2013. december 16.

Meggyzselés szaloncukor


Újabb változat zselés szaloncukorra, ezúttal meggyből. Az alapreceptet akár fűszerekkel is izgalmassá tehetjük: mehet bele pl. fahéj, kardamom vagy chili. Akárcsak a tavalyi málnazselés szaloncukor, ez is pektinnel készült: ez az a zselésítő, ami nekem ízre, állagra abszolút bevált, szemben a már korábban próbált agar-agarral vagy lapzselatinnal. Lényeges, hogy a zseléhasábok kimártása előtt ne spóroljuk le az előzetes csokibevonást: ez fogja megakadályozni, hogy a mártóvilla nyoma megmaradjon a csokiburkon, és tökéletes bevonást fog biztosítani.

A recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg, amely ingyenesen letölthető innen.


Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Meggyzselé:
- 150 g meggypüré (kb. 200-250 g meggyből; fagyasztott is jó)
- 40 + 20 g cukor
- 30 g akácméz
- 5 g pektin (citrus pektin*)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
Csokiburok:
- 150 + 20 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)

* Én a Kaldeneker-féle pektint használtam, ami a csomagolása szerint citrus pektin. Ugyanezekkel az arányokkal nem lesz elég szilárd a zselé, ha almapektint (Ázsia Bt.-ben kapható, helyben csomagolt) használunk, csak kb. sűrűbb lekvár-állagú - saját tapasztalat.

A meggyet kimagozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Az így kapott püréből egy kisebb lábasba kimérjük a 150 grammot. Ehhez hozzáadjuk a 40 g cukrot, a mézet és a citromlét. A maradék 20 g cukrot és a pektint egy kisebb edénybe külön kimérjük és összekeverjük. A meggypürét közepes lángon főzni kezdjük. Amikor már csípős, kezd gőzölögni, de még nem forr, fokozatosan hozzáöntjük a cukros pektint folyamatos kavarás mellett. Tovább főzzük folyamatosan kevergetve. Akkor jó a meggyzselé, amikor már keverésnél határozottan látható az edény alja. Ha van maghőmérőnk, akkor ellenőrizhetjük a hőfokot is: a megfelelő állagot olyan 94°C körül éri el. Ha egy kistányért lehűtünk a fagyasztóban, ezzel szintén egyszerűen ellenőrizhetjük a zselé állagát: cseppentsünk belőle a kistányérra, a zselé rögtön lehűl. Ha teljesen szilárd lesz, akkor készen van, ha még ragad-nyúlik, akkor kicsit tovább kell főzni. A kész zselét egy sütőpapírral bélelt, kisebb szögletes edénybe, mikródobozba öntjük, amelyben kb. ujjnyi vastagon fog elterülni a zselé (kb. 10x10, 12x12 cm-es edény lesz jó ehhez). Teljesen kihűtjük.
A kész zselét hasábokra vágjuk. A 20 g étcsokoládét megolvasztjuk (temperálni nem szükséges), és egy iskolai ecset segítségével lekenjük a zseléhasábok tetejét az olvasztott csokoládéval. Megvárjuk, hogy a vékony csokoládéréteg megszilárduljon. 

A zseléhasábok vékony csokiréteggel lekenve

A maradék csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, ebben mártjuk ki a zseléhasábokat. Fontos, hogy a zseléhasábokat a csokival lekent felükkel lefelé dobjuk bele a temperált csokoládéba, és ennél az oldaluknál fogva emeljük ki egy mártóvilla vagy sima háztartási villa segítségével: a vékony csokiréteg megakadályozza ugyanis, hogy a villa nyoma megmaradjon a mártott szaloncukron, így a csokoládéburok tökéletesen fogja fedni a zselét. Ha itt-ott kilátszik a zselé a burokból, az nem csak esztétikai probléma, de a szaloncukor eltarthatóságát is lerövidíti. A csokiba mártott zseléhasábokról a felesleges csokoládét óvatosan lehúzzuk az edény szélénél, majd a szaloncukrokat sütőpapírra ültetjük. Ha a burok megdermedt, csomagolhatjuk a szaloncukrokat.



4 megjegyzés :

Kata írta...

Szia, megcsináltam a szaloncukrot, felmerült egy-két probléma (nyilván azért is, mert csokizásban nincs tapasztalatom) a bevonással kapcsolatban. A temperálást én az 1/4 darált rész hozzáadásával csináltam, ez ok, de ahogy mártogattam egyesével a cukrokat, kezdett sűrűsödni a csoki, a végén már muszáj volt kicsit melegíteni, nem is lett szép utána. A cukrok alját ecsettel becsokiztam először, na ez a réteg, amikor bemártottam, egyszerűen lecsúszott, ledobta a cukor....amúgy a recept szuper és nagyon finom is,van esetleg vmi trükk ezek kikerülésére?

Praliné Zsuzsi írta...

Igen, ahogy hűl ki a csoki, sűrűsödik, ekkor nagyon óvatosan(!!) kell újramelegíteni akár vízgőz fölött, akár hajszárítóval, közben figyelni kell a csoki hőfokára, ha túlmelegítjük, akkor már nem lesz temperált, így nem lesz szép a bevonat. Azt nem tapasztaltam még, hogy lecsúszna az előzetes bevonás, legyen elég hideg a zselé, amikor az rákerül, több ötletem sajnos látatlanban nincs.

Ringlet írta...

Kedves Zsuzsi!

A recepteknél megadott méz helyett működhet agave sziruppal?
Előre is köszi a választ! :-)
Anna

Praliné Zsuzsi írta...

Anna, ezt sajnos nem tudom, nem szoktam agave szirupot használni :(