2014. június 27.

Könyvajánló: Der Schokoladentester


Georg Bernardini: Der schokoladentester. Bonn, 2012.

Ahogy a könyv címe is mutatja, a könyvben csokoládékóstolások, tesztek eredményét rögzítette a szerző, Georg Bernardini. Már első ránézésre is úgy tűnik, hogy Bernardini alapos munkát végzett: a tekintélyes méretű könyvben több mint 700 oldalon keresztül olvashatjuk különböző csokoládémanufaktúrák értékelését szerte a világból.
Az olasz származású szerző 1992-ben társalapítója volt - Oliver Coppeneurrel együtt - a CCC Confiserie Coppeneur et Compagnon GmbH-nak. A cégen belül többek között fontos szerepe volt a termékfejlesztésben, ezen belül a legnagyobb és legfontosabb projektje a bean-to-bar termékcsalád létrehozása volt: ő felelt a gépek kiválasztásáért, a babok vásárlásáért, a receptek elkészítéséért, a csomagolások kialakításáért. A cégtől 2010-ben vált el Bernardini. 

A könyvben csak olyan terméktípusokat értékel és elemez, amelyeket maga is készített az aktív évei során.  Ezek a következők: ízesítetlen étcsokoládé, ízesítetlen tejcsokoládé, ízesítetlen és ízesített fehér csokoládé, ízesített csokoládék, töltött táblás csokoládék és csokoládészeletek, nugát és bonbonok. A könyvben nemcsak a kiváló minőségű csokoládékat értékeli, hanem mindenféle minőségi kategóriába tartozó termékeket, hogy átfogó képet tudjon adni a piacról. A csokoládék egy részét a teszteléshez személyesen, a helyszínre utazva vásárolta, más részéhez a barátai révén jutott hozzá, akik elküldték neki, illetve interneten keresztül vagy vásárokon, fesztiválokon vette meg.
A könyv a tesztek leírása előtt a csokoládés könyvekben már jól megszokott, szinte "kötelező" bevezetővel indul, ahol olvashatunk a kakaóbabok és a csokoládékészítés történetéről, a kakaóbabok fajtáiról, a termőterületekről és a termelés százalékos megoszlásáról az egyes területek között, a kakaófarmokról, a kakaó termesztéséről, a fair trade és a fenntarthatóság kérdéséről. A komplex bevezetőben arról is szó esik, milyen hatással van a kakaó az emberi szervezetre, majd leírja a szerző, hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé (újabb "kötelező" eleme a csokis könyveknek). Végül leírja az értékelés szempontjait, amit százalékok megadásával próbál súlyozni (pl. aromák - 25%; kinézet és törésteszt - 5%; olvadás - 5%, összetétel - 30% stb.), majd nagyon részletesen leírja, hogyan kell kóstolni csokoládét, nugátot és bonbont. A hosszú, érzékszervek szerint lebontott kóstolási folyamat leírását jó tanácsokkal zárja, az utolsó azért hasznos lehet: "A termékek tesztelése során ne feledkezzen el az élvezetükről sem!" :) Az értékelésnél - csillagok helyett - a legkiemelkedőbb minőséget hat kakaóbabbal jelöli, míg az élvezhetetlennek ítélt termékek nulla kakaóbabos minősítést kapnak. Hat kakaóbabot egyébként csak nyolc cég kapott: Damian Allsop, Domori, Jean-Paul Hévin, La Maison du Chocolat, Patrick Roger, Pierre Marcolini, William Dean Chocolates és a Zotter.
A könyvben egyetlen magyar cég szerepel, a Rózsavölgyi Csokoládé, akik öt kakaóbabos értékelést kaptak - olyan társaságban szerepelnek így együtt, mint pl. Claudio Corallo, Pierre Hermé, a Valrhona vagy William Curley. A könyvben az egyes cégek alfabetikus sorrendben következnek egymás után. Egy-egy cég értékelésénél először néhány szóban az adott cég történetét, a fő irányvonalukat foglalja össze, majd következnek az egyes termékek értékelései: ezeknek leírja a nevét (a fantázianevét, ha van), az árát, az aromaprofiljukat, és 100-ig terjedően pontozza is. Az egyes termékek értékelése után ad egy átfogó értékelést az adott cégről.

A könyvet szerintem úgy lehet a legjobban kihasználni, ha kiindulási pontnak, tájékozódásképp forgatjuk egy-egy utazás előtt, a "csokis" úticélok megtervezésénél. Tulajdonképpen hasonló módon használható Sarah Jane Evans és Chantal Coady könyve is, de míg Evans könyve csak a 70% kakaótartalom körüli csokoládékat értékeli, Coady pedig a bonbonokat, Bernardininál egy helyen találjuk meg egy-egy manufaktúra összes csokoládés termékének az értékelését.

5 megjegyzés :

Unknown írta...

Minecraft apk Hay Day mod apk

casinosite777top.JDS írta...

I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job

casinositeguidecom.JDS írta...

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

safetotositepro.JDS írta...

I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. Many thanks Feel free to visit my website;

mttotositecom.JDS írta...

All your hard work is much appreciated your thoughts.