2011. július 20.

Főzött málnafagyi marcipánkrémmel, pöttyös csokiburokban



A citromos fagyinál írtam, hogy rákattantam a főzött fagyikra. Ha pedig a citromosnál így bevált, gondoltam, kipróbálom más gyümölcsökkel is. Málna volt kéznél, így arra esett a választásom, és most sem csalódtam a főzött fagyiban: az eredmény krémesen lágy málnafagyi lett! Én úgy készítettem, hogy a málnapürét a tojásos alappal együtt főztem, így egy kicsit "málnalekváros" íze lett a fagyimnak: egészen koncentrált, ütős málnaíze. Ezt pedig - már csak a flancolás kedvéért :D - tovább fokoztam még egy kicsi liofilizált málnával.
Szerettem volna valamilyen csavart is belevinni a fagyimba, ugyanis a jeges nyalánkság ismét Vianne és a Food-Pack közös játékára készült. Így készítettem egy sűrű marcipánkrémet: ez a csokiburokba zárt málnafagyi közepébe került. Mivel a marcipánkrém nem fagy meg egészen, érdekes játék ez a textúrákkal: miután áttörjük a csokiburkot, belekanalazunk a fagyiba, egyszer csak kifolyik a finom marcipánkrém... egyszerűen abbahagyhatatlan (csak éppen kevésbé fotogén a belseje :D)!
A csokiburok két változatban is elkészült: fehércsokival és 85%-os étcsokival, a csokiburokba mindkét esetben liofilizált málnát morzsoltam. Nekem különösen a fehér külső tetszik a kis piros pöttyökkel - szerintem az elegáns kategóriában kívánkozik a játékon!


Hozzávalók 6 adaghoz:
Főzött málnafagyi:
- 30 dkg málna
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín
- kb. 6 dkg cukor
- 2 tk. liofilizált málna
- 2 tojás sárgája
- 1-2 ek. málnapálinka
Marcipánkrém:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg marcipán
- 3-4 dkg fehércsoki
Csokiburok:
- 10 dkg fehércsoki
- 10 dkg étcsoki (85%)
- 2 tk. liofilizált málna


A málnafagyihoz a málnát átpasszírozom, majd hozzáadom a tejet és a cukorral kikevert tojássárgákat, és lassú tűzön addig főzöm, míg besűrűsödik (maghőmérőn 77-80 fok). Majd hozzákeverem a tejszínt, a málnapálinkát és a liofilizált málnát. Egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetem, másnap fagyigépben elkészítem, vagy dobozban a mélyhűtőbe teszem és botmixerrel többször átkeverem.

A marcipánkrémhez a tejszínt megmelegítem, belereszelem a marcipánt, beledobom a fehércsokit, és addig keverem, míg egynemű krémet nem kapok. Kihűtöm mélyhűtőben.


A csokiburokhoz a csokikat megolvasztom, beledobom a liofilizált málnát, és egy ecset segítségével kikenem egy szilikon (muffin)forma mélyedéseit a csokival. Hűtő, míg a csoki megdermed. Aztán egy kicsi félig fagyott málnafagyit kanalazok a mélyedésekbe, erre jön egy kevés marcipánkrém, végül pedig ismét málnafagyi. Mélyhűtőben megdermesztem. Felolvasztom a maradék csokikat, majd elkészítem a jégkrémek talpát. Rövid fagyasztás után kifordítom a jégkrémeket a formából.

13 megjegyzés :

Vianne írta...

Még hogy nem fotogén?? Gyönyörű az a szétvágott fagyibonbon, nekem az tetszik legjobban. Látom már elrontottam a kiírást, kóstolót is kellett volna kérni mindenkitől:))

Vianne írta...

Milyen szép lett volna ez a hónap...:)

Praliné Zsuzsi írta...

De gyors vagy, Vianne :) Majd holnap azért e-mailen is átküldöm! Örülök, hogy tetszik! Azért vmi kóstolós bulit szervezhetünk, ha hazamentem :) Bár ha mindenkiét megkóstolnád, gurulnál a játék végére :D

Gál Edith írta...

Meg sem tudok szólalni! Már megint...:)
Komolyan!!!:)
MÚVÉSZ VAGY!!!!

Gál Edith írta...

Bocsi, MŰVÉSZ VAGY!!!!:)

Katucikonyha, írta...

Nem kérdés, persze, hogy elegáns kategória!!! Elképesztően gyönyörű, az étcsokis szinte fekete, csodaszép. Annyira jól írsz a főzött fagyikról, hogy rá fogsz venni, hogy kipróbáljam... :-)
Még jó, hogy lefotóztad félbe vágva is, így is elképesztő!

4Gyerek írta...

ez megint a mindent visz kategória.

Praliné Zsuzsi írta...

Edith, komolyan, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen!

Katucikonyha, igen, mert 85% az étcsoki :) A főzött fagyikat meg nagyon ajánlom!!! :)

4Gyerek, köszönöm szépen Neked is!

Anditanti írta...

Igen, elegáns kategória, és mint ahogy Edith is írta, művész vagy! Csodálatosakat alkotsz, csak gratulálni tudok. (Meg kóstolni is tudnék, ha tudnék.)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi!

Anditanti, köszönöm Neked is :)

Katucikonyha, írta...

Van nálam valami Neked :-)
http://katucikonyha.blogspot.com/2011/07/dij-mesitol.html

Málna írta...

Ez is csodás, mint mindegyik!

Egyszer már írtam, hogy a mogyoró mousse-od isteni fagyiként, most újra leírom, mert ezt nem lehet elégszer mondani. A receptben megadott mennyiség négyszeresét készítettem, bevittem a munkahelyemre és el voltak ájulva tőle... Ilyen krémes fagyit még életemben nem ettem, egyszerűen isteni, érdemes kipróbálni. Még egyszer köszönet a receptért!

Praliné Zsuzsi írta...

Katucikonyha, nézem, köszönöm!

Málna, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a mogyorómousse-fagyid! Szeretnék a munkatársad lenni :D