2013. december 9.

Forralt boros trüffel



Ez a trüffel idén télen nagy kedvencem lett több okból is. Először is a forralt bor ízvilága abszolút téliessé teszi: használhatunk készen kapható, jó minőségű fűszerkeveréket is hozzá, vagy összeállíthatjuk a saját fűszerkeverékünket. Én a Fűszerész mézessütemény-fűszerkeverékével készítem mostanság, amelyet egy kevés frissen reszelt narancshéjjal (bionarancs héja!!!) egészítek ki. A másik nagy előnye, hogy mivel a ganache-t csak és kizárólag forralt borral készítem, tejszín nélkül, így nyilván tovább is tartható el, mint a tejszínnel készült változatok. 
A recept eredetileg a Kifőztük decemberi számában jelent meg, amely itt ingyenesen letölthető. 


Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Ganache:
- 50 g testes vörösbor
- fél kávéskanál forraltbor-fűszerkeverék (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, bors, kardamom, citrom- vagy narancshéj stb. ízlés szerint)
- 1 evőkanál akácméz
- 110 g étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
- 15 g puha vaj
Bevonáshoz:
- 200 g étcsokoládé
- 3 evőkanál átszitált kakaópor


                          
A vörös bort a mézzel és a forraltbor-fűszerkeverékkel éppen forráspontig melegítjük, majd langyosra hűtjük (tehát nem forraljuk, hogy az alkoholtartalma megmaradjon). Az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvasztott étcsokoládéhoz három-négy részletben hozzákeverjük a langyosra hűtött fűszeres bort, és fényes, egynemű masszává dolgozzuk. Végül hozzákeverjük a puha vajat is. Hűtőbe tesszük, míg habzsákkal adagolható állagúra hűl. Ekkor habzsákba töltjük a ganache-t, és sütőpapírra kis halmokat nyomunk belőle. Ezeket ismét hűtjük, majd kézzel átgömbölyítjük, és légmentesen záródó dobozban egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a hűtőből, hogy a bevonáshoz szobahőmérsékletűre melegedjenek a golyók. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. A temperált csokoládéban villával vagy spirálos végű bonbonmártóval megmártjuk az első golyót, majd a kis tálkában előkészített kakaóporba ejtjük, és a kakaóporos tálat mozgatva bevonjuk kakaóporral. Végül sütőpapírra ültetjük. Hasonlóképpen bevonjuk az összes ganache-golyót. Ha már sűrűsödik-szilárdul a csokoládé mártás közben, egy hajszárítóval melegítsük kicsit fel. A kész trüffeleket egy órán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten, majd hármasával-négyesével szitába tesszük, és eltávolítjuk róluk a felesleges kakaóport.

3 megjegyzés :

Marka írta...

Hmmm, micsoda ünnepi trüffel, isteni lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Marka! :)

Kisgésa írta...

Nagyon finom lehet ki is próbálom😃 Köszi Zsuzsi