Izgalmas kihívás egy-egy megszokott ízt, sütikedvencet újraálmodni bonbonban. Gondolkozni rajta, milyen forma is illene hozzá, hogyan kellene felépülnie, hogy visszaadja a sütiélményt, de adjon hozzá valami pluszt, amitől mégis egy picit más lesz a bonbon. Az egyik kedvencem ebben a műfajban a jogásztorta bonbonom, amelyet Dolce Vita 4. blogszülinapjára készítettem.
Most egy másik klasszikust hoztam el bonbonformában: a zserbót. Már régóta gondolkoztam rajta, míg megszületett végül a fejemben a terv. Egy intenzív ízű diómarcipán réteg adja az alapot, erre házi sárgabaracklekvár kerül, majd pedig egy lehelletnyi étcsokiganache zárja le. Mivel a sütinél megszokott tészta elmarad, intezívebben hozza a zserbóélményt szerintem.
Hozzávalók 16 darabhoz:
- egy jó markonyi dió
- 2 mk. méz
- 3 ek. sűrű baracklekvár
- 1 lap zselatin (ha hígabb a lekvár, emelni kell a mennyiségét)
- 2 ek. tejszín
- 5 dkg + 15 dkg étcsokoládé
- transzferfólia vagy 16 fél diószem a díszítéshez
A diót és a mézet aprítógépben 2-3 percig aprítom, míg egynemű masszát nem kapok. Ezt belenyomkodom-simítom egy 10x10 cm-es krémeskeretbe vagy egy kb. ekkora négyszögletes edénybe. A baracklekvárt megmelegítem, és egy vízbe áztatott zselatinlapot adok hozzá. Ha kicsit hűlt, a diós rétegre öntöm. A tejszínt megmelegítem, majd az 5 dkg étcsokit felolvasztom benne. A ganache-t kicsit hagyom hűlni, majd a lekváros rétegre öntöm. A kész bonbonalapot egy éjszakát hűlni hagyom.
Másnap a krémeskeretből kivágom a bonbonalapot, majd kockákra vágom. A maradék étcsokit megolvasztom, és ebben mártom meg a kockákat, amelyeket transzferfóliával vagy egész diószemekkel díszítek.
Másnap a krémeskeretből kivágom a bonbonalapot, majd kockákra vágom. A maradék étcsokit megolvasztom, és ebben mártom meg a kockákat, amelyeket transzferfóliával vagy egész diószemekkel díszítek.
7 megjegyzés :
Hű, már megint valami nagyon finom... Imádom a zserbót, leginkább a tészta zavar, de ebben nem tudna zavarni :-))
Ezek olyan kis kivánatos falatkák:) Imádom a zserbót is:)
Ez a bonbon hordozza a zserbó eleganciáját. Nagyon szép, ismét egy jól, sikerült "sütifordítás". Gratula!!
Nagyon-nagyon guszta
Katucikonyha, ez egy nagy előnye, igen :)
Trollanyu, örülök, hogy tetszik!
Anditanti, tudtam, hogy Neked tetszeni fog!
Bianka, köszönöm szépen!
Nagyon guszta és szeretjük a zserbót! :)
Mary, köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése