A VKF! 59. fordulójának - nem meglepő módon - csokis témát választottam: részeges csokoládé lett a téma, azaz olyan recepteket vártam, ahol a csokoládé mellett valamilyen alkohol a fő alkotóelem. Azt hittem, hogy népszerűbb lesz ez a téma, többeket meg fog mozgatni, de lehet ez csak a késő őszi indián nyárnak köszönhető. Viszont aminek nagyon örültem: szép számmal kaptam olyanoktól is fotókat recepttel, akik nem vezetnek blogot, de nagy csokirajongók. Köszönöm mindenkinek, akik részt vettek ebben a fordulóban! Lássuk szép sorban, milyen finomságok érkeztek hozzám!
Péter nem vezet blogot, de nagyon ügyesen készít bonbonokat. Részeges csokoládé témára vörösboros csokoládékrémmel töltött bonbonokat küldött. Íme a leírása hozzá:
"Tölteléke:
200 gramm tejcsokoládé
70 milliliter tejszín
40 milliliter vörösbor (1.5 deciből forralással létrehozva)
A héj:
400 gramm étcsokoládé temperálva, és formába töltve, majd talpalva."
A rum és a csokoládé örökzöld páros, Lídia ezt álmodta tortába és rumos csokoládés ganache tortát készített. Én megkóstolnám! Itt a recept Lídiától:
"Tészta:
3-3 tojás
3-3ek. cukor
3-3 ek. liszt
1 cs vaníliáscukor
1 csomag sütőpor
1 ek. jó minőségű kakópor
1-2 ek. narancslekvár
csipet só
Klasszikus vaníliás piskótát készítünk 3 tojásból, szétválasztva, fehérjéből
habot verünk, a sárgáját kikeverjük 3 ek. cukorral, 0,5 csomag vaníliás
cukorral, majd ehhez jön a 3 ek. liszt+ 1 tk. sütőpor keverék+ csipet só, és
legvégül a felvert fehérje, sütőpapírral kibélelt tortaformában, 150-180 fokon.
A maradék 3 tojásból kakaós piskótát készítünk narancslekvárral a fent
leírt módon a lekvárt a sárgájához keverjük a lisz hozzáadása előtt.
A sütést fogpiszkálóval ellenőrizzük, ha tészta ragad rá, akkor még nyers a
tészta.
A 2 kisült kört azonos méretű kissebb körökre vágjuk és megcseréljük őket,
hogy egy vaníliásat és egy csoki kört kapjuk a szélétől a közepéig haladva.
Krém:
0,5 l állati tejszín
600 g jó minőségű csokoládé, nálam 50 dkg tej és 10 dkg ét (53,8%)
2 db felvert tejszín
reszelt étcsoki
2-3 ek. rum, ízlés szerint
A tejszínt felmelegítem majd megolvasztom benne a csokikat kevergetés
mellett, amikor homogén a csoki és a tejszín, félreteszem hűlni.
A pepita tortalapokat meglocsolom a még meleg krémmel és hűtőbe teszem.
Ha kihűlt és besűrűsödött a ganache, hozzákeverem a rumot és a felvert
tejszínt, majd a megkent alsó lapra kenem, úgy hogy hagyok némi krémet a
kenéshez és díszítéshez is. Ráhelyezem a következő pepita tortalapot,
ganache-os felével lefelé, oldalát, tetejét bevonom a maradék krémmel.
A teteje tetszőlegesen díszíthető krémmel, tejszínhabbal és
csokireszelékkel."
Györgyi, a Csokoládé Kreatívan blog szerzője egyik nagy kedvencemmel, a karamellel alkotott bonbont. A karamellkrém pedig citrusos ízvilágot kapott, és Györgyi némi limoncellóval turbózta fel. Szuperül hangzik!
Janka, a Csak, mert szeretem... blog írója egy klasszikus koktélt, a piña coladát álmodta bonbonba. Ananász, lime, kókusz, Bacardi... és rögtön a trópusokon érezzük magunkat. Szerintem jól tette Janka, hogy nem leves készült végül az ananászból, hanem bonbon!
Mariann ugyan nem ír blogot, de a csokoládé-alkohol párosításra nem tudott nemet mondani, és a fordulóra rumos-dupla csokis panna cottát készített. Tökéletes desszert egy könnyű vacsora után! Íme Mariann receptje:
"Hozzávalók
4 főre:
5
dl tejszín (whipping cream-et használtam, ami itt 30%-os zsírtartalmú)
2
teáskanál zselatin
10
dkg nádcukor
10
dkg étcsokoládé (semi-sweet chocolate
chips-et használtam, hiába kerestem rá a neten, nem találtam, hány százalékos a
kakaótartalma. Ha valakit érdekel, hogy mi a különbség a dark chocolate és a
semi-sweet chocolate között, ezt a cikket érdemes elolvasni.)
10
dkg tejcsokoladé (Hershey-s)
egy
vanília rúd
1
dl rum (az enyém ilyen)
díszítésnek:
málna, mentalevelek
Elkészítés:
Konyhavirtuóz Mississippi mud pie-t készített erre a fordulóra. A tortában a csoki némi ír krémlikőr társaságában van jelen. Igazi tömény csokis élvezet, szívesen megkóstolnám!
A
zselatint a fellangyosított tejben elkeverjük, félretesszük.
