2016. július 14.

Málna & fehér csokoládé torta



Edit barátnőm születésnapjára készült ez a torta. Mivel meglepetéstorta volt, én találhattam ki, milyen ízű legyen. Az alapját a málna adja így málnaszezonban: málnás vajas lapok közé málnamousse került, illetve egy másik rétegben fehércsoki-mousse egész málna szemekkel bőven megszórva. A ropogósságot most a málnamagok adják (az egész málnaszemekben a mousse-ban, illetve a vajas lapokban), a krémes-édes fehér csokis réteg pedig szépen kiegyensúlyozza a málna savasságát. Összhatásában szerintem egy nagyon üde, nagyon nyári torta lett.
A díszítésnél kipróbáltam a csokicsipkét - na most szólok, ezzel nem jó ötlet kísérletezni majd' harminc fokos konyhában :) Azért úgy egészében nem lett rossz, de sokkal szebb lesz majd, ha normális, csokizásra alkalmas hőmérsékletű konyhában próbálkozok vele legközelebb.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortakarikához:
Málnás vajas lapok (Desszert.Neked receptje alapján):
- 100 g liszt
- 100 g porcukor
- 100 g puha vaj
- 100 g tojás lazán felverve
- egy rúd vanília
- 2 marék málna (fagyasztott is lehet)
Fehércsoki-mousse:
- 65 g tej
- 1 tojássárga
- 1 lap zselatin
- 1 rúd vanília
- 100 g fehér csokoládé
- 1 ek. eperpálinka (vagy helyette pl. fehér rum)
- 100 g habtejszín
- 1 marék friss málna
Málnamousse (recept innen):
- 250 g málnapüré (leturmixolt és átpasszírozott málnából)
- 25 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- 25 g víz
- 125 g habtejszín
- 2,5 lap zselatin
Málnazselé:
- 150 g málnapüré (én egy kevés málnamagot szeretek benne hagyni)
- 2 ek. cukor
- 2 lap zselatin

- 70 g étcsokoládé



A vajas lapokhoz a puha vajat a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival kihabosítom. Hozzádolgozom két-három részletben a tojást is, majd beleforgatom a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsire két lapot kenek ki: érdemes kicsit nagyobbra kikenni, mint a torta átmérője. Megszórom málnaszemekkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm a lapokat. A tortakarika segítségével kiszúrom a megfelelő méretű piskótakorongokat, majd hagyom kihűlni.

A fehércsoki-mousse-hoz a tejet a tojássárgával és a vaníliarúd kikapart magjaival alacsony tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ekkor feloldom benne a hideg vízbe előzőleg beáztatott, kicsavart zselatinlapot, majd beledobom az apróra vágott fehér csokit, és sima, egynemű krémmé keverem. Hozzákeverem az eperpálinkát is, majd mikor már szobahőmérsékletű, két részletben hozzáforgatom a habbá vert tejszínt. A tortakarika aljába helyezem az egyik málnás vajas lapot. Erre ráöntöm a fehércsoki-mousse-t, majd bőven megszórom friss málnaszemekkel. Hűtőbe teszem.

A málnamousse-hoz a málnapüré egy részét csípősre melegítem, és feloldom benne hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A cukorból és a vízből 120 fokos szirupot készítek. Mielőtt a szirup elérné a 120 fokot, félig felverem a tojásfehérjét. Utána verem tovább a fehérjét, és közben hozzácsorgatom a cukorszirupot. Kihűlésig verem a fehérjehabot. A tejszínt is kemény habbá verem. A málnapüréhez keverem két részletben a fehérjehabot, majd a tejszínhabot is. A második vajas lapot a fehércsoki-mousse rétegre helyezem, majd ráöntöm a málnamousse-t. Hűtőbe teszem a tortát legalább 4-5 órára.

A málnazseléhez a málnapürét a cukorral csípősre melegítem, majd feloldom benne a lapzselatinokat. Hagyom, hogy kicsit lehűljön, majd a torta tetejére öntöm. Hűtőbe teszem a tortát, míg a málnazselé meg nem szilárdul.

A csokis díszítéshez megmérem a torta kerületét és a magasságát, majd ennek megfelelően sütőpapírból egy csíkot vágok ki - a magasságnál adjunk hozzá egy-két centit! Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, habzsákba vagy kivágott végű nejlonzacskóba töltöm, majd random összefröcskölöm vele a papírcsíkot. Lehet előrerajzolt precíziós csipkemintát is kirajzolni, az mondjuk nagyon nem az én terepem. És akkor itt kell megvárni, hogy a csoki elkezdjen behúzni: már ne legyen folyós, de ne is legyen szilárd még. Ekkor kell óvatosan a torta köré illeszteni a csokigallért. (Nekem ez a lépés maradt ki - hiszen közel 30 fokban nem fog szegény csoki behúzni, így kicsit elfolyt a díszítés.) Hűtőbe teszem a tortát jó félórára, majd óvatosan lehúzom a tortáról a sütőpapírt. A Youtube-on több videót is lehet találni csipkés csokigallér készítéséhez (pl. ezez és ez), érdemes ezekbe belenézni.

Végül én még pár macaronnal és friss málnaszemekkel díszítettem a tortát.

***



A torta ribizlivel kiegészítve is elkészült azóta: a fehércsoki-mousse-ba leszemezett piros ribizli került, a zselé a torta tetején pedig vegyesen málnából és ribizliből készült.

Díszítés előtt...
... és díszítés után



10 megjegyzés :

Unknown írta...

Gratulálok. Nagyon szép (mint mindíg) és biztos finom is! Ha ezt a receptet 3 nappal korábban látom biztos ezt csinálom meg én is az én barátnőm szülinapjára. Valami hasonlót készítettem én is, de ez jobban tetszik :).
A struktúrfóliás csokiköpeny (amit szintén tőled lestem el) másodjára egész jól sikerült (légkondícionálóval), ezt a módszert is régóta ki akarom már próbálni,néztem róla videót is de valahogy tartok tőle, hogy túl könnyen eltörik a csoki. Igaz a papírcsíkról valószínűleg könnyebben lejön mint a struktúrfóliáról....

Praliné Zsuzsi írta...

Anikó, nem törik el könnyen, szépen le lehetett húzni. Szerintem biztosan menni fog!

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm a receptet. A hétvégén készítettem el a tortát és egy kisebb fajta csoda lett a végeredmény. :)
Bár voltak kétségeim a csokiköpennyel kapcsolatban, végül az is a helyén maradt, nagyon vagánnyá tette a tortát. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Anita, nagyon köszi a visszajelzést! :) Örülök, hogy sikered volt a tortával!

Petra írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Petra írta...

Kedves Zsuzsi,

Eddig hàromszor sütöttem meg a tortàt, rendkìvül finom. Nekem a mousse készìtèse jobban sikerül ha a tejszìnhez keverem a krèmet ès nem fordìtva. Ìgy a tortakarikàbòl sem folyik ki soha, noha koràbban, amikor a leìràsod követtem,előfordult.
A torta egyebként 6 szemèlynél màsfèl perc alatt fogyott el ès utàna kèrdőn nèztek, hogy csak ennyi volt?Eddig ez

Petra írta...

tartja a rekordot.

Ancsi írta...

Kedves Zsuzsi!
A tésztának milyen állagúnak kell lennie?Keksz szerű vagy puha?Az enyém olyan gumi szerűnek tűnik:(

Praliné Zsuzsi írta...

Ancsi, a tészta semmiképp sem keksz-szerű (ha mégis, nagyon ki lett szárítva-túlsütve), inkább szaftos-puha a sok vajtól.

Fábián Tamás írta...

Kedves Zsuzsi! Tegnap volt a fiam szülinapja, és ezt a tortát készítettem neki. Valami káprázatos az íze, állaga! Fergeteges sikere volt a családban! Nagyon köszönöm a receptet! :) A bodza-vanília-epreset is készítettem már, az is zseniális! Nagy tanulság számomra a receptjeid alapján, hogy csakis minőségi alapanyagokból érdemes sütni, mert összehasonlíthatatlan a végeredmény! Köszönöm még egyszer! :) Judit