2013. szeptember 5.

Vörösborban sült szilvás & mákos fagyitorta



A vörösborban sült meggy mintájára készült egy adag vörösborban sült szilva is nemrég: a Dalla Cucinánál és Gesztenyénél olvasható receptet követtem, némileg csökkentve a cukor mennyiségén, illetve fahéjjal fűszereztem a szilvát. A szilvaszemeket négyfelé vágtam, és jó sűrűre, sziruposra forraltam be a boros-szilvás levet.



Ezt a vörösboros szilvát elsőként egy fagyitortában használtam: a fehércsokis mákfagyihoz nagyon-nagyon jól passzol szerintem a fűszeres-boros szilva. Nagyon mákos, úgyhogy mákrajongóknak ideális! :)



Hozzávalók:
Mákos tésztalap:
- 2 tojásfehérje
- 80 g darált mák
- 50 g xilit/cukor
- csapott kk. fahéj
Fagyialap:
- 1 dl tej
- fél + 1 dl habtejszín
- 2 tojássárga
- 10 g cukor
- 1 púpos ek. darált mák
- fél lapzselatin (elhagyható)
- 100 g fehér csokoládé
- 3-4 ek. vörösborban sült szilva
Díszítés:
- 1 dl habtejszín
- 100 g mascarpone
- 1 tk. darált mák



Először a mákos tésztalapot készítem el. A tojásfehérjéket a cukorral/xilittel kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a mákot és a fahéjat. Egy kb. 18x8 cm-es szögletes fém vagy szilikon kalácsformába kanalazom (ha nem szilikon a forma, sütőpapírral ki is bélelem), és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm (nálam kb. 20 percig sült, de tűpróbával ellenőrizzük). Hagyom kihűlni.
A fagyialaphoz a tojássárgákat kikeverem a cukorral és a mákkal, majd hozzákeverem a tejet és a fél deci tejszínt. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem, ill. akkor jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátulját. Belekeverem a korábban hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapot. Ezután beledobom az apróra vágott fehér csokoládét, és kézi habverővel egyneművé keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm. Végül a maradék tejszínt laza habbá verem, és hozzákeverem a tojásos krémhez, majd hozzáforgatom a vörösborban sült szilvát is.
A szögletes formát folpackkal kibélelem (ha szilikon formánk van, akkor nem kell), és belekanalazom a mákos fagyialapot. Erre ráhelyezem óvatosan a mákos tésztalapot, majd kifagyasztom egy éjszaka alatt.
Másnap a díszítéshez a tejszínből és a mascarponéből kemény habot verek, és óvatosan hozzáforgatom a mákot is. A fagyitortát kiemelem a formából. A mascarponés habot csillagbetétes habzsákba töltöm, és habrózsákkal díszítem a jégkrémtortát. Visszateszem még egy jó fél órára a mélyhűtőbe, hogy a habrózsák is megfagyhassanak. Tálalás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből.


4 megjegyzés :

Csigabige írta...

Gyönyörű! Biztos finom lehet! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Csigabige, köszönöm! Finom volt :)

Erika írta...

Uhh, de jó, egy falatot legalább...!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Adnék én, de már rég elfogyott :))