2017. december 28.

Mákosguba torta



A karácsonyi - nem éppen szerény - desszertfelhozatal sztárja határozottan ez a mákosguba torta lett: rekordgyorsasággal fogyott el. Nagyon egyszerű elkészíteni; szerintem szilveszterre is simán be lehet vetni. A mákosguba-alj gyönyörűen szeletelhető, de mégsem száraz, hanem szuper szaftos marad sütés után is. Ehhez a részhez a receptet a cukrász kollégámtól kaptam, aki még az előző munkahelyéről hozta magával - aztán én egy keveset még alakítottam rajta.

Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:

Mákosguba-alj:
- 270 g kalács (vagy kifli; én az anyukám által frissen sütött kalácsot használtam)
- 600 g tej
- 140 g cukor
- 1 rúd vanília
- 1 kezeletlen narancs héja
- 2 tojássárga
- egy csipet só
- kb. 100 g darált mák
- 3-4 ek. szilvalekvár (vagy helyette tetszőleges más lekvár, pl. sárgabarack, narancs)

Vaníliamousse:
- 250 g tej
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárga (kb. 3 tojássárga)
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 1,5 lap zselatin
- 150 g habtejszín

Habcsók:
- 50 g tojásfehérje
- 75 g cukor
- 30 g víz
- 1-2 tk. darált mák



A mákosguba-aljhoz a tejet a cukorral, a sóval, a narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart magjaival forrásig melegítem. Kis részletekben a tojássárgákhoz keverem a forró tejet: először csak nagyon kicsi, egy-két kanálnyi tejet adok a tojásokhoz (nehogy rántotta legyen belőlük), majd egyre bátrabban adagolom a tejet. A kalácsot apró darabokra tépkedem, majd ráöntöm a tojásos tejet és a darált mákot, és alaposan összekeverem. Ha valaki még mákosabban szereti, nyugodtan tegyen még hozzá. Egy órán keresztül állni hagyom, hogy a kalács teljesen be tudja szívni a folyadékot. Utána 20 cm-es tortaformába simítom a tejes kalácsot, kicsit lenyomkodom-elegyengetem, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

A vaníliamousse-hoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a tejjel csomómentesre keverem, majd folyamatos kavargatás közben sűrű pudingot főzök. Leveszem a tűzhelyről, és feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A puding tetejére folpackot simítok, hogy ne bőrösödjön, és hagyom kihűlni szobahőmérsékletűre. Ekkor beleforgatom két részletben a felvert tejszínhabot. A mákosguba-aljat megkenem szilvalekvárral, majd rásimítom a kész vaníliamousse-t. Hűtőbe teszem egy éjszakára.

A habcsókokhoz a vízből és a cukorból 120 fokos cukorszirupot főzök. Közben elkezdem a fehérjét felverni. A 120 fokos szirupot óvatosan a tojásfehérjéhez csorgatom, miközben tovább folytatom a fehérje felverését. Teljes kihűlésig verem a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatom a darált mákot is. Sütőpapírral bélelt tepsire habrózsákat nyomok, majd 100 fokos sütőben pár óra alatt kiszárítom a habcsókokat.

Másnap óvatosan leemelem a tortakarikát a kész tortáról. A tetejét megszórom egy kevés darált mákkal, majd a habcsókokkal díszítem.

4 megjegyzés :

marisz57 írta...

Kinézetre is remek a mákosguba tortád, de engem most a tetején a habsipkák készítése "fogott meg". Az idén a sima habcsókom se sikerült (nem jól vélasztottam meg a sütési hőmérsékletet), de ezt a forró szirupos készítést még nem is hallottam.
Zsuzsi, kellemes évvégi készülődést, boldog Újévet, és sikeres 2018-as évet kívánok egészségben, boldogságban Neked és a családodnak! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, nagyon köszönöm, neked is boldog új évet :)

Piri írta...

Kedves Zsuzsi! lenne egy olyan kérdésem, hogy ebbe a mákosguba tortába a tojást mivel lehet helyettesíteni? köszönöm a választ

Sex Crime Lawyer Fairfax VA írta...

It is very simple to make; I think it can be planted easily on New Year's Eve. La semilla de poppy se puede cortar de manera hermosa, pero no es seca, pero sigue siendo extremadamente jugosa después de la cocción. I got the recipe for this part from my confectioner colleague, who brought it from his previous workplace, and then I modified it a little. ¡Gracias por compartir tu experiencia! ¡Sigue haciendo una excelente labor! Continuar compartiendo. Feel free to visit my website.