Az indián nyárra tökéletes választás ez a fagyiszendvics: a mézeskalácsfűszeres-mogyorógrillázsos csokifagyi mézeskalács-kekszek közé töltve már igazi őszi-téli ízvilágot képvisel, de azért jó kis hűsítő lesz a szeptemberi kánikulában!
Hozzávalók:
Mézeskalácsfűszeres-mogyorógrillázsos
csokifagyi:
-
2 tojássárgája
-
2 dl tej
-
2 ek. nádcukor
-
1 tk. mézeskalácsfűszer
-
70 g étcsokoládé
-
1 ek. kakaópor
-
1 dl habtejszín
-
40 g törökmogyoró + 2 ek. cukor a grillázshoz
Mézeskalács-keksz:
-
25 g vaj
-
30 g nádcukor
-
60 g méz
-
1 kicsi tojás
-
1 tk. mézeskalácsfűszer
-
fél bionarancs héja
-
130 g liszt
Ebből
az adagból kb. 6 nagyobb fagyiszendvics lesz.
A mézeskalács-kekszekhez a vajat a nádcukorral és a mézzel összeolvasztjuk, míg
a cukor fel nem oldódik. Ezt a keveréket a liszttel, a tojással, a
narancshéjjal és a mézeskalácsfűszerrel összegyúrjuk. Három-négy órán keresztül
hűtőben pihentetjük a tésztát.
A mézes tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd nagyobb
kör alakú kiszúróval szaggatjuk. Sütipecséttel vagy egy kisebb kiszúróval
tetszés szerint mintázhatók is a kekszek. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 7
perc alatt megsütjük, majd felhasználásig légmentesen záró dobozban tároljuk.
A fagyialaphoz a tojássárgákat, a nádcukrot és a mézeskalácsfűszert habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés
mellett besűrítjük: maghőmérőn mérve kb. 80-82°C-ig melegítjük, illetve akkor
jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátát.
Az apró darabokra vágott étcsokoládét és a kakaóport egy tálban előkészítjük.
Erre ráöntjük a forró tojásos krémet, és kézi habverővel egyneművé keverjük. Hozzáadjuk
a tejszínt is, majd teljesen kihűtjük a fagyialapot.
A mogyorógrillázshoz a törökmogyorót 160°C-ra előmelegített sütőben pár perc
alatt megpirítjuk, és egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a papírszerű
héját. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a pirított mogyorót. A
karamelles mogyorót sütőpapírra terítjük, és kihűtjük. A grillázst durvára
törjük nejlonzacskóba téve egy sodrófa segítségével.
A fagyialapot fagylaltgépben kifagyasztjuk, az utolsó pár percben öntjük csak a
készülő fagyihoz a durvára aprított mogyorógillázst. Fagyigép híján dobozban
mélyhűtőbe tesszük az alapot, és botmixerrel kb. félóránként átkeverjük.
A fagyiszendvicseket többféleképp is betölthetjük. Amikor a fagyialap már kezd
fagyni, de még nem teljesen szilárd, hanem adagolható, akkor töltjük be egy
kanál segítségével, majd tálcára tesszük a szendvicseket, míg teljesen ki nem
fagynak. Vagy ha desszertgyűrűvel szaggattuk a kekszeket, kifagyaszthatjuk a
fagyialapot is desszertgyűrűkben, majd forró késsel
"felszeletelhetjük" és tölthetjük is a kekszek közé.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése