A
klasszikus New York cheesecake felturbózott változata: a kekszes alap
mandulával és amaretti keksszel készül, a sajtkrémes rétegbe a Donum Terrae isteni mandulakréme kerül,
a tetejére pedig pikáns meggyzselé jön. A meggyhez és a mandulához nagyon jól passzol a tonkabab, ha hozzájutunk, semmiképp se hagyjuk el! Szerintem akár az ünnepi asztalra is el lehet készíteni.
Hozzávalók
egy 18 cm-es tortaformához:
Kekszes
alap:
-
70 g amaretti keksz
-
30 g darált mandula
-
35 g vaj
Krémsajtos
réteg:
-
450 g krémsajt (én mostanában felesben használok mascarponét és Philadelphia-jellegű natúr krémsajtot)
-
100 g nádcukor
-
1 ek. liszt
-
80 g Donum Terrae mandulakrém
-
2 tojás
-
100 g tejföl
-
1 rúd vanília kikapart magjai
Meggyzselé:
-
200 g meggy (fagyasztott)
-
3 g pektin
-
2 ek. nádcukor
-
egy kevés reszelt tonkabab
A kekszes alaphoz a kekszet a mandulával morzsásra aprítjuk, majd hozzákeverjük
az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd a
forma aljában egy kanál hátával elegyengetjük-tömörítjük a vajas kekszmorzsát. 160°C-ra
előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük egy kézi habverő
segítségével. Ráöntjük a kekszes alapra, és 160°C-os sütőben kb. 35 percig
sütjük. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, a szélén pedig
épphogy elkezdett pirulni. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A meggyzseléhez a meggyet botmixerrel pürésítjük, belereszeljük a tonkababot,
majd melegíteni kezdjük. Mikor már gőzöl, hozzákeverjük a cukorral elkevert
pektint, és folyamatosan keverve egy-két percig rotyogtatva főzzük. A
sajtkrémes rétegre öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük a sajttortát.
4 megjegyzés :
Milyen mascarponét használsz?
A szarvasi újabban (?) kesernyés. Mi hideg dolgokhoz (tiramisu) aldist szoktunk venni, de cukrásztól azt hallottam, hogy sütve sok vizet enged és megrepedezik a vele készült krém.
Én a Lidl-féle mascarponét szoktam általában használni, és itt is azt használtam a Lidl saját márkás natúr sajtkrémmel. Így szerintem jó állagú lett a krém.
Nagyon-nagyon-nagyon köszönjük ezt a csodás receptet! Elkészítettem a sajttorta fan Páromnak tegnap, és ódákat zengett róla - én nemkülönben ;)
Helga, ennek nagyon örülök :)
Megjegyzés küldése