2015. június 11.

Sült banános csokifagyi kesuval és sós karamellel



A banán-étcsoki páros már önmagában is elég ütős, de ha olyan étcsokoládét használunk, amelynek finom zöld banános ízjegyei vannak, akkor maga lesz a tökéletesség - ahogy az már egy korábbi mousse desszertnél is bebizonyosodott. Úgyhogy amikor hazajött velem a műhelyből egy adag zöld banános karakterű, speciálisan fermentált (azaz raw) csokoládé ecuadori Arriba babokból, rögtön tudtam, hogy most is banánnal fogom párosítani. Ezúttal viszont már fagyi készült belőle, méghozzá sült banános csokifagyi. Az amúgy is szuper állagú, főzött alapú házi csokifagyi még krémesebb lett a sült banánoktól! Itt azonban nincs vége a történetnek: a kész fagyit sóskaramell-szósszal márványoztam és durvára tört sós kesudiót is adtam hozzá, hogy izgalmasan ropogóssá tegye a textúrát. Egy ilyen luxusfagyi pedig abszolút megérdemli az ízben passzoló házi tölcsért, ami ezúttal sós kesudióval készült.

Hozzávalók:
Fagyialap:
- 3 tojássárga
- 60 g nádcukor
- 100 g étcsokoládé (70% kakaótartalommal; nálam a fent emlegetett Raw Arriba)
- 250 g tej
- 200 g habtejszín
- 2 érett banán

- sóskaramell-szósz (a jól bevált receptemet itt találjátok; én füstölt Maldon sóval szoktam ízesíteni)
- egy kis marék sós, pörkölt kesudió



A banánokat héjastul alufóliába csomagolom, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd óvatosan kicsomagolom a banánokat, és kikanalazom a sült banánok húsát. Félreteszem, míg elkészül a fagyialap.

A fagyialaphoz a cukrot a tojássárgákkal és a tejjel összekeverem, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem (maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem). Ehhez hozzáadom az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverem. Hozzáteszem a sült banánok húsát is, és botmixerrel vagy turmixgépben alaposan átkeverem. Végül belekeverem a habtejszínt, és teljesen kihűtöm a fagyialapot hűtőszekrényben.

A kész fagyialapot fagylaltgépben kifagyasztom. Amikor már nagyjából készre keverte az alapot a gép és csak pár perc van hátra, beleszórom a mozsárban durvára tört sós kesudiót. A kész fagyi felét műanyag mikródobozba öntöm, karamellszószt csurgatok rá bőven, villával kicsit márványozom, majd jöhet a maradék fagyi, rá pedig egy újabb adag karamellszósz. Ha nincs fagyigépünk, botmixerrel keverjük át alaposan félóránként, majd az utolsó keverésnél keverjünk bele durvára tört kesudiót és karamellöntetet, majd a tetejét is locsoljuk meg karamellöntettel és szórjuk meg durvára tört kesudióval!

A tölcsérek ugyanúgy készültek, mint ebben a posztban a pisztáciás tölcsérek, csak egy az egyben helyettesíteni kell a pisztáciát finomra őrölt sós kesudióval.

3 megjegyzés :

orsi írta...

hmm, és egy kis eperdzsemes öntet a tetejére? Nekem egyik adagom kicsit hígabb lett, tuti finom lehet rajta. mentával készítettetek már eperdzsemet? az én idei bevált receptem http://glurl.co/befozok

Judyt írta...

Vennem KELLLL egy fagyigépet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Judyt, még nincs fagyigéped??? :))