A
tejszínt egy lábosban felmelegítjük a vaníliarúddal együtt, majd levesszük a
tűzről, és állni hagyjuk pár percig. A vaníliarudat kihalásszuk, kettévágjuk,
kikapargatjuk belőle a vaníliát és a tejszínhez adjuk.
A
tejszínt visszatesszük a tűzre, melegítjük kicsit, majd a cukrot és a kétféle
csokoládét belekeverjük. Addig kevergetjük alacsony lángon, míg a csokoládé el
nem olvad. Ezután a zselatinos tejet valamint a rumot is belekeverjük.
Kis
tálkákba öntjük, majd hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Tálaláskor
málnával, mentalevelekkel díszítjük. Ki is lehet fordítani egy szép tálra, én
nem tettem, mi a tálkákból kanalazgattuk ezt az isteni pikáns rumos édességet.
:)"
Anett (bonbonos Facebook-oldala itt) két legyet ütött egy csapásra, azaz készített egy süteményt, aminek a "bonbonosított" változatát is elkészítette. A "karibi láva" fantázianevű kreációk alapja fehérrummal ízesített, selymes étcsokoládéganache. Íme a részletes receptek Anettől:
"Az
alaprecept az alábbi:
Trüffle
krém:
90gr
tejszínt 20gr mézzel és 2gr himalaya sóval felforrósítunk, majd leöntjük vele a
80gr étcsokoládét, elkeverjük, hozzáadjuk a 15gr vajat és végül a 20gr
fehérrumot. Rendkívül krémes, fényes krémet kapunk, melyet felhasználásig
hűtőben tárolunk.
Sütemény
alapja:
100gr
barnacukrot 2 gr sóval és 2 egész tojással 2-3 percig keverünk, ügyelve, hogy
ne habozzon fel. Megolvasztjuk a 120gr csokoládét és 130gr vajat, melyet 1 ek
fehérrummal együtt folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adunk, végül
belekeverjük a 70gr lisztet. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Összeállítás:
Szilikon
formát alul és oldalán habzsák segítségével megtöltjük a sütemény alappal, a
trüffle krémet a keletkezett "kráterbe" szintén habzsákkal
beletöltjük, majd a tetejét is befedjük az alappal. Ügyeljünk, hogy a krém
sehol ne kandikáljon ki. Nekem 6 db sütemény lett a fenti adagból úgy, hogy a
krémből maradt 16db bonbonhoz is.
A
sütőt 190 fokra felmelegítjük és a tésztát 8-10 percig sütjük.
Mikor
felvágjuk, a krém, mint a láva omlik ki a süteményből.
Csokoládé:
"Cacao Barry origine - Cuba" 70%-os étcsokoládé
Alkohol:
Fehérrum -Bacardi
Bonbonnál:
temperáljuk a csokoládét, elkészítjük a burkot, majd töltjük a trüffle krémmel
és talpaljuk. A krém rendkívül selymes állagú, kellemes ízharmóniát
eredményezett a csokoládé és a rum kombinációja. Mivel a sütemény volt a
kiinduló alap, így a bonbonok egyik részét úgy készítettem, hogy a maradék
tésztaalapból külön lapot is sütöttem, melyet elmorzsoltam, 2 kk rumot és 2
evőkanál trüffle krémet adtam hozzá és a burkot ezzel töltöttem. A krém
selymességéből semmit nem veszített."
Mamma még két korábbi receptjét is szívből ajánlotta erre a fordulóra. Az első egy csokoládémousse füstös skót whiskyvel (12 éves!) és karamellizált naranccsal. Bár a cím szerint ez a világ legférfiasabb desszertje, azért bevallom, az én szívem is megdobogtatta!
A másik archív recept különlegessége, hogy a csokoládé és az alkohol ezúttal sós ételbe került: Mamma toszkán csokoládés édes-savanyú vaddisznóragut készített, amiben Chianti is került. Várom a meghívót egy ilyen szuper csokis-alkoholos menüsorra, Mamma!
Én pedig maradtam jól bevált kedvenceimnél, a folyós alkoholos töltelékű bonbonoknál: készítettem egy adag szárastul mártott konyakmeggyet és a Mon Chéri házi változatát, azaz cseresznyepálinkás-cseresznyés bonbonokat. Félbeharapni egyiket sem érdemes, mert jóóó alkoholosak :)
Andi kézzel mártott konyakos meggyeket készített a fordulóra, úgy látszik, egyezik az ízlésünk: lényeg, hogy sooook alkohol legyen a bonbonban! :) Már frissen mártva is nagyon szépek!
A 60. VKF! fordulóhoz a stafétát pedig szeretném továbbadni Bonbon Mániának, és kíváncsian várom, milyen témát fogunk kapni!
6 megjegyzés :
Mesés dolgok születtek és szuper volt a téma is :) Köszönöm a játékot :)
Kiváló összefoglaló a finomabbnál- finomabb édességekről. A téma nagyon ötletes volt. Köszönöm a játékot:)
Janka, Györgyi, örülök, ha tetszett a téma, és szuper, hogy jöttetek! :)
Zsuzsi!
Nagyon szuper lett az összefoglaló!
Köszönöm szépen itt is a stafétát, remélem nálam is sokan fognak játszani :-)
Köszi Zsuzsi, hogy betetted a konyakos meggyemet! :)
Ez csak természetes, Andi! :)
Megjegyzés küldése