnak, nekem pedig bevillant, hogy milyen jól nézne ki, ha mákpöttyök dobnák fel a csokiköntöst. A bonbon hipp-hopp elkészült, és frenetikus lett! A sárgabarack és a mák szuper páros, és szerintem nagyszerűen foglalja keretbe ezt az ízkombinációt a mákos fehércsokiburok. Jól sikerült kreáció, na :)



Hozzávalók 15 darabhoz:
Sárgabarackos krém:
- 2 szem kisebb sárgabarack
- 3 dkg marcipán
- 3 dkg fehércsokoládé
- cukor ízlés/a barack édessége szerint
Mákkrém:
- fél dl tejszín
- 5 dkg marcipán
- 3-4 kocka fehércsoki
- 1 ek. mák
Csokiburok:
- 20 dkg fehércsoki
- 1 csapott tk. mák

A sárgabarackkrémhez a sárgabarackokat forró vízben leforrázom, és lehúzom a héjukat. Leturmixolom, majd ízlés szerinti mennyiségű cukorral összefőzöm egy tíz perc alatt. Utána belekeverem a fehércsokit és a lereszelt marcipánt, és keverem, míg el nem olvad. Hagyom hűlni.
A mákkrémhez a tejszínt megmelegítem, majd mehet bele a lereszelt marcipán, mák, fehércsoki. Keverem, míg egyemű krémet nem kapok. Hagyom hűlni.
A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd belekeverem a mákot, és elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki vissza nem szilárdul. Utána a mélyedésekbe töltök egy réteg sárgabarackkrémet, majd egy réteg mákkrémet, hagyva helyet a lezárásnak is. Ismét hűtés jön.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész pralinékat.

Megjegyzés: A fehércsoki valahogy "csúszósabb", kevésbé jól tapad a polikarb forma falára. Így oldalt ennek is nagyon vékony lett a csokirétege, de a tetejénél túl vastag. Itt még van mit gyakorolnom!


13 megjegyzés :

Katucikonyha, írta...

Őrületesen jól néz ki!!! :-)

Vianne írta...

Nagyon jò!! Sosem ettem még mákos bonbont, izgalmasan hangzik:)
Miutan kiontotted a csokit a formabol, azonnal visszafordítod es hűtő vagy hagyod lefele forditva 10-15 percet? Ez utòbbi segít abban hogy a mélyedés tetejéről atfolyjon a csoki az oldalaira.

Hoztam Neked lio-meggyet:)

Zsuzsa írta...

Hihi! Az azonos citromos gondolat után itt a fehércsoki-mák is! :)))
Fincsi a mák-s.barack, már csináltam ilyent én is! :)

Vianne írta...

Susu!

A Zsuzsi gondolatolvasò is, nem tudtad??:)))

Zsuzsa írta...

Vianne, :DDD, kezdek rájönni!
Vagy nagyon hasonlóan jár az agyunk! Mi több, hasonló az ízlésünk! :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Katucikonyha, köszönöm szépen!

Vianne, nekem már voltak mákos próbálkozásaim, csak a sárgabari volt újdonság nekem :) Ált. csak egy-két percet hagyom lefordítva, akkor az kevés a fehérnél, ott akkor többel próbálom majd. Az étnél nekem bőven elég volt az a pár pillanat lefordítás eddig, azért így csináltam ennél is :)
Ezer hála a lio meggyért!!!

Su, akkor majd igyekszek hivatásos gondolatolvasói oklevelet szerezni :D

Zsuzsa írta...

Támogatom az ötletedet! :D
A gyakorlatról szóló igazolást szerintem Vivivel aláírjuk! :)))

Anditanti írta...

Na neeeee. Nagyon guszták, és gondolom, olyan finomak is, mint amilyen szépek. Mester vagy!!! (A sütis lapát is megérne egy misét;))

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, :DD

Anditanti, köszönöm! A sütislapát a főbérlő készletéből van :D

Nagy Violetta írta...

Kedves Zsuzsi,

Megéri a krémekkel, töltelékekkel bíbelődni.
Csodás lett!:-)
Köszönöm a receptet!:-)
Boldog Karácsonyt kívánok!

Praliné Zsuzsi írta...

Violetta, nagyon örülök, hogy ízlik! Neked is boldog Karácsonyt! :)

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi!
Ági vagyok, mostanság nem jelentkeztem, pedig szorgosan gyakorolom a bonbonozást. Megihletett ez a bonbonod is. Isteni ízkombináció, éppen annyi különbséggel készítettem, hogy karamellizált fehér csokiburokba került.Sajnos ami valahogy kifog rajtam,már nem tudom min változtassak, hogy nem egyenletesen csillogóak a bonbonjaim.Van amelyiknek az egyik fele csodaszép a másik fele matt. vagy van, hogy fényes a bonbon de mattul fényes. Nem tudom mit próbáljak tenni az ügy érdekében

Praliné Zsuzsi írta...

Ági, én erre nem tudok sok okosat írni sajnos. Összefügghet tárolással is, vagy a forma egyik fele nem volt alaposan kitisztítva/kitörölve az előző adag bonbon után, és lehet gond a temperálással is.