2015. szeptember 8.

Szilvás "Sacher" torta



Ez a torta egy nagyon kedves barátnőm, Niki kérésére készült el. Az volt a "feladatom," hogy valahogy a klasszikus Sacher torta ízvilágát hozzam össze a szilvával. Ehhez sütöttem marcipános Sacher lapokat egy már általam korábban is használt, jól bevált recept szerint. Majd bevetettem a titkos fegyvert, Apa szilvapálinkáját is: ebben áztattam aszalt szilvát bő egy hétig. A Sacher lapokra szilvapálinkás-marcipános krém került, közéjük pedig szilvapálinkás étcsokoládémousse egy kis tonkababbal turbózva. A díszítéshez pedig a szilva színét kicsit megidéző csokilapokat készítettem. Sajnos szeletfotót most nem tudok mutatni, de higgyétek el nekem, hogy a szilva, marcipán, szilvapálinka és étcsoki kombója elég ütős lett!

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű formához:
Sacher lapok:
- 1 tojás
- 3 tojássárga
- 40 g porcukor
- 35 g liszt
- 3 tojásfehérje
- 40 g nádcukor
- 35 g marcipán lereszelve
- 35 g olvasztott vaj
Marcipános-szilvás rétegek:
- 100 g marcipánmassza
- kb. 100 g szilvapálinkás aszalt szilva (aszalt szilva egy hétig szilvapálinkába áztatva)
Mousse:
- 2 tojássárga
- 100 g tej
- kb. egyharmad-fél reszelt tonkabab
- 2 lap zselatin
- 170 g étcsokoládé
- egy csipet Maldon só
- 10 g szilvapálinka
- 200 g habtejszín
Glaze:
- 58 g víz
- 65 g cukor
- 24 g holland kakaópor
- 47 g habtejszín
- 1,5 lap zselatin
Díszítés:
- 100 g fehér csokoládé
- porított szárított áfonya (vagy helyette feketeribiszke-liszt pl.)
- struktúrafólia

A Sacher lapokhoz az egész tojást, a tojássárgákat és az átszitált porcukrot kézi habverő segítségével habosra keverem. Belekeverem az átszitált lisztet és kakaóport is, majd a reszelt marcipánt és az olvasztott vajat. A tojásfehérjéket a nádcukorral habbá verem, és két részletben a kakaós masszához forgatom. 20 cm átmérőjű tortakarikában, 180 fokra előmelegített sütőben két lapot sütök ebből a tésztából. Én egyenként sütöttem meg a két lapot, így kb. 10 perc alatt sült meg egy-egy lap. Hagyom kihűlni a kész Sacher lapokat.

A marcipános réteghez a marcipánmasszát a szilvapálinkás szilvával leturmixolom: jól kenhető, krém sűrűségű masszát kell kapni. Ezt a krémet kétfelé osztom, és megkenem vele mindkét Sacher lapot.

A mousse-hoz a tojássárgákat a tejjel összekeverem, majd belereszelem a tonkababot is. A tojásos tejet alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem. Ekkor feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, majd beledobom az apróra vágott étcsokit, és simára keverem. Hozzákeverem a sót és a szilvapálinkát is. A tejszínt habbá verem, és két részletben a csokis krémhez forgatom. Nekem maradt ki egy kevés szilvapálinkás aszalt szilva: ezeket lecsepegtettem, apróra daraboltam, és a mousse-hoz kevertem.

Jöhet az összeállítás. A tortakarika aljára teszek egy marcipánkrémmel megkent Sacher lapot. Erre töltöm a mousse felét. A mousse-ra ismét marcipánkrémes Sacher lap jön, majd rá a maradék mousse. Egy éjszakára hűtőbe teszem.

A glaze-hez a vizet, a tejszínt, a cukrot és az átszitált kakaóport csomómentesre keverem. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 104 fokig melegítem. Ekkor picit hűlni hagyom, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Kb. 40 fokosra hűtöm, majd szétterítem a torta tetején. (Ha kicsit csomósnak látjuk, érdemes átszűrni!) Visszateszem a hűtőbe míg meg nem dermed a glaze.

A csokilapokhoz két, kb. 40 cm hosszú és 5,5 cm magas csíkot vágok ki struktúrafóliából. A fehér csokoládét megolvasztom, hozzákeverek a porított szárított áfonyából, majd temperálom. A csokit vékonyan elkenem a két fóliacsíkon (ezeket célszerű sütőpapírra fektetni), majd óvatosan átemelem a csíkokat egy tiszta felületre. Mikor már látom, hogy kezd behúzni a csokoládé, késsel kb. 2-3 cm széles téglalapokra bevagdosom. A fóliacsíkokat ekkor egy tálcán hűtőbe teszem, míg a csoki meg nem szilárdul teljesen, majd óvatosan leválasztom a csokilapokat a fóliáról. A tortagyűrűt hajszárítóval körbemelegítem, és óvatosan leemelem a tortáról. A tortát körberakom a csokilapokkal, majd egy színben passzoló selyemszalaggal rögzítem a lapokat.

4 megjegyzés :

Nelli írta...

Jöttem is meglesni, hátha van szelet fotó. :-)

Nelli írta...

Jöttem is meglesni, hátha van szelet fotó. :-)

Judyt írta...

Dekorhoz van valami tipped, hogy hol kaphatok jó minőségű kész csokilapokat? :) Illetve meddig birja a strapát ez a torta? Elkészülhet előre? nagyon szimpi,apósomnak tuti tetszene,de akkor előre kellene csinálnom és szállítanom :)

Praliné Zsuzsi írta...

Judyt, sajnos nem tudom, hol lehet kész csokilapokat venni, én mindig magam készítem a tortákhoz. Sima hűtőben tartva max. előző nap készíteném el, de a mousse torták nagyon jól fagyaszthatók, csak a glazúrozást fagyasztás után kell csinálni.