2011. augusztus 1.

Lowcarb málnás - kókuszos praliné



Az első kísérletem, lowcarb, azaz szénhidrátcsökkentett bonbon készítésére. Kétféle csokival próbálkoztam: a Norbi Update2 tejcsoki sajnos nem olvad szépen (kvázi úgy, mint egy nehezebben kezelhető fehércsoki), így azt el kellett vetnem a csokiburoknál. De töltelékbe nagyon jó lett tejszínnel párosítva! Így maradt a diétás Ritter étcsoki (ami maltittal van édesítve) - azzal már boldogultam, szépen megolvadt, és jól lehetett vele dolgozni. A töltelék igazi nyárias lett, egy kis málnával.
Aki nem szénhidrátcsökkentett verzióban szeretné elkészíteni, az használjon magas kakaótartalmú étcsokit a diétás Ritter helyett, illetve édesítse mézzel a töltelékeket!


Hozzávalók 10-12 darabhoz:
Málnapüré:
- 1 kis marék málna
- 1 teáskanál málnapálinka (elhagyható)
- csipet Nyírédes
Kókuszkrém:
- 3 dkg kókuszreszelék
- fél vaníliarúd
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál vaj
- 1 dkg Nyírédes
Csokikrém:
- 3 dkg Norbi Update2 tejcsokoládé
- 1 evőkanál cukrozatlan habtejszín
Csokiburok:
- 15 dkg diétás Ritter étcsokoládé

A málnát leturmixolom, szitán áttöröm. A pürét kb. 7-8 perc alatt beforralom, ízlés szerint édesítem Nyírédessel. Ha kész, belekeverem a málnapálinkát, hagyom hűlni.
A kókuszkrémhez a hozzávalókat egy lábosban addig kevergetem-főzöm, míg elválik a massza az edény falától és jó sűrű-krémes lesz. Hagyom hűlni.
A csokikrémhez a tejszínt megmelegítem, majd beledobom az apróra tört Update2 csokit, és addig kavarom, míg fel nem olvad a csoki és egynemű masszát nem kapok. Hagyom hűlni.
A Ritter étcsokit megolvasztom, majd szilikon bonbonformába öntöm, a formát az asztalhoz ütögetem, hogy ne maradjanak a légbuborékok. (Én polikarbonát formában készítettem, amihez a csokit szükséges temperálni. Nem nagy ördöngősség, itt egy összefoglaló róla.) Várok kb. fél-egy percet, majd a felesleges csokit kicsorgatom a bonbonformából, a tetejét pedig habkártyával lehúzom. (Akinek szimpatikusabb, ecsettel is kikenheti a bonbonformát!) A formát hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul.


A bonbonforma mélyedéseibe először egy-egy pötty málnapürét teszek.



Erre jön egy adag kókuszkrém, kb. a forma feléig-kétharmadáig.



Erre jön a tejszínes csokikrém, de vigyázok, hogy maradjon hely a bonbonok talpának is. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.





A Ritter csoki maradékát újra megolvasztom, majd egy kiskanállal a forma mélyedéseire pöttyintek belőle, és a csokit habkártyával eligazítom. Kb. egy órára hűtőbe teszem a formát. Utána óvatosan kifordítom belőle a bonbonokat.

Tipp: Ha a málnás réteget kihagyom, a Bounty csokihoz nagyon hasonló bonbont kapok!

7 megjegyzés :

Bianka írta...

Nagyon finom és tetszetős

4Gyerek írta...

első fotó láttán a reakció részemről:
jajjj....neeee! (felkiáltás)

Mézesélet írta...

Nagyon jól hangzik, biztos nagyon finom is! Már régóta tervezem, hogy kipóbálom egyszer a praliné készítést, de mindig túl macerásnak tűnt. Amint rászánom magam, ezzel fogok kezdeni:) Szurkolok, hogy megérdemelten díjazott légy a versenyen!

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszönöm!

4Gyerek, ez most jót vagy rosszat jelent? :D

Mézesélet, nagyon köszönöm neked, örülök, hogy tetszik! A bonbonkészítés nem nagy macera, neked seperc alatt menne!!!!

Anditanti írta...

A bonbon gyönyörű, nem látszik rajta, hogy Update:D

Revanna írta...

Tegnap este elkészítettem és mindenki el volt ájulva tőle, hogy mennyire finom és hogy milyen ügyes vagyok :)
Köszi a receptet!

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, naná, az csak a kóstoló alakján látszik majd, hogy update: nincsenek plusz kilók :D

Revanna, nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt a bonbonnal!!!