2015. január 14.

Zserbó-tarte




Sokat emlegettem már a blogon is a Desszert.Neked desszertműhelyt: a kurzusaikon (francia aprósütis, macaron és piskóták) nagyon sokat tanultam, és jól is tudom hasznosítani az ott tanult alaprecepteket akár saját ötletekhez is. A Magyar Konyha novemberi számában szerepelt egy tarte-recept Korponai Pétertől, amit szintén kipróbáltam: a mandulahabos-szilvás tarte linzertészta-alappal telitalálat! Persze nem én lennék, ha nem alakítanám aztán a saját ízlésemre a receptet a második sütésnél, így született meg a zserbó-tarte. Mivel nekem a dió a kedvencem az olajos magok közül, így dióval szerettem volna kipróbálni, amihez adta magát a zserbós ízvilág: a szilvalekvár helyett baracklekvárt használtam, a linzertésztába pedig holland kakaó is került, hogy a csokis vonal is meglegyen. Szerintem ez a verzió is nagyon ütős lett.

Az eredeti recept online is megtalálható itt.


A fotókon látható kerámiatálat nagyon köszönöm Lantos Judit keramikusnak!

Hozzávalók kb. 5 kis tarte-hoz:
Linzertészta:
- 75 g liszt
- 10 g holland kakaópor
- 10 g darált dió
- 50 g hideg vaj
- 30 g porcukor
- 19 g tojás
- pici só
Dióhab:
- 62 g darált dió
- 62 g porcukor
- 62 g vaj
- 43 g tojás

- 3-4 ek. baracklekvár

A linzertésztához a hozzávalókat a tojás kivételével összemorzsolom, majd hozzágyúrom a tojást, és összeállítom a tésztát. A linzertésztát alufóliába csomagolom, és 10 percre hűtőbe teszem.

A dióhabhoz a tojás kivételével összedolgozom a hozzávalókat, majd beledolgozom a tojást is - egy krémes masszát kell kapnunk. A masszát 10 percre szintén hűtőbe teszem.

A tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtom, majd egy akkora kiszúróval, amivel a formák átmérőjénél egy kicsit nagyobb köröket lehet szaggatni, kiszúrom a formák kibéleléséhez szükséges köröket. A tésztát a formákba igazítom. (Nekem nincs sajnos tarte-gyűrűm, így mini gyümölcstorta-formákat használtam, ezeknek 10 cm az átmérője.) A tésztával kibélelt formákat kb. 10 percre hűtőbe teszem.

A tésztával bélelt formákba vékony rétegben baracklekvárt kenek. A diókrémet habzsákba töltöm, és csigavonalban haladva minden formát megtöltök vele. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütöm: akkor jó, amikor a dióhab széle enyhén kezd megpirulni. Ekkor kiveszem a sütőből, és a tarte-okat pár másodpercre sütőpapírral borított felületen megfordítom, hogy a tarte-ok teteje szép sima legyen. Ha kihűltek a tarte-ok, óvatosan kiemelem a formákból.


***

Dióhabos-fügés tarte naranccsal


A fenti recept kis variálásával született ez a változat. Diós omlós tésztát készítettem, ezúttal kakaópor nélkül, teljes kiőrlésű rozsliszttel, ami egyébként is nagyon jól passzol a dióhoz. Az omlós tésztába fügelekvár került, rá pedig egy kezeletlen narancs héjával felturbózott dióhab. Mind a tésztánál, mind a dióhabnál porrá darált nádcukrot használtam ezúttal.



5 megjegyzés :

Hapci írta...

Hehe, még csak a címet láttam, már a Desszert.Neked jutott eszembe.
Egyébként az ötletadó (mandulás-szilvás) süteményük a kevésbé átütőek közé került emlékeimben.

Praliné Zsuzsi írta...

Hapci :)) Nálam amúgy a gyümölcsös mousse-ok az abszolút kedvencek a Desszert.Neked-ben, különösen a citromos-bazsalikomos meg a feketeribizlis-kecskesajtos.

Hapci írta...

Az első tényleg fantasztikus, a másodikat még nem kóstoltam.
Sajnos hamarosan végigeszem a választékot (tán 2 mousse van még hátra és a Rákóczi túrós), és nem látom, hogy nagyon variálnák a kínálatot.

Névtelen írta...

Ígéretes, de 43 gramm tojást hogyan mértél ki? :)

Praliné Zsuzsi írta...

43 g tojás ált. egy nagyobb tojásból jön ki, így egy tojást felverek, és digitális mérleggel kimérek :) A francia cukrászatban nagyon gyakori, hogy a tojást is grammra adja meg - ez nagyon is logikus, így lehet igazán pontos egy recept, mert nagy különbségek is lehetnek két tojás mérete között.