Végre újra itt a fagyiszezon! Ez a fagyiszendvics nagy kedvence lesz a mogyorórajongóknak: mogyorós omlós kekszek között lágy mogyorófagyi... szerintem még egy kis tonkababbal is fel lehet dobni! A kekszeket Maminti Art mintázósablonokkal díszítettem: a kakaóporos díszítési technika nagyon egyszerű, és mégis nagyon látványos.
A recept eredetileg a Maminti Art tavaly nyári receptgyűjteményében jelent meg.
Hozzávalók:
Mogyorófagyi:
-
2 tojássárgája
-
50 g kókuszcukor vagy barna nádcukor
-
2 ek. akácméz
-
50 g étcsokoládé
-
70 g 100%-os mogyorókrém (Donum Terrae)*
-
200 g tej
-
100 g habtejszín
Omlós
keksz:
-
90 g liszt
-
30 g finomra őrölt törökmogyoró
-
60 g hideg vaj
-
30 g porcukor
-
egy kevés kakaópor a mintákhoz
Eszközök:
-
tetszőleges Maminti art mintázósablon
-
iskolai ecset
*
Ha nincs 100%-os mogyorókrémünk, akkor helyettesíthetjük házilag készített verzióval
is. Ehhez 70 g törökmogyoróra van szükség. A mogyorót 160 fokos sütőben pár
perc alatt pirítsuk meg, majd a papírvékony barna héját dörzsöljük le egy
konyharuha segítségével. A még meleg mogyorószemeket tegyük aprítógépbe 15
gramm porcukorral, és aprítsuk addig, míg a mogyoró olajtartalma el nem kezd
kiválni, és pasztaszerű állaga nem lesz. Ebben az esetben a mogyorópasztához
adott cukormennyiséget vonjuk le a receptben írt kókuszcukor mennyiségéből!
Kicsit darabosabb, kevésbé egynemű lesz a végeredmény, mint a készen
vásárolható paszta, de ugyanolyan finom lesz vele a fagylalt.
A
fagyialaphoz a a tojássárgákat a mézzel és a cukorral kikeverjük,
majd hozzáöntjük a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett
besűrítjük: ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80-82 fokig melegítjük, illetve akkor
jó, amikor a krém már bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta a
mutatóujjunkat, határozottan megmarad a nyoma. Ekkor hozzákeverjük a
mogyorókrémet és az apróra vágott étcsokoládét. Végül hozzákeverjük a
habtejszínt is. A fagyialapot teljesen kihűtjük hűtőszekrényben.
Az
omlós kekszhez a lisztet, a finomra őrölt törökmogyorót, a vajat és a porcukrot
gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk. Ha nem áll össze a
tészta, nagyon kevés hideg vizet vagy egy fél tojássárgát adunk még hozzá. A tésztát lisztezett
munkafelületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Mintázósablont teszünk rá, majd
a nyújtófával átmegyünk egyszer a sablonon, így nyomjuk bele a tésztába. Egy
iskolai ecsetet kakaóporba mártunk, és átkenjük vele a mintát. Ekkor óvatosan
lehúzzuk a sablont, majd nagyobb kör alakú kiszúróval kiszúrjuk a kekszet.
Ugyanígy készítjük el a többi mintás kekszet is. A kekszeket sütőpapírral
bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső
sütés, nem légkeveréses, az lefújná a kakaóport) kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Kb. 12 darab 7,5 cm átmérőjű keksz lesz ebből az adagból, tehát hat nagyobb
fagyiszendvics.
A
fagyialapot fagyigépben elkészítjük vagy mélyhűtőbe tesszük, és jó félóránként
botmixerrel alaposan átkeverjük. A fagyiszendvicseket többféleképp is
betölthetjük. Amikor a fagyialap már kezd fagyni, de még nem teljesen szilárd,
hanem adagolható, akkor töltjük be egy kanál segítségével, majd tálcára tesszük
a szendvicseket, míg teljesen ki nem fagynak. Vagy ha desszertgyűrűvel
szaggattuk a kekszeket, kifagyaszthatjuk a fagyialapot is desszertgyűrűkben,
majd forró késsel "felszeletelhetjük" és tölthetjük is a kekszek
közé.
Fotó: Karsai-Diamant Lívia (Photoszíntézis) |
3 megjegyzés :
Szia, nézegettem a jégkrémes posztokat és arra lennék kíváncsi, hogy a burokhoz használt csoki+kakaóvajat csak össze kell olvasztani vagy temperálni is kell? Köszönöm válaszod, Bianka
Bianka, jégkrémburoknál csak simán össze kell olvasztani a csokit a kakaóvajjal. Temperálni teljesen felesleges, hiszen a csoki rögtön ráfagy a jégkrémre, és fagyottan mindenképpen roppanós lesz a csokiburok. Nem is lenne értelme temperálni, hiszen rögtön egy erős hőmérsékleti sokk éri a csokit, amikor a jégkrémre kerül.
Köszönöm szépen a gyors választ! :) Erre nem is gondoltam.
Megjegyzés küldése