2015. július 10.

Epermousse & pisztáciás joconde minitorták



Még a Mogador desszertem ihlette ezt a minitortát: szerettem volna valamilyen más ízkombinációval is kipróbálni a Mogador desszertnél bevált formát. A minitorták alapja ismét hajszálvékony joconde-alapú "piskótatekercs" lett, ezúttal azonban a mandulalisztet finomra őrölt pisztáciára cseréltem a joconde-nál, és eperlekvárral tekertem fel. Erre az alapra került egy réteg vaníliás epermousse és eperzselé. Szerintem eper helyett málnával is isteni lesz!

A fotózásnál használt gyönyörű halványlila kerámiatálért ismét köszönet Lantos Judit keramikusnak!



Ez a poszt egy kicsit rendhagyó: a fotók nagy többségét ezúttal Karsai-Diamant Lívia készítette (fotós oldala a Photoszíntézis), és nemcsak a süti, hanem én is szerepelek rajtuk :) Lívi, itt is nagyon köszönöm a szuper hangulatú, sütizéssel egybekötött fotózást!



Hozzávalók 3 minitortához:
Pisztáciás joconde (Desszert.Neked alapreceptjéből kiindulva):
- 57 g finomra őrölt sótlan pisztácia
- 16 g porcukor
- 17 g liszt
- 82 g tojás
- 39 g tojásfehérje
- 68 g cukor
- 14 g olvasztott vaj
- kb. 6-8 ek. eperlekvár
Epermousse:
- 70 g eperpüré (friss vagy fagyasztott eper leturmixolva és átpasszírozva)
- 15 g cukor
- 1,5 lapzselatin
- 90 g habtejszín
- fél rúd vanília magjai
Eperzselé:
- 90 g eperpüré
- 20 g cukor
- 3 g pektin



A joconde-hoz az egész tojásokat a porcukorral egy kézi habverő segítségével habosra keverem, majd hozzákeverem a finomra őrölt pisztáciát és a lisztet is. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat. A habot két részletben óvatosan a pisztáciás masszához forgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsin kb. A/4-es méretben elterítem, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 9 perc alatt készre sütöm. Egy tiszta sütőpapírra vagy konyharuhára fordítom a kész piskótát, lehúzom róla a sütőpapírt, visszafordítom, majd még melegen feltekerem, mint a piskótát a hagyományos piskótatekercs készítésénél. Hagyom kihűlni.

A minitorták alapjához óvatosan kitekerem a kihűlt joconde-ot, és kb. 2,5 cm-es csíkokra vágom. A csíkokat vékonyan megkenem eperlekvárral, majd elkezdem feltekerni, mint a piskótatekercset. Összesen három, 8 cm átmérőjű minitorta-alapra van szükségem (mivel ekkora desszertgyűrűket fogok használni): ehhez körberajzolom a desszertgyűrűt háromszor, és addig folytatom a csíkok feltekerését, míg ekkora méretű alapokat nem kapok. Fontos, hogy a minitorta-alapok pontosan, hézagmentesen kitöltsék a desszertgyűrűt, így válnak majd el szépen a rétegek a desszertben. A kész tortalapok köré először írásvetítő fóliából kivágott csíkokat tekerek, majd óvatosan desszertgyűrűt illesztek köréjük.

Az epermousse-hoz az eperpüré felét a cukorral csípősre melegítem, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzákeverem a maradék eperpürét és a vaníliarúd magjait. A tejszínt habbá verem, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatom az epres részhez. A kész mousse-t elosztom háromfelé a desszertgyűrűkbe. Hűtőbe teszem a minitortákat, míg a mousse meg nem szilárdul teljesen (kb. 3 óra).

Végül az eperzselé jön. Ehhez az eperpürét csípősre melegítem, a cukrot pedig összekeverem a pektinnel. A cukros pektint folyamatos keverés mellett az eperpüréhez öntöm, majd egy-két percig forralom. Hagyom egy picit hűlni, majd elosztom a három desszertgyűrűben a mousse-réteg tetején. Hűtőben hagyom megszilárdulni, majd eltávolítom a desszertgyűrűket és a fóliát, végül eperszemekkel díszítem a minitortákat.




***


Tipp: Mintás joconde-ot is készíthetünk a minitortához: ehhez a mintázómassza receptjét és a minta elkészítésének a menetét ebben a posztban találjátok.





5 megjegyzés :

Unknown írta...

Zsuzsi, mi van a gyűrűre írva?:)

Praliné Zsuzsi írta...

Do what you love ;)

Szekibarbi írta...

Kedves Zsuzsa

Érdeklődni szeretnék hogy egy 26 cm es tortához milyen mértékben kell növelni az arányokat?

Előre is köszönöm a segítséget

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Minden esetben a területből kell kiindulni: ki kell számolni egy 8 cm-es minitorta területét, azt hárommal szorozni. Majd ki kell számolni, hogy mekkora a 26 centis torta területe, és azt osztjuk el a három minitorta területével - így kapjuk meg a szorzót, amivel növelni kell az adagot. Ha végigszámolod, kiderül: 3,53 az.

Szekibarbi írta...

Kedves Zsuzsi

Nagyon szépen köszönöm a segítségét 😊💖