2013. június 10.

Sacher jégkrém




Nemrég egy kirándulás alkalmával ettünk egy isteni Sacher fagyit Wormsban: a nagyoncsokis fagyit sárgabaracklekvárral gazdagították, és Sacher piskótadarabokat is kevertek hozzá. Már a fagyi eszegetése közben tudtam, hogy ezt valahogy otthon is reprodukálnom kell! Így született meg a Sacher jégkrémváltozata: a nagyoncsokis fagyialaphoz sárgabaracklekvárt társítottam, illetve egy kis barackpálinkát. A piskótadarabokat elhagytam: a kicsi jégkrémekbe sok lett volna szerintem. Végül pedig roppanós étcsokiburkot kaptak a jégkrémek.

Hozzávalók kb. 4-5 kisebb jégkrémhez:
Fagyialap:
- 50 gr étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 1 púpos ek. holland kakaópor
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 tojás sárgája
- 3+2 ek. sárgabaracklekvár
- 1 tk. barackpálinka
Csokiburok:
- 100 gr étcsokoládé
- kb. 20 gr kakaóvaj



A fagyialaphoz a 3 ek. baracklekvárt kikeverem a tojás sárgájával, majd ehhez hozzákeverem a tejet. Ha az édesebb ízvilágot szeretjük, 1-2 evőkanálnyi nádcukrot is tegyünk hozzá; nekem elég volt a lekvár édessége. A lekváros-tojásos tejet lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 82 fokig melegítem. Egy másik edénybe előkészítem a kakaóport és a csokit apróra törve, majd erre ráöntöm a forró tejes alapot, és kézi habverővel simára keverem. Végül ehhez a masszához hozzákeverem a barackpálinkát és a habtejszínt is. Hűtőben teljesen kihűtöm az alapot.
Ha az alap kihűlt, a jégkrémformákat félig megtöltöm vele. Ezután a félig töltött formákban elosztom a maradék sárgabaracklekvárt, majd a lekvárréteget befedem a maradék csokis masszával. Villával márványosra keverhetjük, vagy hagyhatjuk rétegezve. (Nekem fekvő jégkrémformám van; álló formába inkább két rétegben tenném a baracklekvárt, és villával márványoznám, úgy oszlana el jobban.) A megtöltött jégkrémformát fagyasztóba teszem, és kifagyasztom a jégkrémeket. Fagylaltgép nem szükséges a massza kikeveréséhez, anélkül is szép krémes lett nekem.
Az étcsokoládét a kakaóvajjal egy bögrébe adagolom, és mikróban összeolvasztom. Ebben mártom meg a kész jégkrémeket, ahol szükséges, kiskanállal rásegítek, hogy tökéletesen fedje a csokiréteg. A csoki a fagyos jégkrémeken pillanatok alatt megdermed. Végül egy kis maradék csokival ráírtam a "Sacher" szót a jégkrémek egy részére, a többit pedig becsíkoztam.



***

Update: Sacher-minitorta




A Sacher elkészült minitorta-változatban is. Nagy vonalakban Dalla Cucina receptjét követtem: a csokis piskótatésztánál harmadoltam a mennyiséget, illetve pluszban még tettem bele egy nagy evőkanálnyi baracklekvárt. A minitorták közepét és tetejét kentem meg baracklekvárral. A bevonatnál tértem el teljes mértékben, ugyanis az eredeti bevonat iszonyatosan sok cukrot tartalmaz. Én egy sima glazúrt készítettem: 70 g habtejszínt egy teáskanálnyi mézzel megmelegítettem, majd ezt egyneművé kevertem 60 g étcsokoládéval. Ezzel vontam be a minitortákat, majd olvasztott csokoládéval ráírtam a "Sacher" szót a tetejükre. Ebből a mennyiségből 2 minitorta (8 cm-es desszertgyűrűben) és 2 muffin lett.

4 megjegyzés :

gionetta írta...

Erre benevezek! Mennyei lehetett!:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Az volt, érdemes kipróbálni! :))

Erika írta...

Hát ez tényleg szuper!:) Én is...!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Erika! :)