2016. január 27.

Matcha & Meyer citrom & gránátalma desszert



A matcha és a Meyer citrom párosa nagy-nagy kedvencem, ahogy ezt a már posztolt Meyer citromhabbal töltött ropogós matcha fánkocskák is bizonyítják. Most egy harmadik szereplővel egészítettem ki ezt a kombót: a gránátalmával, aminek szintén most van szezonja. Ezúttal egy mousse desszertet készítettem. A Teavolution Speciality Tea Shop matchája a vajas piskótalapba került némi citromhéjjal és vaníliával kiegészítve - elképesztően üde zöld színe lett, a sok vajtól pedig nagyon szaftos-puha. A lapok közé savanykás Meyer citromos joghurthabot töltöttem. A mousse-rétegeket bőven szórtam gránátalmával - nagyon izgalmassá teszi a textúrát, ahogy roppannak a gránátalmamagok a habos-légies mousse-ban, a puha-szaftos vajas lapok között. A desszert tetejére gránátalma-zselé került - a zöld matchával együtt elképesztően szép élénk színt ad a desszertnek.



Hozzávalók egy 14x14 cm-es fém kerethez:
Vajas lap (Desszert.Neked receptje alapján):
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- 1 rúd vanília magjai
- egy kezeletlen citrom héja
- 100 g tojás (kb. 2 nagyobb tojásból)
- 92 g liszt
- 8 g matcha
Joghurthab:
- 90 g Meyer citromlé
- 120 g sűrű görög joghurt
- 80 g világos nádcukor
- 2,5 lap zselatin
- 100 g habtejszín
- gránátalmamagok kb. fél gránátalmából
Gránátalmazselé:
- 110 g gránátalmalé (kb. másfél gránátalma magjai pürésítve és átpasszírozva)
- 2 ek. világos nádcukor
- 2 g pektin



Először a vajas lapot készítem el. A vajat a porcukorral, a vaníliamagokkal és a citromhéjjal egy elektromos mixer segítségével alaposan összedolgozom. Három-négy részletben hozzádolgozom a felvert, kimért tojást is. Belekeverem a lisztet és a matchát. A masszát sütőpapírral bélelt tepsiben kikenem némi ráhagyással akkorára, hogy két 14x14 cm-es lapot ki tudjak majd vágni belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Kivágok belőle a keret segítségével két, 14x14 cm-es lapot, majd hagyom ezeket teljesen kihűlni.

A joghurthabhoz a citromlét a cukorral forrásig melegítem. Ebben feloldom az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, majd hozzákeverem a görög joghurtot. A tejszínt laza habbá verem, majd két részletben a joghurtos-citromos részhez forgatom óvatosan. Nem jó, ha túl keményre verjük itt a tejszínhabot, mert akkor nehéz lesz belekeverni a citromos-joghurtos részbe úgy, hogy ne maradjon benne egy-egy úszkáló habpamacs. A kész mousse-t hűtőbe teszem, míg tölthető állagú nem lesz. Akkor lesz jó, ha még szépen terül, de már nem folyós, van tartása.

Ekkor az első vajas lapot a 14x14 cm-es fém keret aljába helyezem. Erre adagolom a mousse felét, majd a mousse-t megszórom gránátalmamagokkal. Erre jön a második vajas lap, majd ezen elterítem a maradék mousse-t. A második mousse-réteget is megszórom gránátalmamagokkal (kicsit bele is nyomkodhatjuk óvatosan egy spatula fejével), majd hűtőbe teszem egy éjszakára a desszertet.

Másnap elkészítem a gránátalmazselét. Kb. másfél gránátalma magjait turmixgépben pürésítem, szitán átpasszírozom, majd kimérek belőle 110 grammot. A gránátalmalét csípősre melegítem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a cukorral elkevert pektint. Forrástól számítva további kb. két percig főzöm folyamatos keverés mellett. Pár percig kavargatva hűtöm, majd az alaposan behűtött desszert tetejére öntöm. A desszertet ismét hűtőbe teszem, míg a zselé meg nem szilárdul. Ekkor óvatosan körbevágom a keretnél a desszertet, és lehúzom róla a keretet, majd szeletekre vágom. Én nyolc szép nagy szeletre vágtam.

Tipp: A keretben elkészített 14x14 cm-es desszert felvágás nélkül akár szögletes tortának is tökéletes, egyben is nagyon szépen érvényesülnek a színes csíkok a rétegeknél.

Meyer citromos étcsoki-ganache-sal töltött matchás macaronnal

Nincsenek megjegyzések :