Nagy fagyirajongó vagyok, gondolom, ez már kiderült a blogomból. Fagyis kísérleteim során pedig arra a következtetésre jutottam, hogy a tojásos alapú főzött fagyik messze lekörözik az összes összedobom-egy-kis-mascarponéból/tejszínből/joghurtból-fagyikat. Persze, tudom, az idő nagy úr, különösen kánikulában, és jó dolog öt perc alatt egy turmixgéppel pikk-pakk megcsinálni a fagyi alapját, de ezek ízükben, selymességükben sosem érik utol főzött társaikat, így nekem megéri azt a plusz tíz perc kavargatást a tűzhely előtt. Ez az elméletem pedig a gyümölcsfagyiknál is beigazolódott. Készítettem már korábban is mascarponés-tejszínes alapú citromfagyit, de ennek a mostani főzött változatnak a nyomába sem ér!
És mivel Vianne és a Food-Pack Kft. közös játékára készült a fagyi, így valami extrát is szerettem volna bele, valamit, ami kicsit különlegessé teszi. Így jutott eszembe a kedvenc mézes-gyömbéres kekszem, ezt törtem morzsásra, és ezzel gazdagítottam a fagyit. Eszméletlenül jó lett - már szerintem :)
Ja és miért 2 in 1? Mert lesz egy bohém, és egy elegáns arca is a fagyinak, Vianne ugyanis bohém jeges és elegáns jeges kategóriában várja a recepteket.
Elegáns jeges: fehércsokiburokba töltöm a morzsás citromfagyit, és elegnás rózsa-formát kap.
Bohém jeges: készítek néhány nagyobb gyömbéres kekszet, és abba töltöm a morzsás fagyit, és máris kész a jégkrémes kekszszendvics! Ti melyiket kóstolnátok meg?
Hozzávalók 6 jégkrémhez és 4 fagyiszendvicshez:
Főzött citromfagyi:
- 4 dl tejszín
- 4 dl tej
- 4 tojássárgája
- 3 biocitrom héja
- 10 dkg cukor
- 2-3 citrom leve (ízlés, kóstolás szerint)
Gyömbéres keksz:
- 20 dkg liszt
- 2 kk. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 5 ek. méz
- 2 púpos kk. őrölt gyömbér (én kb. 4 centi frisset reszeltem bele)
- 1 kk. fahéj
- egy csipet szegfűszeg
- egy csipet fehérbors
Csokiburok:
- 20 dkg fehércsoki
A citromfagyi készítésével kezdem előző nap. A biocitromok héját lereszelem, és a cukorral meg a citromhéjjal felmelegítem a tejet. Hagyom kicsit lehűlni, majd hozzáadom a kikevert tojássárgákat, és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. A citromok levét kicsavarom, majd a tejszínhez öntöm, és laza habbá verem, végül hozzákeverem a tojásos masszához. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap fagyigépben elkészítem, vagy egy műanyag dobozban fagyasztóba teszem, és óránként átkavarom-összetöröm a jégkristályokat.
A gyömbéres kekszhez a hozzávalókat alaposan összegyúrom, majd vékonyra nyújtom. Egy pohár segítségével nagyobb köröket szaggatok belőle - ezek a fagyis szendvicshez kellenek. A maradék masszát nyújtás nélkül is megformázhatjuk gyorsan: diónyi darabokat csípünk, és szétlapítjuk a két tenyerünk között. Sütőben 190 fokon 8-12 percet sütöm. Ha kihűlt, fémdobozba teszem.
Az elegáns jégkrémhez a fehércsokit megolvasztom, majd kikenem egy ecset segítségével egy szilikon (muffin)forma mélyedéseit. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul. Ha látom, hogy itt-ott átüt a szilikonforma, még egyszer átkenem fehércsokival, és hűtöm. Ebbe beletöltöm a fagyit, rétegezve sodrófával morzsásra tört gyömbéres keksszel. Fagyasztóba teszem. Ha a fagyi megfagyott, a fehércsoki maradékát megolvasztom, és a mélyedések tetejére kanalazom, és gyorsan eligazgatom egy kiskanállal. Mehet vissza a fagyasztóba, és 1-2 óra múlva egyszerűen kifordítom a jégkrémet, és gyömbéres kekszmorzsával tálalom.
A bohém fagyiszendvicshez a félig megfagyott kekszmorzsás fagyit rákanalazom a kekszalapokra, és finoman rányomom a keksztetőket. Egy lapos dobozban visszateszem a fagyasztóba néhány órára. A keksz finoman megpuhul a fagyival, és remekül harmonizál a citromos ízével.
A keksz eredeti receptje:
Stahl Judit: Gyors édességek. Budapest: Kulinária Kiadó, 2007. (Svéd gyömbéres keksz.)
17 megjegyzés :
Nagyon guszta!
Mindkettőt szívesen megkóstolnám, biztosan nagyon finomak :)
Nagyon finom lehet szívesen megkóstolnám!:-)
Hűűű, de milyen jó lehet ez, komoly a verseny, máris elvesztettem az önbizalmamat. :-( És ez a rózsa...
Ebben à sorrendben Pont Jo lesz ;)
Nagyon szép, jó ötlet ez a morzsás keksz is!
Szép és finom is lehet! :)
Én a rózsásat, de egynél nem is állnék meg :)
MINDKETTŐT!!
Gyönyörű a rózsa formájú!! És biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak is!!! :)
Én a bohémra szavazok, utána pedig a jeges elegáns is jöhet :)))
Okki, köszönöm!
Ditta, köszi, tényleg finomak voltak :)
Katucikonyha, ne viccelj! Biztos vagyok benne, hogy valami szuper jegessel jössz majd Te is játszani!
Édes és Keserű, Te aztán tudsz élni! :)
Erika, köszönöm szépen!
Mary, köszi Neked is! :)
Judyt, sebaj, több rózsásat is csináltam :)
Edith, Te is jól választottál :))
Ami, szerintem nekem is ez lenne a sorrend :)
A kérdés persze nem kérdés, mert mindkettőt, bármilyen sorrendben. És az se lehet kérdés, hogy mennyit? Mert MINDDDD:D
ÓÓÓ nagyon finom
Az elegánsat kérném étcsokival. Köszönöm. :)))
Anditanti, ilyen melegben ekkora étvágyad lett? :D
Bianka, köszi!
Andi, rendben, akkor csak Neked étcsokival lesz!
Pedig délelőtt én ide írtam, aztán jó szokásomhoz híven nem küldtem el:-))
Nagyon klassz lett. Ha hiszed ha nem majdnem hasonlót gondoltam ki. MOst majd átalakítom:-))
Gesztenye, ne har, hogy lelőttem előled, ez a gasztroblogger-telepátia :) Nekem most készül az újabb pályaművem :) Kíváncsi vagyok, Te mivel készülsz!
Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem :)
Megjegyzés küldése