2013. december 2.

Karácsonyfa csokiból



Sose mertem még kipróbálni a gyönyörű 3D-s mézeskalács házikókat, karácsonyfákat, amelyekkel így Karácsonyhoz közeledve gyakran találkozok a neten: szabad kézzel biztosan nem állnék neki ilyesmit kiszabni! Na de most végre eljött az én időm!
Nagyon látványos, 3D-s csoki karácsonyfát készíthetünk az ünnepekre, ha szert teszünk egy ilyen szuper szilikon formára a Gasztroshopból. A forma nagyon jó minőségű szilikonból készült, Silikomart márkájú. Nagy előnye még, hogy hihetetlenül egyszerűen lehet használni: a karácsonyfát alkotó elemeket öntjük ki csokiból, majd a formához adott állványon lehet összeállítani a kész karácsonyfát az elkészült csokilapokból. Egyszerre két karácsonyfát is készíthetünk a formában, úgyhogy akár ajándékba is adhatunk belőle - csak ne felejtsünk el szólni, hogy kérjük majd vissza az állványt, miután a csokilapokat megették :)
Én most egy alap verziót készítettem el próbaképpen: a karácsonyfa elemeit étcsokival öntöttem ki, a fa tetején lévő csillagot pedig fehér csokival. De nagyon sokféleképp variálhatjuk a dizájnt: használhatunk felváltva ét- és fehér csokit a lapok kiöntéséhez (akkor csíkos lesz a karácsonyfánk), de akár zöld színűre is készíthetjük, ha fehér csokit matcha porral vagy finom porrá őrölt zöld pisztáciával színezünk meg (a színezéshez katt ide). Keverhetünk ízesítőket is a csokinkhoz: pirított szezámmagot, grillázst, kakaóbabtöretet, vaníliamagokat, liofilizált gyümölcsöket, fűszereket - amihez csak kedvünk van! Én még bonbonokat sorakoztattam a csokikarácsonyfám alá: ezek jelképezik a fa alatt az ajándékokat :)


Hozzávalók 1 karácsonyfához:
- 150 g csokoládé (nálam 130 g ét- és 20 g fehér csokoládé)
- tetszőleges ízesítők

A csokoládét megolvasztom és temperálom. Érdemes habzsákba vagy kivágott végű nejlonzsákba adagolni a temperált csokoládét: így precízebben és gyorsabban lehet kiönteni vele a csokilapokat a szilikon formában. A formát jó félórára hűtőbe teszem, míg a csoki megdermed. Ezután óvatosan kiemelem a csokilapokat a szilikon formából, és nagyság szerint csökkenő sorrendben rácsúsztatom a középen lyukas csokilapokat a műanyag állványra. Aztán aláteszek néhány bonbont és gyönyörködök a csoki-karácsonyfámban :)



A forma leírása szerint nem csak csokifát lehet benne készíteni, hanem sütőben is használható, tehát pl. mézeskalácstésztából is készíthetünk benne karácsonyfát.

5 megjegyzés :

teller-cake írta...

Óh, hát nálatok a karácsonyfa is csokiból van...gondolhattam volna! ;-DD Igazán szívesen betoppannék, akár hívatlanként is hozzátok! :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Bizony, sőt, még a kerítés is csokiból van kolbász helyett :))))

Névtelen írta...

Szia! Csak azt szeretném megkérdezni,hogy nemrég vettem bonbonformát(szilikonos). Miután az olvadt csoki a bonbonformába volt odaütögettem a munkapulthoz,de így is buborékos lett a csoki.

Nagyon jó az oldalad és a bonbonok fantasztikusan néznek ki!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Hogy ne legyen bubis a kész bonbon, fontos, hogy elég folyósra olvadó csokit használjunk - a túl sűrű csoki nehezen terül, főleg ha nem sima, hanem valamilyen bordázott-mintázott felületű a forma. Nézd meg ezt a posztot, itt szerintem találsz segítséget: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/csokolade-vekonyitasa-kakaovajjal.html.

Névtelen írta...

Köszönöm a segítséget!