2011. július 29.

Levendulás - sárgabarackos praliné



Az előző posztban írtam, hogy a marcipános-fehércsokis sárgabarackkrémből két adag készült: a második adagot szárított levendulavirággal ízesítettem. Még a Dining Guide Food Show-n kóstoltam egy sárgabarackos-levendulás sütit, és ott tetszett meg ez a páros, már akkor gondolkoztam rajta, hogy ennek bonbonban a helye. A különleges töltelék fehércsokiburkot kapott, amibe egy-két szem levendulavirágot rejtettem, ami éppencsak átsejlik a csokihüvelyen.

Hozzávalók 15 darabhoz:
- egy adag sárgabarackkrém (recept itt, csak a pálinkát elhagyjuk)
- 15 dkg fehércsokoládé
- egy késhegynyi szárított levendulavirág + 30 szem a csokihoz

A még meleg sárgabarackkrémbe belekeverem a késhegynyi szárított levendulavirágot, és egy éjszakát hagyom állni, hogy az ízek összeérjenek. Másnap kiszedem a levendulaszemeket a krémből (ízlés kérdése, nem szükséges feltétlenül).
A bonbonforma mélyedéseibe egy-két szem szárított levendulavirágot teszek. A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a polikarbonát vagy szilikon bonbonformában. Hűtő, míg a csoki megdermed. (Megjegyzés: érdemes elég sokat, intenzíven ütögetni a formát kiöntés után, mert a levendulavirágok körül könnyebben alakul ki légbuborék, nálam is kijött néhány bonbonnál.)
A mélyedéseket megtöltöm a krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz. A csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtés jön, végül óvatosan kifordítom a bonbonokat.


6 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett.
Én a l evendulával hadilábon állok, nem szeretem az illatát sem:-(

Vianne írta...

Gondoltam h ez lesz a titokzatos második:) és hogy tetszett? Mert arròl nem írtàl...
Nàlam most lekvàrok kèszülnek, pl.levendula-sargabarack is, de posztolni màr nincs erőm őket:(

Gesztenye!
Egyik kedves baratnőm is így van a levendulával, utàlja az illatàt és meglepő mòdon ètcsokival együtt tetszett neki...

Ami írta...

De szívesen megkóstolnám ezt a bonbont is :) nyami!

4Gyerek írta...

személyem elleni izgatás. levendulamagocskák nem keltek ki, így idén sincs ilyen a konyhámban :(
ezért most igencsak irígykedek.

Bianka írta...

Még sosem ettem levendulát, így nagyon kíváncsi lennék az ízére

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, én is a barátkozási fázisban vagyok vele, de sárgabarackkal tetszik!

Vianne, azt a lekvárt megkóstolnám! Nekem sárgabarackkal tetszik, de úgy jobban bejött, h a virágokat kiszedtem belőle, nem szeretek ráharapni :)

Ami, köszönöm :)

4Gyerek, ez sajna bóti levendula! Én a kürtőskalácsodra irigykedek rendesen, bár gondolom, már rég megettétek :)

Bianka, érdemes megkóstolni!