2015. augusztus 26.

Feketeerdő desszert



A klasszikus feketeerdő torta ízvilágát egyszemélyes desszertekbe koncentráltam. A desszert alapja kakaós vajas lap, amelyet kakaóbabtöret tesz izgalmasan ropogóssá. Ezen cseresznyepálinkás fehércsokoládé-mousse ül, amely tonkababos meggyzselé-betétet rejt. A desszertet tükörglazúr borítja, így még akár a sminkünket is ellenőrizhetjük benne, mielőtt enni kezdenénk, vagy egy szelfit is lőhetünk benne!

A képek ismét kicsit rendhagyóak, ezeket is Karsai-Diamant Lívia (Photoszíntézis) készítette - aki ki is próbálta, milyen szelfit készíteni a tükörglazúrban :)



Hozzávalók 6 desszerthez:
Kakaós vajas lap (Desszert.Neked alapreceptjéből kiindulva):
- 60 g puha vaj
- 60 g porcukor
- 60 g egész tojás
- 40 g liszt
- 10 g kakaópor
- 10 g kakaóbabtöret
- 3-4 ek. cseresznyepálinka
Meggyzselés betét:
- 90 g meggy (friss vagy fagyasztott; magozva mérve)
- 15 g cukor
- egy kevés reszelt tonkabab
- 3 g pektin
Mousse:
- 65 g tej
- 1 tojássárga
- egy kevés reszelt tonkabab
- 100 g fehér csokoládé
- 1 lap zselatin
- 100 g habtejszín
- 6 g cseresznyepálinka
Tükörglazúr:
- 65 g cukor
- 24 g kakaópor
- 47 g habtejszín
- 58 g víz
- 1,5 lap zselatin
Díszítés:
- 20-30 g fehér csokoládé
- egyharmad rúd vanília magjai
- kakaóbabtöret



A kakaós vajas laphoz a puha vajat a porcukorral habosra keverem egy kézi mixer segítségével. Két-három részletben hozzádolgozom a tojást is a mixerrel. Végül hozzákeverem az átszitált lisztet, kakaóport és a kakaóbabtöretet. Sütőpapírral borított tepsin szűk egy centi vastagra kenem ki: figyelni kell arra, hogy hat akkora korongot ki lehessen majd szúrni belőle, amelyek egy kicsivel kisebbek lesznek a használt szilikonforma mélyedéseinek az átmérőjénél. A lapot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Mivel én 7 centi átmérőjű szilikon félgömb formát használtam, így 6 cm-es kiszúróval szúrtam ki hat korongot a kész vajas lapból. Hagyom kihűlni a korongokat.

A meggyzselés betéthez a meggyet botmixerrel összeturmixolom. Én nem turmixoltam teljesen egyneművé, hagytam benne nagyobb darabokat is. A cukrot összekeverem a pektinnel. A meggypüréhez reszelek egy kevés tonkababot, majd csípősre melegítem. Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáadom a cukorral kevert pektint, majd egy-két percig forralom. Szilikon muffinforma vagy tartelette-forma aljába kanalazom a forró meggypürét kb. szűk egy centi magasságban. Összesen hat meggyzselé-korongra lesz szükség. Hagyom kihűlni és megdermedni a meggyzselét, majd óvatosan kifordítom a formából.

A mousse-hoz a tojássárgát a tejjel összekeverem, reszelek bele egy kevés tonkababot, majd folyamatos keverés mellett, alacsony lángon besűrítem. Ekkor feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapot, majd beledobom az apróra vágott fehér csokoládét, és simára keverem. Hozzáadom a cseresznyepálinkát is, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A tejszínt habbá verem, és két részletben a fehér csokis részhez forgatom. A mousse kb. kétharmadát szétosztom a szilikon félgömb forma mélyedéseiben, majd rövid időre hűtőbe teszem: egy kicsit el kell kezdenie behúzni a mousse-nak, hogy ne süllyedjen le a meggyzselés betét, hanem szépen megtartsa a mousse. Mikor már látom, hogy szilárdabb a mousse (de még nem húzott be teljesen), óvatosan belenyomok minden mélyedésbe egy-egy meggyzselé-korongot. Végül elosztom a mélyedésekben a maradék mousse-t, ezzel fedem be a meggyzselés betétet. A kakaós vajas lapból készült korongok egyik felét lekenem egy ecset segítségével cseresznyepálinkával, és a pálinkás felükkel lefelé fordítva óvatosan belenyomom a mousse-ba, hogy egy szintbe kerüljenek, és a korongot körben körülvegye a mousse. A desszerteket kifagyasztom.

A glaze-hez a kakaóport, a cukrot, a vizet és a tejszínt kimérem, csomómentesre keverem. Alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 104 fokra melegítem. Ekkor lehúzom  tűzről, kicsit hagyom hűlni, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ha szükséges, átszűröm, hogy ne legyen csomós. Hagyom kb. 40-50 fokosra hűlni, majd áthúzom vele a fagyasztóból kivett desszerteket. Ehhez a desszerteket rácsra teszem, a rács alá tányért vagy tálcát teszek, és egy kancsóból lassan a desszertekre locsolom a glaze-t. A tányérba lecsorgott glazúrt össze lehet szedni, óvatosan felmelegíteni mikróban, és újra felhasználni.

A desszertek alját körbepanírozom kakaóbabtörettel, majd temperált csokidíszekkel díszítem. Ehhez a fehér csokit megolvasztom, belekeverem a vaníliamagokat, temperálom. Sütőpapírra vagy írásvetítő fóliára egy-egy borsónyit pöttyintek belőle, és ezt mutatóujjal elhúzom. Hagyom megdermedni, majd felhasználom a díszítéshez.



6 megjegyzés :

Hapci írta...

Klassz!
Igazából nem is értem, hogy ezt a témát mousse formátumban Baracskay Angélán kívül miért nem próbálta meg más is cukrászdában megvalósítani.

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi! Hát nem tudom, pedig eléggé adja magát ez a kombó :)

Peti írta...

Szia Zsuzsi!

Próbáltam a glaze-t egy másik süteményhez elkészíteni a fenti recepted alapján, viszont nehézségbe ütköztem. 85-90 fok körül kezdett nagyon sűrűsödni a massza, majd a 104 fokot elérve, utána pedig lehűtve a zselatinnal kezelhetetlenné (sűrűvé, ragacsossá) vált. Mi lehetett a probléma szerinted?

Köszi,
Peti

Praliné Zsuzsi írta...

Peti, a glaze-t olyan 40-50 fokosra hűtve érdemes felhasználni, utána elkezd lassan dolgozni benne a zselatin. Nem lehet, hogy kicsit túlhűtötted felhasználás előtt?

Peti írta...

Zsuzsi, sajnos már a hevítés, forralás közben is nagyon besűrűsödik a glaze, 40-50 fokra hűlve pedig még inkább sűrű.

Praliné Zsuzsi írta...

Én ezeket az arányokat használom glaze-hez már egy ideje, ilyet nem tapasztaltam eddig. Forrón még abszolút folyós, aztán szépen sűrűsödik. Próbáld meg a főzés idejét csökkenteni, amikor már ki-kilátszik a lábas alja keverés közben, ált. jó szokott lenni!