2014. július 21.

Sárgabarackhabos-diós minitorta, avagy zserbó nyáriasítva



Így szezonban szerettem volna mindenképp valamilyen sárgabarackos minitortát készíteni. Végül a zserbó ízvilága mellett maradtam, csak nyáriasítottam picit: vékony diós financier-lapon könnyű sárgabarackhab ül sárgabaracklekvárral, és - ha már nyáriasított zserbó - étcsokoládéglazúrt kaptak a minitorták.
A sárgabarackhab receptje William és Suzue Curley vadonatúj, zseniálisan jó könyvéből származik, amely a francia cukrászatot járja körül sok-sok jól kombinálható alaprecepttel és kész desszertek receptjeivel (William & Suzue Curley: Pâtisserie. London, 2014. Fruit Mousse, 99. old.).



Hozzávalók 6 darabhoz:
Diós financier (Desszert.Neked receptje alapján):
- 30 g tojásfehérje (kb. egy kisebb tojásból)
- 18 g cukor
- 18 g átszitált porcukor
- 18 g darált dió
- 15 g átszitált liszt
- 30 g olvasztott vaj
Sárgabarackhab:
- 2 és kb. háromnegyed zselatinlap (kb. 5,5 g)
- 250 ml habtejszín
- 175 g sárgabarackpüré (kb. 220-230 g sárgabarackból)
- 40 g cukor
- 1 tk. citromlé
Sárgabaracklekvár:
- 90 g sárgabarack (magozva, héjatlanítva mérve)
- 1 ek. cukor
- pár csepp citromlé
- fél lap zselatin
Glazúr:
- 100 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- 1 tk. akácméz

- díszítéshez durvára vágott dió és ehető aranyfüst

A diós financier-korongokhoz a tojásfehérjét összekeverem a cukrokkal egy kézi habverő segítségével, majd hozzáadom a lisztet és a darált diót. Végül keverés közben hozzácsurgatom az olvasztott vajat is. A tésztát egy kb. 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortakarikában elegyengetem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöm. Hat darab, 6 cm átmérőjű korongot szúrok ki belőle.

A sárgabarackhabhoz a sárgabarackokat forró vízzel rövid időre leforrázom, lehúzom a héjukat, kimagozom,  majd a citromlével és a cukorral kicsit összerottyantom, hogy összeessen. Ekkor botmixerrel pürésítem és szitán átpasszírozom. Kimérem a 175 grammnyi pürét, ezt csípősre melegítem (már gőzöljön, de ne forrjon), majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzáforgatom két részletben a laza habbá felvert tejszínhabot.

A sárgabaracklekvárhoz a barackokat forró vízzel leforrázom, héjatlanítom, kimagozom, majd a cukorral és a citromlével összerottyantom. Nem kell pürésíteni, maradhat darabosabb kicsit. Ehhez hozzákeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart fél zselatinlapot. (Természetesen kész, folyósabb baracklekvárt is használhatunk.)

Jöhet az összeállítás. A szilikon félgömb formát (a mélyedések átmérője 7 cm az én formámnál) egy centi híján megtöltöm a barackhabbal. A barackhab közepébe egy-egy teáskanálnyi sárgabaracklekvár jön, majd ezt egy kevés maradék barackhabbal takarom le. A barackhab tetejére óvatosan ráhelyezem, picit rányomom a diós financier-korongokat. Fagyasztóba teszem pár órára.

A glazúrhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítem, majd beledobom az apróra tört étcsokoládét, és egyneművé keverem. Ezzel a glazúrral öntöm le-húzom át a rácsra állított minitortákat, miután kifagytak és kivettem a formából. Végül aranyfüsttel és durvára vágott dióval díszítem.


9 megjegyzés :

gionetta írta...

Csodásak! Küldheted, cím a régi! ;-D

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm! :))

Kata írta...

Kedves Zsuzsi, hülye kérdés következik, ha rajta van a glazúr, a tàlalàsig mélyhûtôbe, vagy normâl hûtôbe kell tenni?Kata

Praliné Zsuzsi írta...

Kata, akkor már normál hűtőbe kell tenni. A mélyhűtő csak azért kell, mert másképp nem tudjuk a mousse-t kifordítani a szilikon félgömbformából.

Névtelen írta...

Szia!
Őszibarackbefőttel is el lehet készíteni?

Névtelen írta...

Elírtam, sárgabarackbefőttre gobdoltam.

Praliné Zsuzsi írta...

Szerintem el lehet befőttel is készíteni, de - a befőtt édességétől függően - a cukrot akár teljesen elhagynám.

Kata írta...

Kedves Zsuzsi, nagy kedvenc ez az ízvilág, van akadálya,hogy én ezt egész tortának készítsem el? Kapcsos tortaformában is kifagyaszthatom? ez a mousse mennyiség úgy kb egy 18 cm-re elég? Köszi, Kata

Praliné Zsuzsi írta...

Kata, persze, el lehet készíteni. Tortaformában nem is muszáj feltétlen kifagyasztani - az én desszertemnél azért kellett, mert máshogy nem lehet kinyomni egészben a szilikon formából. A mennyiség kérdésében én is csak tippelni tudok, de én inkább dupláznék - ha kicsit több lesz, legfeljebb lesz pár pohárdesszert is, de az bosszantóbb, ha túl kevés :)