Nagy kedvencem, a házilag karamellizált fehér csoki főzött fagyiban is tökéletes! Én általában valamilyen sós ízvilágot szeretek vele párosítani: most sós földimogyoróból készítettem grillázst a fagyihoz. A mogyoró szuperül passzol a fehér csoki karamelles ízéhez, és textúrában is sokat ad hozzá a ropogósságával. A maradék grillázst házilag készült fagyitölcsérben vetettem be, abban is nagyon bevált!
Hozzávalók a fagyialaphoz:
-
3 tojássárgája
-
40 g kókuszcukor (vagy barna nádcukor)
-
3 dl tej
-
140 g karamellizált fehér csokoládé
-
2 dl habtejszín
-
50 g sós földimogyoró + 2 ek. nádcukor a grillázshoz
A fagyialaphoz a tojássárgákat a kókuszcukorral habosra keverjük, majd
hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a
krémet: maghőmérőn mérve kb. 80-82°C-ig melegítjük, illetve akkor jó, amikor a
krém már határozottan bevonja a fakanál hátát. A karamellizált fehér csokoládét apróra vágva előkészítjük egy tálban. Erre
öntjük rá a forró tojásos krémet, és egy kézi habverő segítségével egyneművé
keverjük. Végül hozzáadjuk a habtejszínt, és teljesen kihűtjük a fagyialapot.
A grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, és hozzákeverjük a sós földimogyorót. A
karamellizált mogyorót sütőpapírra terítjük, és hagyjuk kihűlni. Aprítógépben
vagy nejlonzacskóba téve, nyújtófa segítségével durvára törjük. Tegyünk belőle félre három teáskanálnyit a tölcsérekhez!
A fagyialapot fagylaltgépben kifagyasztjuk: az utolsó percekben adjuk hozzá a
durvára aprított sósmogyoró-grillázst. Ha nincs fagyigépünk, tegyük az alapot
egy dobozban a mélyhűtőbe, és kb. félóránként keverjük át botmixerrel. A
grillázst az utolsó átkeverés után adjuk a fagyihoz.
Hozzávalók a sósmogyoró-grillázsos tölcsérekhez:
-
70 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
-
65 g cukor
-
90 g liszt
-
40 g olvasztott vaj
- 3 tk. durvára aprított sósmogyoró-grillázs (hagyjunk ki ennyit a fagyiból!)
A tojásfehérjét a cukorral kézi habverő segítségével habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk
a lisztet, végül pedig belekeverjük az olvasztott vajat és a grillázst is. Az ostyasütőt vékonyan átkenjük olvasztott vajjal, majd a tésztából kb. 2
teáskanálnyi adagolunk bele. Az ostya kb. 3 perc alatt sül meg.
A kisült ostyát még forrón az ostyasütő géphez adott tölcsérformára tekerjük
szorosan, és tartjuk, míg ki nem hűl az ostya, hogy a formája megmaradjon.
Lényeges, hogy forrón formázzuk a tölcsért, mert ha kihűlt az ostya, már törik,
nem lehet formázni. Ostyatálkákat is készíthetünk: ehhez a forró ostyát felfordított pohár aljára
simítjuk rá óvatosan, és tartjuk az ostyát, míg fel nem veszi a tálka-formát.
Ha nincs ostyasütőnk, akkor sütőben is meg lehet sütni az ostyalapokat. Sütőpapírra
kör alakban szétkenünk két-két teáskanálnyi masszát: kb. befőttestál-nagyságú
köröket kell kapni. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt
megsütjük, majd forrón formázzuk.
A
kész ostyákat légmentesen záró dobozban érdemes tárolni. Legjobb még az
elkészültük napján megenni, akkor a legropogósabbak, de másnapig is elég jól
megőrzik még a ropogósságukat.
2 megjegyzés :
Hahó!
Maradt egy adag csokim és sósmogyoró praliném a "Sósmogyoró-praliné karamellizált fehércsoki-burokban" kupacból, úgyhogy úgy döntöttem, hogy ideje fagyivá konvertálni. A fagyi alap ez a recept volt. Került még bele háztartási keksz bőven megkenve a pralinéval, így egy rétegezett édességbombát kaptam.
Villámgyorsan elfogyott :)
Maradt még egy fagyira valónyi alapanyag, szóval muszáj lesz hamarosan újra elkészíteni :)
Köszönet a receptekért, mindig sikert aratok velük :D
De jó ezt olvasni, nagyon köszi a visszajelzést!! :)
Megjegyzés küldése