2014. november 5.

Párizs: Salon du Chocolat és egyéb élmények


A múlt héten néhány napot Párizsban töltöttem, a világ egyik legnagyobb csokoládéfesztiválja, a Salon du Chocolat volt az úticél. A fesztivál ráadásul jubilált, ugyanis idén huszadik alkalommal rendezték meg. A kiállítás helyszíne a Porte de Versailles 5. pavilonja volt: két emelet és húszezer négyzetméternyi kiállítótér adott itt otthont az eseménynek - már ebből is lehet sejteni, hogy milyen monumentális méretű a fesztivál. A kiállítók között két magyar cég szerepelt: a Rózsavölgyi Csokoládé és a chocoMe.

A kiállítást végigbarangolni-kóstolni nagyon nagy élmény volt, egy teljes nap jutott a felfedezésére. Komplex, átfogó beszámolót szinte képtelenség lenne írni szerintem erről a monumentális fesztiválról, úgyhogy csak néhány fénykép erejéig szeretném megidézni a kiállítás nekem érdekesnek tűnő pillanatait.

A kiállítás egyik legnagyobb attrakciója a csokoládé divatbemutató, ahol nagyon látványos, nagyrészt csokoládéból készült ruhakölteményekben vonulnak a modellek a kifutón. Idén magyar vonatkozása is volt az eseménynek: a Rózsavölgyi Csokoládé tervezte és készítette az egyik ruhát Arantza Vilas textiltervezővel (Pinaki Studios) és Leslie Vanderleeuw amszterdami divattervezővel együttműködve. 
A kiállításon több nagy márka "atyjával" lehetett személyesen találkozni. Pierre Marcolini például lelkesen fényképezkedett is a látogatókkal, így lett közös képünk - menő vagy menő? :)
Bean to bar csokoládék között sikerült több izgalmas tételt kóstolni például a vietnami kakaóbabokat feldolgozó Marou cégtől, a bolíviai kakaóbabokat használó El Ceibótól vagy a Cacao Hunters cégtől, akik Kolumbiában kutatják fel a legjobb babokat.

A kiállításon sok érdekességet is lehetett kóstolni, bár néha lehetett azért érezni, hogy kicsit erőltetett volt az ötlet. Ilyen volt például a Párizsban működő, a klasszikus francia cukrászatot japán elemekkel, alapanyagokkal ötvöző elismert japán cukrász, Sadaharou Aoki  továbbgondolt macaronja: a macaront matchás palacsintatészta-szerűségben sütötte ki, a palacsintatészta azonban nagyon kemény volt, és ha az ember nem tudja, hogy macaron van belül, sosem lehetne rájönni. Bár az ötlet olyan szempontból jó, hogy így el lehet adni - még magasabb áron - azokat a macaronokat is, amelyeknek például már picit megtört, megrepedt a héja, és nem lehetne amúgy a vitrinbe tenni. 


Így készülnek a palacsintatésztás macaronok

Ilyen belülről
A japán vonal és alapanyagok bevonása a francia cukrászatba, francia stílusú bonbonkészítésbe több helyen is megfigyelhető volt még, például Es Koyama bonbonjainál.A kiállításon csokoládékon kívül nagyon sok, kiemelkedő minőségű, különleges fűszert is lehetett még vásárolni.A Bonnat cég jóvoltából pedig egy múzeum-szerűen berendezett részt is meg lehetett tekinteni, ahol a csokoládé- és bonbonkészítéshez használt régi gépeket mutattak be.***

Párizsban járva egy szuper fűszerboltot is sikerült meglátogatni: ez az Épices Roellinger (51 rue Sainte Anne, 75002 Párizs). A bolt kínálata egészen elképesztő: például harmincféle különleges borsot tartanak, tizenhatféle vaníliát más-más termőterületekről, sókat stb. A fűszereket meg lehet teszterekben szagolni, és maga a bolt is nagyon hangulatos.


Borsok

VaníliaválasztékHa Párizs, nem lehet kihagyni természetesen Pierre Hermé macaronjait sem. A macaronok most azonban sajnos csalódást okoztak: többnél nagyon rossz állaga volt a tölteléknek, konkrétan tört a ganache.


(Korábbi párizsi csokiboltokról szóló posztjaimat itt és itt olvashatjátok.)

Nincsenek megjegyzések :